Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Στις 28 Μαρτίου του 1930… η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται σε Ιστανμπούλ!!!


Θεωρείται μια ευλογημένη περιοχή. Εκεί ενώνεται...
η Ευρώπη με την Ασία, την διαπερνούν τα στενά του Βοσπόρου που ενώνουν την Μεσόγειο με την Μαύρη Θάλασσα και εκεί άνθισε ένα από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας: ο Βυζαντινός.
Όλα ξεκίνησαν το 667 π. Χ. Όταν ένας άνθρωπος από τα Μέγαρα, ίδρυσε μια αποικία στην περιοχή. Το όνομά του ήταν Βύζας και προς τιμήν του η πόλη ονομάστηκε Βυζάντιο. Μια περιοχή και ένα όνομα που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία για αιώνες.
Στα τέλη του πρώτου μετά Χριστόν αιώνα, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος αποφασίζει να μεταφέρει την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας προς ανατολάς, φοβούμενος την απειλή στα ανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας. Αρχικά ονόμασε την πόλη Νέα Ρώμη, αλλά αυτή η ονομασία ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως. Οι Έλληνες συνήθιζαν (και συνηθίζουν) να ταυτίζουν τις πόλεις με το όνομα του ιδρυτή τους. Είναι τότε που η πόλη πήρε το όνομά του Κωνσταντίνου και μετονομάστηκε σε Κωνσταντινούπολη, η πόλη του Κωνσταντίνου.
Από τότε και για αρκετούς αιώνες η Κωνσταντινούπολη - η οποία είχε αρκετά παρατσούκλια, όπως «Βασιλεύουσα» και «Επτάλοφος» - είναι το κέντρο του πολιτισμού, του χριστιανικού κυρίως αλλά και γενικότερα, και η πιο θαυμαστή πρωτεύουσα σε όλο τον κόσμο.
Η πρώτη της άλωση έγινε το 1204 από τους Σταυροφόρους, ενώ η δεύτερη και φαρμακερή, από τους Οθωμανούς Τούρκους το Μάιο του 1453. Τότε, ο σουλτάνος Μωάμεθ ο πορθητής, θα την ονομάσει Islambul, δηλαδή η πόλη του Ισλάμ ή αλλιώς «εκεί που το Ισλάμ αφθονεί».

Το όνομα αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ, και για κάτι λιγότερο από έξι αιώνες η πόλη κράτησε την κυρίαρχη ονομασία της. Κωνσταντινούπολη. Όμως μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την γενικότερη έξαρση εθνικισμού που προκάλεσε ο κεμαλισμός, στις 28 Μαρτίου του 1930, η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται σε Ιστανμπούλ, ονομασία που τελικά επικράτησε και χρησιμοποιείται πλέον σήμερα σε όλον (σχεδόν) τον κόσμο… (e-daily)