Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ο ΟΣΔΕΛ ζητεί να αναλάβει τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ…



Με δεύτερη επιστολή του προς τον υπουργό Κων. Τζαβάρα, η οποία κατατέθηκε την Παρασκευή 11 /1/2013, ο ΟΣΔΕΛ ζητεί να αναλάβει τη Βιβλιονέτ εξασφαλίζοντας...

τη συνεχή λειτουργία της και τη δωρεάν πρόσβαση στα στοιχεία της από όλους τους παράγοντες του χώρου του βιβλίου (εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, βιβλιοπώλες κλπ.).
Η πρόταση του ΟΣΔΕΛ καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη μετά την ανακοίνωση κατάργησης του ΕΚΕΒΙ, που είχε και την ευθύνη λειτουργίας της Βιβλιονέτ. Με την πρότασή του ο ΟΣΔΕΛ προσφέρεται να αναλάβει όλο το κόστος λειτουργίας - ύψους 300.000 ευρώ, σύμφωνα με γραπτή δήλωση της μέχρι πρότινος διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ - απαλλάσσοντας το κράτος από ένα σημαντικό ποσό, σε καιρούς λιτότητας. Επιπλέον ο ΟΣΔΕΛ δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει δωρεάν την υπηρεσία αυτή σε όλο τον χώρο του βιβλίου, για τον οποίο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο.
Την πρότασή του για τη Βιβλιονέτ ο ΟΣΔΕΛ την κατέθεσε για πρώτη φορά στο ΕΚΕΒΙ τον Απρίλιο του '12 χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση. Το υπουργείο ενημερώθηκε γραπτώς τον Ιούλιο του '12 και παρέπεμψε και πάλι το θέμα στο ΕΚΕΒΙ, αλλά και πάλι δεν υπήρξε καμία απάντηση.
Οι τελευταίες εξελίξεις επιβάλλουν μια άμεση λύση στο ζήτημα της Βιβλιονέτ, αφού μια έστω και πρόσκαιρη διακοπή λειτουργίας και συγκέντρωσης στοιχείων θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στον σκληρά δοκιμαζόμενο χώρο του βιβλίου. Η πρόταση του ΟΣΔΕΛ είναι πλήρης τόσο από οικονομικής απόψεως όσο και από άποψη λειτουργικότητας. Αρκεί να υλοποιηθεί - και άμεσα!