Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Γεωργίου Παπαδόπουλου!!! (βίντεο)


Σαν σήμερα ,13 Αυγούστου 1968, ο Αλέκος Παναγούλης επιχείρησε να δολοφονήσει το δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο...


Ο Αλέξανδρος Παναγούλης συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την επαναφορά της δημοκρατίας και εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος του Γεωργίου Παπαδόπουλου (1967-1974). Λιποτάκτησε από το στράτευμα και ίδρυσε την οργάνωση «Εθνική Αντίσταση». Αυτοεξορίστηκε στην Κύπρο για να καταστρώσει σχέδιο δράσης. Εκεί έρχεται σε επαφή με τους πολιτικούς άνδρες του τόπου, όπως ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, με σκοπό να τους ζητήσει να συνδράμουν στην αντίσταση. Επανέρχεται στην Ελλάδα και μαζί με στενούς του συνεργάτες σχεδιάζει την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου την 13η Αυγούστου 1968 κοντά στη Βάρκιζα.
Όπως αργότερα είπε η Οριάνα Φαλάτσι, ο Αλέκος Παναγούλης είχε δηλώσει για την απόπειρα αυτή: «Δεν επεδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επεδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο».
Συνελήφθη και βασανίστηκε, ενώ δικάστηκε από το στρατοδικείο στις 3 Νοεμβρίου 1968. καταδικάστηκε δις εις θάνατον, στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Λόγω τον διεθνών πιέσεων που ασκήθηκαν, η εκτέλεσή του ακυρώθηκε κι έτσι ο Αλέκος Παναγούλης μεταφέρθηκε στις Στρατιωτικές Φυλακές του Μπογιατίου, όπου και του επεβλήθη η «ποινή του εντοιχισμού».
Κατάφερε να δραπετεύσει, αλλά συνελήφθη και πάλι, οπότε αυτή τη φορά η ποινή άλλαξε: Του επέβαλαν αυτήν της απομόνωσης, φτιάχνοντάς του ένα κελί- αντίγραφο τάφου.
Τον Αύγουστο του 1973 – μετά από τεσσεράμισι σχεδόν χρόνια φυλάκισης – απελευθερώθηκε βάση της γενικής αμνηστίας που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατούμενους, κατόπιν της αποτυχημένης προσπάθειας του Παπαδόπουλου να φιλελευθεροποιήσει το καθεστώς του.