Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η μετανάστευση με συμφέρει…


Του Πιτσιρίκου


Είναι γνωστό πως όλο και περισσότεροι Έλληνες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Προσωπικά, δεν θα χρειαζόταν να διαβάσω άρθρα για τη μετανάστευση των Ελλήνων, για να κάνω αυτή τη διαπίστωση. Το βλέπω στα στατιστικά του μπλογκ...


Τα τελευταία χρόνια, οι αναγνώστες που διαβάζουν το μπλογκ από το εξωτερικό αυξάνονται διαρκώς. Οι επισκέψεις από το εξωτερικό καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της επισκεψιμότητας.
Κι επειδή το μπλογκ είναι στα ελληνικά, είναι προφανές πως το διαβάζουν Έλληνες.
Οι Έλληνες που μεταναστεύουν παίρνουν μαζί τους και κάποιες από τις συνήθειές τους. Κι αν μια από τις συνήθειές τους ήταν να διαβάζουν το μπλογκ μου, συνεχίζουν να το διαβάζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται τώρα.
Αυτό που διαπίστωσα πρόσφατα και είναι συνταρακτικό είναι πως οι αναγνώστες από το εξωτερικό βελτιώνουν το εισόδημά μου.
Όσο περισσότεροι επισκέπτονται το μπλογκ μου από το εξωτερικό –ειδικά από τις πλούσιες χώρες- τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα για εμένα.
Η ελληνική αγορά είναι σχεδόν νεκρή αλλά –κοιτώντας τα στατιστικά- διαπιστώνω πως οι αγορές στη Βρετανία, την Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Ελβετία και άλλες χώρες πάνε μια χαρά.
Όπως μου εξήγησε ένας Αμερικανός μπλόγκερ –που εντυπωσιάστηκε από την επισκεψιμότητα του μπλογκ μου-, αν ήμουν Αμερικανός και το μπλογκ μου απευθυνόταν σε Αμερικανούς, θα έβγαζα άνετα περισσότερα από δέκα χιλιάδες δολάρια τον μήνα.
Κάνει λάθος. Τα υπολόγισα μόνος μου, και διαπίστωσα πως το εισόδημά μου θα ήταν πάνω από 20 χιλιάδες δολάρια τον μήνα. Τους καλούς μήνες θα ήταν κοντά στα 30 χιλιάδες δολάρια.
Αλλά είμαι Έλληνας, είμαι πολίτης του Τρίτου Κόσμου, δεν το παίρνω προσωπικά –γιατί δεν είμαι ο μόνος που του συμβαίνει αυτό-, και θα πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες που διαβάζουν το μπλογκ από το εξωτερικό και φροντίζουν για την οικονομική μου ανεξαρτησία.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν –με τη σωστή σειρά προτεραιότητας- στους φίλους που διαβάζουν από Βρετανία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ολλανδία, Ελβετία, Κύπρο, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστραλία, Δανία, Νορβηγία, Καναδά, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Φινλανδία και άλλες χώρες που δεν θα αναφέρω γιατί είναι πάρα πολλές.
Είναι κάπως περίεργο αλλά το ιδανικό για την οικονομική μου κατάσταση θα ήταν όλοι οι αναγνώστες του μπλογκ να μετανάστευαν στο εξωτερικό. Θα ήμουν ζάπλουτος.
Είναι πολύ σημαντική για εμένα –όπως και για κάθε άνθρωπο- η οικονομική ανεξαρτησία.
Οι αναγνώστες του μπλογκ από το εξωτερικό με βοηθούν να παραμένω ανεξάρτητος και να μην έχω ανάγκη να κάνω δουλειές που δεν θέλω και να δουλέψω για ανθρώπους που δεν εκτιμώ.
Καταλαβαίνω πως είναι τραγική ειρωνεία η μετανάστευση χιλιάδων συμπατριωτών μου να μου εξασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία στην Ελλάδα, αλλά είναι αλήθεια και όφειλα να το γράψω.
Ευχαριστώ και πάλι. Καλή πατρίδα.