Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Νέες κυκλοφορίες από εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ



...αξιόλογες προτάσεις



«Στο όνομα της αξιοπρέπειας»
Οι ανατροπές της κοινής γνώμης  στα χρόνια των Μνημονίων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΣ

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Ποιος φταίει;
Αυτά είναι τα δύο καίρια ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί για την ελληνική κρίση. Μένει όμως ένα τρίτο: κατά πόσο η κοινή γνώμη επηρέασε -και όχι μόνο επηρεάστηκε- από τις πολιτικές ελίτ που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις οριακές καταστάσεις των τελευταίων ετών.
Στο βιβλίο αυτό, ο Νίκος Μαραντζίδης και ο Γιώργος Σιάκας αποδεικνύουν ότι η κρίση μετέτρεψε τις πολιτικές ελίτ σε σχιζοφρενικές υπάρξεις, που αλλάζουν γνώμη κάθε μέρα και παρασύρονται με ευκολία από την κοινή γνώμη, ακολουθώντας μια τρελή πορεία, χωρίς πυξίδα και με απροσδιόριστο προσανατολισμό.
Βασισμένο σε έρευνες πανεπιστημίων, ινστιτούτων και εταιρειών δημοσκοπήσεων, το βιβλίο παρακολουθεί την έντονη πολιτικοποίηση των καθημερινών Ελλήνων, τις ρευστές τάσεις κι αντιλήψεις της κοινής γνώμης την εποχή των Μνημονίων, από τη συστηματική ανθρωποφαγία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι τις πρωινές εκπομπές που ενίσχυσαν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον λαϊκισμό.
Η κρίση γέννησε στη χώρα μας μια βαθιά διαίρεση, που όμοιά της είχε να ξαναζήσει από την εποχή του Εθνικού Διχασμού και του Εμφυλίου. Ο φόβος, η ανασφάλεια, η απόγνωση, η θλίψη, ο θυμός, αποδεικνύουν αυτό που ήταν ήδη γνωστό στους ειδικούς: ότι, ενώ η λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία και το μέλλον της χώρας είχε καιρό τώρα μετατοπιστεί πέρα από τα εθνικά σύνορα, η ελληνική κοινωνία και η πολιτική ελίτ ήταν εντελώς απροετοίμαστες για να δεχθούν αυτήν την πραγματικότητα.
Το «Στο όνομα της αξιοπρέπειας» αποτυπώνει την αλλαγή στον τρόπο που ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται την ελληνική κοινωνία, το διεθνές περιβάλλον και τη θέση μας στον κόσμο. Και το πώς η αλλαγή αυτή τροφοδότησε την πολιτική ρητορική και τροφοδοτήθηκε, με τη σειρά της, από εκείνη.


«Διαστημικός καιρός»
Σειρά: Μικρές Εισαγωγές
ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ

Υπάρχει καιρός στο διάστημα και πώς εκδηλώνεται;
Η συντριπτική πλειοψηφία των φαινομένων του διαστημικού καιρού έχει ως απαρχή τον Ήλιο και, σε έναν κόσμο εξαρτημένο από την τεχνολογία, μια ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δορυφόρους, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, ακόμα και σε δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. 
Ο Μανώλης Κ. Γεωργούλης, ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Georgia State University, εξηγεί με εύληπτο τρόπο τους μηχανισμούς των ηλιακών εκλάμψεων και της επίδρασής τους στον πλανήτη αλλά και στην καθημερινότητά μας. Όπως αναφέρει στον πρόλογό του, η έρευνα για τον διαστημικό καιρό συνδυάζει την αστροφυσική με την καθημερινότητα και δίνει απαντήσεις σε «μυστήρια» όπως η απώλεια σήματος GPS.
Η έκδοση συνοδεύεται από ψηφιακό υλικό που περιλαμβάνει βίντεο για την ηλιακή δραστηριότητα καθώς και όλα τα γραφήματα και τους πίνακες του βιβλίου.
Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.


«ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΒΙΑΣΤΙΚΟΥΣ»
NEIL deGRASSE TYSON
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Ενθουσιώδες, μεταδοτικότατο, γεμάτο χιούμορ και πάνω απ’ όλα προσιτό...  η ανάγνωση του «Αστροφυσική για βιαστικούς»
είναι μια συναρπαστική εμπειρία αφύπνισης!                    
Σε μια εποχή που οι καλύτερες και πιο αισιόδοξες ειδήσεις προέρχονται από το πεδίο των φυσικών επιστημών και από την εξερεύνηση του διαστήματος, η ιστορία και η φύση του σύμπαντος αρχίζουν να αποκτούν επιπλέον ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό. Από την άλλη, ποιος έχει χρόνο σήμερα να σκεφτεί το διάστημα; Τη φύση του χώρου και του χρόνου; Τη θέση του ανθρώπου μες στο σύμπαν; Τη θέση του σύμπαντος εντός μας;
Ο σπουδαίος Αμερικανός αστροφυσικός και συγγραφέας πολλαπλών best seller Νιλ ντεΓκρας Τάισον, αδιαμφισβήτητος διάδοχος του Carl Sagan στο πεδίο των εκλαϊκευμένων επιστημών, φέρνει το Σύμπαν στα μέτρα μας: με επιδεξιότητα, σαφήνεια και χιούμορ, επιλέγει σοφά ό,τι είναι πιο βασικό να γνωρίζουμε, γράφοντας μικρά, εύληπτα κεφάλαια που διαβάζονται οπουδήποτε και οποτεδήποτε μέσα στη μέρα. Είτε περιμένετε τον καφέ σας, είτε το λεωφορείο, το μετρό ή το αεροπλάνο σας, η Αστροφυσική για βιαστικούς –το Νο.1 bestseller των New York Times– σας αποκαλύπτει ό,τι σας είναι απαραίτητο για να παραμείνετε μπροστά από τις εξελίξεις: από το Big Bang μέχρι τις μαύρες τρύπες, από τα κουάρκ μέχρι την κβαντική μηχανική και από την αναζήτηση πλανητών στην αναζήτηση ζωής στο σύμπαν.
Η Αστροφυσική για βιαστικούς απευθύνεται σε όσους δεν έχουν χάσει ακόμα την ικανότητα να γοητεύονται από τη γνώση και την ανακάλυψη.