Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Πότε η Εφορία μπαίνει στα σπίτια μας…



Ελέγχους όχι μόνο στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις...
αλλά και στα σπίτια των φορολογούμενων που βρίσκονται σε ελεγκτικό κλοιό έχουν το δικαίωμα να διενεργούν οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.
Η επίσκεψη των ελεγκτών στην κατοικία των ελεγχόμενων αν και δεν είναι η συνηθισμένη πρακτική αποτελεί το έσχατο μέτρο για τον εντοπισμό υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής.
Η διαδικασία των φορολογικών ελέγχων είτε στην κατοικία των φορολογουμένων είτε στην εγκατάσταση της επιχείρηση, η διάρκεια και το είδος του ελέγχου αλλά και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η συνδρομή της Αστυνομίας ή του Εισαγγελέα αναλύεται στο επιχειρηματικό σχέδιο της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα για να επισκεφθούν οι εφοριακοί την επαγγελματική έδρα ή την κατοικία του ελεγχόμενου θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
1. Οι υπάλληλοι που αναλαμβάνουν το φορολογικό έλεγχο πρέπει να έχουν έγγραφη εντολή διενέργειας επιτόπιου φορολογικού ελέγχου, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:
- τον αριθμό και την ημερομηνία της εντολής,
- το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου ή των υπαλλήλων, στους οποίους έχει ανατεθεί ο φορολογικός έλεγχος,
- το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου, αν αυτός έχει αποδοθεί στον φορολογούμενο,
- τη φορολογική περίοδο ή υπόθεση και το είδος φορολογίας που αφορά ο φορολογικός έλεγχος,
- τη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου, και
- το χαρακτηρισμό «πλήρης» ή «μερικός» έλεγχος, κατά περίπτωση.
Η εντολή διενέργειας φορολογικού ελέγχου δεν δημοσιεύεται.
2. Ο ελεγκτής υπάλληλος πρέπει να επιδεικνύει το δελτίο ταυτότητάς του και την εντολή φορολογικού ελέγχου πριν την έναρξη του φορολογικού ελέγχου.
3. Ο επιτόπιος φορολογικός έλεγχος διενεργείται στις εγκαταστάσεις του φορολογούμενου κατά το επίσημο ωράριο εργασίας της Φορολογικής Διοίκησης και μπορεί να παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωσή του. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να διενεργεί επιτόπιο φορολογικό έλεγχο και εκτός του επίσημου ωραρίου εργασίας εφόσον απαιτείται από το είδος των δραστηριοτήτων του φορολογούμενου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνεται ειδική μνεία στην εντολή φορολογικού ελέγχου.
4. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα και ο έλεγχος πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.
5. Ο αρμόδιος υπάλληλος της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί, οποτεδήποτε, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να ζητήσει τη συνδρομή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου και τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας υποχρεούνται να παρέχουν αυτή τη συνδρομή, κατά το χρόνο και στον τόπο που ζητείται… (Akous. gr)