Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Αριστοφάνης... η εφημερίδα της σάτιρας!!!



Η εφημερίδα "Αριστοφάνης" ήταν μια πολιτικοσατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα που πρωτοεκδόθηκε από τον Παναγιώτη Πηγαδιώτη στις 25 Νοεμβρίου του 1874 στην Αθήνα ως συνέχεια των τότε σατιρικών εφημερίδων "Εμπαίκτης" και "Διογένης"...


Η εφημερίδα αυτή ξεκίνησε με την ακόλουθη ιστορική δημοσιογραφική δήλωση:
Η γοερά φωνή της δεινοπαθούσης πατρίδος και οι θρηνωδίες αυτής, γογγυσμοί, τοσούτον αντήχησαν ώστε έφθασαν μέχρι του Άδου και ήγειραν τον από 2300 ετών κοιμώμενον μέγαν και ένδοξον Αριστοφάνη... όστις και παρακαλεί τους συνδρομητάς να σπεύσωσιν εις την αποστολήν της συνδρομής των, καθόσον τώρα ανελθών εκ του Άδου δεν έχει λεπτόν ο δυστυχής"!
Στην αρχή η εφημερίδα Αριστοφάνης εκδίδονταν εβδομαδιαία, αργότερα δισεβδομαδιαία (15νθήμερη) και πολύ αργότερα σε άτακτα χρονικά διαστήματα, μέχρι το 1883 που έπαυσε να κυκλοφορεί. Κατά τα 9 χρόνια της κυκλοφορίας της άσκησε βίαιη σατιρική πολεμική κατά του Δ. Βούλγαρη, ιδίως κατά τα Στηλιτικά. Κατά δε τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878 κηρύχθηκε ανοικτά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας στον πόλεμο, με το μέρος της Ρωσίας.
Στον "Αριστοφάνη" συνεργάσθηκαν, σε πεζό και έμμετρο λόγο, πολλοί τότε δημοσιογράφοι, λόγιοι και ποιητές. Επίσης σ΄ αυτόν πρωτοδημοσίευσε και ο Γεώργιος Σουρής τα πρώτα του σατιρικά ποιήματα.