Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Πως μπήκε η «Γυναίκα» στη ζωή μας…


Το εβδομαδιαίο περιοδικό "Γυναίκα" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Φεβρουαρίου του 1950, γεννημένο από μια ιδέα του εκδότη Ευάγγελου Τερζόπουλου. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του για τα τριάντα χρόνια της έκδοσης, το 1980, το πρώτο φύλλο, με τιμή 5 δρχ. (που αργότερα μειώθηκε στις 3 δρχ.) έφθασε τα 30.000 πωληθέντα αντίτυπα σε όλη τη χώρα.
Η θεματολογία της «Γυναίκας» περιελάμβανε μια ευρεία γκάμα τομέων, όπως η μόδα, η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική, το νοικοκυριό και πρακτικά θέματα (παιδί, κέντημα, ραπτική), αλλά και ενημέρωση, ψυχαγωγία, υγεία, ψυχολογία, διηγήματα, ποιήματα κ.λ.π.
Από τους πρώτους συνεργάτες του περιοδικού ήταν οι Κώστας Βάρναλης, Παύλος Νιρβάνας, Σπύρος Μελάς και στη συνέχεια οι Στάθης Δρομάζος, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Φουρτούνης, Τάσος Βουρνάς, Έλλη Παππά κ.α.


Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Ευάγ. Τερζόπουλος αποσύρθηκε από τη διεύθυνση του περιοδικού και τα ηνία του ανέλαβαν οι γιοι του Χρήστος (ιδιοκτήτης της ΝΕΑΣ ΑΚΤΙΝΑΣ Α.Ε.) και Άρης και αργότερα ο συνονόματος εγγονός του.
Το 2007 η «Γυναίκα» ανέστειλε την αυτόνομη έκδοσή της και ένα χρόνο μετά (Ιούνιος 2008) επανήλθε, μέσω της εφημερίδας «Η Καθημερινή».