Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ροζίτα Σώκου: Η ελεεινή Μελίνα, οι βρωμοταινίες της Αλίκης και ο γελοίος Αγγελόπουλος!


«Η Μερκούρη ήταν ελεεινή ηθοποιός! Η Βουγιουκλάκη διαλύθηκε από τις βρωμοταινίες που γύρισε... Ο Αγγελόπουλος ήταν γελοίος...». 
Η Ροζίτα Σώκου, στα 90 της, μιλάει στο περιοδικό «ΕΓΩ» και σοκάρει με τις δηλώσεις της, αφού δε διστάζει να μιλήσει ανοιχτά και να κάνει κριτική, ακόμα και σε ανθρώπους μαζικής αποδοχής, όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Γιάννης Δαλιανίδης...


Για τη Μελίνα Μερκούρη:
«Ήταν ελεεινή ηθοποιός. ΜΙλώ ανεξάρτητα από ό,τι ηθικό της έχω προσάψει. Στη "Μήδεια" ήταν ανυπόφορη. Είχε νευριάσει, θυμάμαι με την Ντένη Βλαχιώτη, που της είχε κάνει ένα υπέροχο κοστούμι, που αυτή τη στιγμή εκτίθεται στο Τόκυο. Για να της πάει κόντρα, αγόρασε στην Αμερική ένα πολύ λαικό κοστούμι. Όμως, σύμφωνα με το συμβόλαιο, έπρεπε στην πρόβα τζενεράλε να φορέσει της Ντένης. Πήγαινε λοιπόν μπροστά της, σήκωνε το κοστούμι και φυσούσε τη μύτη της για να δείξει πόσο την περιφρονεί...
Μονο στη "Στέλλα" ήταν καλή, γιατί είχε προσαρμόσει ο Κακογιάννης το ρόλο στο δικό της στυλ. Έκανε τον εαυτό της. Αυτό το ύφος είχε και στην πραγματικότητα. Ήταν πολύ κακή ηθοποιός. Έκανε νάζια επί σκηνής. Όταν την έβλεπα να παίζει, ντρεπόμουν που ήμουν γυναίκα...»
Για την Αλίκη Βουγιουκλάκη
«Ήταν μεγάλο ταλέντο, αλλά ήθελε να αρέσει στον κόσμο. Την πρωτοείδα μαθήτρια του Εθνικού και είπα "Τι φαινόμενο είναι αυτό το κορίτσι"! Ύστερα διαλύθηκε από τις βρωμοταινίες που γύρισε. Εγω όλες αυτές τις ταινίες δεν τις θεωρώ κινηματογράφο».
Σε ερώτηση για το αν της αρέσει ο Δαλιανίδης και ο Φώσκολος είπε:
«Ο Δαλιανίδης κατέστρεψε τον ελληνικό κινηματογράφο. Οι ταινίες είχαν το χάλι τους. Είδατε καμία ταινία να πάει στις Κάννες; Με τον Γιάννη δεν μιλούσαμε ποτέ για κινηματογράφο. Όταν πρωτοήρθα από την Ιταλία, είδα τον "Κατήφορο" και έγραψα "Ασφαλώς όσοι χειροκρότησαν, ήταν συγγενείς.Τι αηδία ήταν αυτή η ταινία". Και του Φώσκολου ήταν γελοία. Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με αυτό που λέμε τέχνη».
Για τον Αγγελόπουλο

«Δε μου άρεσε καθόλου. Ήταν γελοίος. Δεν ήξερε να γράψει διάλογο. Άκουγες ένα παιδί τεσσάρων ετών να λέει: "Κατά βάθος, αγαπούσαμε τη μαμά μας". Τα παιδιά δεν αγαπούν κατά βάθος. Είναι αστεία φράση»... (protothema)