Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τι θα γίνει με τις αποδείξεις από το 2013



Το... κυνήγι των αποδείξεων θα αρχίσουν εκ νέου οι φορολογούμενοι προκειμένου να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος που πληρώνουν στην εφορία. Με το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και θα τεθεί σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2013, όσο περισσότερες...

δαπάνες δηλώνονται τόσο θα μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα και συνεπακόλουθα ο φόρος που θα πρέπει να καταβληθεί.
Ουσιαστικά ως αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα αναγνωρίζεται το συνολικό ύψος των δαπανών του κάθε φορολογουμένου εκτός όσων αφορούν σε αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Οι δαπάνες θα... εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.α.
Στο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Δηλαδή δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.λ.π., αλλά και όσες παρέχουν φέτος όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λ.π.
Πέρα από τα όσα ξοδεύει κανείς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας και εισιτηρίων. Το «καθαρό» ποσό που θα μένει μετά την αφαίρεση όλων των παραπάνω δαπανών από τα δηλούμενα εισοδήματα θα υπόκειται σε φόρο με νέα κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται σε 25% και ο ανώτατος πιθανότατα θα φθάνει στο 45%.
Νέα κλίμακα Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως η νέα κλίμακα θα έχει μικρό αριθμό συντελεστών καθώς το ζητούμενο είναι η απλοποίηση του συστήματος. Προσθέτουν πως θα καταστεί δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών, καθώς όλοι οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν φόρους που αναλογούν στα πραγματικά καθαρά τους εισοδήματα.
Επειδή το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο από αυτό το αντίστοιχο που είχε δηλωθεί σε προηγούμενες χρήσεις, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα αυτό φορολόγησης των εισοδημάτων έχουν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών τόσο το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΟΜ) όσο και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου... (ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)