Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Διαζύγιο: Δέκα σημάδια ότι ο γάμος σας κινδυνεύει…


Όλοι φυσικά έχουμε διαβάσει κάπου τις δυσοίωνες στατιστικές που θέλουν το 50% των γάμων να καταλήγουν τελικά σε διαζύγιο. Κανείς, όμως, δεν θέλει να είναι μέσα σε αυτό το ποσοστό...


Αν μπορούσατε λοιπόν αναγνωρίσετε τα «συμπτώματα» πριν είναι αργά; Αν είχατε την ευκαιρία να αλλάξετε την κατάσταση; Θα αρπάζατε την ευκαιρία, ακόμη κι αν έπρεπε να κοιτάξετε κατάματα την αλήθεια και θα προσπαθούσατε να διορθώσετε τη «βλάβη»;
Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω ενδείξεις και αποφασίστε αν ο γάμος σας έχει όντως πρόβλημα...


1. Έχετε μετατραπεί σε σύμβουλο του εαυτού σας. Κάποτε συζητούσατε με τον σύζυγό για τα πάντα και τους ζητούσατε την άποψη για διάφορα θέματα, από τα εργασιακά σας μέχρι πώς να περάσετε το σαββατοκύριακο. Αλλά οι μέρες αυτές είναι πλέον παρελθόν. Παίρνετε αποφάσεις χωρίς να τον ρωτήσετε ή να αναρωτηθείτε για τα συναισθήματά του.
2. Έχετε βγάλει το «σημειωματάριο» και μετράτε το «σκορ». Το πάρε-δώσε έχει αντικατασταθεί από το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» και διαρκώς σκέφτεστε τι προσφέρετε εσείς στον γάμο και τι αυτός.
3. Είστε ο άρχοντας του «κάστρου». Σε μια επιτυχημένη σχέση, κανενός οι ανάγκες δεν είναι σημαντικότερες από του άλλου. Οι επιθυμίες είναι ίδιας σημασίας και οι προσπάθειες για να επιτύχει η σχέση γίνονται από κοινού. Όταν όμως επικρατεί ένταση στη σχέση και δυσφορία στη συμβίωση, τότε οι προσωπικές ανάγκες γίνονται βασική προτεραιότητα του καθενός.
4. Από «συμπαίκτες» έχετε γίνει πια «συγκάτοικοι». Οι συμπαίκτες συνεργάζονται αρμονικά για να πετύχουν τους στόχους τους. Μοιράζονται απόψεις και οραματίζονται μια κοινή ζωή και ένα ζεστό σπιτικό. Οι συγκάτοικοι έχουν ατομικά σχέδια χωρίς προοπτικές ή σκέψεις για το έτερο ήμισυ. Καθαρίζει ο καθένας τον χώρο του, και ξαφνικά το ξεχωριστό πρόγραμμα της καθημερινότητας μετατρέπεται σε ξεχωριστή ζωή.
5. Βγάζετε το «κεντρί» και αρχίζετε τα τσιμπήματα. Ο οποιοσδήποτε έχει βρεθεί σε μακροχρόνια σχέση γνωρίζει αρκετά καλά τον σύντροφό του και τα αδύνατα σημεία του. Στο παρελθόν έχετε κατά λάθος θίξει τα ευαίσθητα σημεία του, έχετε ζητήσει συγνώμη και προσπαθήσατε να μην επαναλάβετε τις λάθος κινήσεις. Τώρα όμως, χτυπάτε συνειδητά τον σύζυγο στα αδύνατα σημεία του και μάλιστα το απολαμβάνετε.
6. Ραντεβού, τέλος! Όταν ήσασταν ερωτευμένοι και χαρούμενοι, βγαίνατε συχνά ραντεβού. Κάνατε ότι χρειαζόταν για να διατηρείται τον ρομαντισμό ανάμεσά σας. Ένα γλυκό μήνυμα στο κινητό, ένα δωράκι σε ανύποπτο χρόνο ή προσπαθούσατε να είστε ωραίοι για να ελκύεται ο ένας τον άλλον. Τώρα, ο σύντροφος μοιάζει με βαρίδι που θέλετε να απαλλαγείτε απ’ το βάρος του.
7. Διοχετεύετε την αγάπη σας αλλού. Είτε συναισθηματικό είτε σωματικό, το ενδιαφέρον σας πλέον έχει στραφεί αλλού και δεν αισθάνεστε πλέον συνδεδεμένοι με το έτερο ήμισυ.
8. Απαγάγετε τον έρωτα και ζητάτε λύτρα! Οι άνθρωποι συχνά αστειεύονται ότι το σεξ σταματά όταν έρχεται ο γάμος, πολύ απλά διότι «δεν χρειάζεται πια να κάνετε έρωτα». Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι σταματούν να κάνουν έρωτα όταν αρχίζουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για το έτερο ήμισυ. Κανείς δεν θέλει να κάνει σεξ με αυτόν που του στερεί την ευτυχία. Ακόμη κι σας ελκύει σεξουαλικά ο σύντροφος, σταματάτε να επιδιώκετε τον έρωτα, για να τον εκδικηθείτε ή να τον πληγώσετε.
9. Συζητήσεις τέλος! Πάνε πια οι μέρες που συζητούσατε. Πλέον τις θεωρείτε εξοντωτικές και μάταιες. Αντίθετα, χρησιμοποιείτε όσο λιγότερες λέξεις για επικοινωνήσετε τις απόψεις σας, με τις συζητήσεις να έχουν ως κεντρικό θέμα τις δουλειές του σπιτιού και ποιος θα πάει σουπερ-μαρκετ.
10. Έχετε κάνει check-out από τη σχέση και μετακομίσατε πια στο «ξενοδοχείο» του μυαλού σας. Σε παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές, ο σύντροφός σας ήταν το καταφύγιο σας επειδή ήταν ο καλύτερός σας φίλος, η παρηγοριά σας και η χαρά της ζωής σας. Όσο όμως εδραιώνεται η απόσταση μεταξύ σας, αλληλεπιδράτε χωρίς όμως να του επιτρέπετε να εισχωρήσει στο μυαλό και την ψυχή σας. Στην σκέψη σας κυριαρχούν πλέον σχέδια για μια νέα ζωή, μακριά απ’ το έτερο ήμισυ.
Αν όλα τα παραπάνω «συμπτώματα» σας είναι γνωστά, τότε υπάρχει πρόβλημα. Κανείς δεν λέει ότι η κατάσταση είναι τετελεσμένη και δεν ανατρέπεται. Αν το θέλετε, θα δώσετε στο γάμο σας την ευκαιρία να ξεπεράσει τα προβλήματα, πριν είναι αργά.
Αν σκέφτεστε τα θετικά και αρνητικά και αναζητάτε τα κίνητρα για να σώσετε το γάμο σας, θυμηθείτε ότι η πραγματικότητα είναι περίπλοκη όταν πρόκειται για τις σχέσεις των ανθρώπων. Καμιά σχέση δεν είναι ιδανική, ακόμη και ο καλύτερος σύντροφος μπορεί να είναι δύσκολος στην συμβίωση. Χρειάζεται λοιπόν αμοιβαία προσπάθεια, συνέπεια και αφοσίωση. Γίνετε λοιπόν βασικό συστατικό ενός πετυχημένου γάμου, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο διαζυγίου… ( health.in)
Ο άπαιχτος