Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

«Ψήνουν» σούπερ – φόρο στα ακίνητα!


Το σχέδιο για ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία όπως το προβάλλει προς τα έξω το υπουργείο Οικονομικών, κρύβει ένα «σούπερ-φόρο» στα ακίνητα.

Έναν φόρο τον οποίο θα πληρώνουν όλοι οι Έλληνες –ακόμη και αυτοί που έχουν αγροτεμάχια εκτός σχεδίου – όχι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αλλά με εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ο σούπερ- φόρος θα στηριχτεί στη λογική του ΕΤΑΚ ενός φόρου που για πρώτη φορά εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, ο φορολογούμενος θα πληρώνει με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας του και όχι για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το χαράτσι της ΔΕΗ.



Η κλίμακα θα προβλέπει ένα πολύ μικρό αφορολόγητο –της τάξεως των 50.000-100.000 ευρώ- προκειμένου να απαλλάσσεται ουσιαστικά μόνο η πρώτη κατοικία ή ένα τμήμα της πρώτης κατοικίας για όσους διαμένουν σε σπίτια μεγαλύτερης αξίας. Από αυτό το ύψος και πάνω, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστές οι οποίοι θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.

Έτσι, όποιος έχει ακίνητα συνολικής αξίας 100-150.000 ευρώ θα πληρώνει με συντελεστές της τάξεως του 0,2%-0,3% ενώ οι έχοντες πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώνουν με συντελεστές που θα εκτοξεύονται ακόμη και στο 2%.


...άντε βρέ, να ζήσουμε να τους θυμόμαστε!



Πηγή: otyposnews.gr