Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Προσέχετε τα μάτια του παιδιού σαν… τα μάτια σας!!!


Αρκετοί γονείς πελαγώνουν, όταν τα παιδιά τους παραπονιούνται για τα ματάκια τους, όταν βλέπουν τους οφθαλμούς κόκκινους ή γεμάτους τσίμπλες. Πελαγώνουν λόγω άγνοιας, καθώς οι περισσότερες καταστάσεις είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες...


Αν το λευκό των ματιών του παιδιού σας και το εσωτερικό του κάτω βλεφάρου γίνουν κόκκινα, τότε πιθανότατα έχει επιπεφυκίτιδα. Πρόκειται για μία φλεγμονή, που μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλεί έντονη φαγούρα. Συνήθως προέρχεται από μια μόλυνση, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, όπως ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση.
Συχνά συνοδεύεται από δάκρυ, καθώς είναι έτσι ο οργανισμός προσπαθεί να αυτοθεραπευτεί.
Εάν το παιδί σας, όμως, έχει κόκκινο μόνο το ένα μάτι, τότε θα πρέπει να το εξετάσει άμεσα ο παιδίατρος ή ακόμα καλύτερα ένας οφθαλμίατρος.
Οι μολύνσεις των ματιών συνήθως διαρκούν επτά έως δέκα ημέρες. Ο οφθαλμίατρος θα διαγνώσει ακριβώς το πρόβλημα και θα σας συστήσει τα απαραίτητα φάρμακα.
Μην ξεκινάτε μόνοι σας μία φαρμακευτική αγωγή και ποτέ μην βάζετε στο μάτι του παιδιού ανοικτό και χρησιμοποιημένο κολλύριο.
Σε ένα νεογέννητο μωρό, μπορεί να προκύψουν σοβαρές παθήσεις του ματιού από την έκθεση σε βακτήρια κατά τον τοκετό.
Τέτοιες λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται νωρίς, ώστε να μην παρουσιαστούν σοβαρές επιπλοκές.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μολύνσεις των ματιών είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές. Εκτός από την αντιμετώπισή τους, θα πρέπει να αποφεύγετε την άμεση επαφή με τα μάτια του παιδιού σας, να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με την περιοχή γύρω από το μολυσμένο μάτι, ενώ καλό είναι να το κρατήσετε στο σπίτι μέχρι να περάσει η ασθένεια, ώστε να μην κολλήσει τους συμμαθητές του… (women)