Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Νέες κυκλοφορίες από εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ για τους μικρούς μας φίλους...



...για φοβερά ταξίδια



«ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ»
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το νέο παραμύθι της συγγραφέως Φωτεινής Βασιλείου. Μια τρυφερή ιστορία για το συναίσθημα της χαράς και την αποδοχή της. Ένα καλογραμμένο παραμύθι χωρίς διδακτισμούς που με ποιητικό τρόπο δείχνει ότι η χαρά βιώνεται μέσα από την προσφορά, την αγάπη, τη φιλία, την ευγνωμοσύνη αλλά και το νοιάξιμο.
 Η Αλίκη όλο ζηλεύει! Και όλο θυμώνει και σταματάει το παιχνίδι της στη μέση. Κι άλλες φορές, πάλι, βάζει τα κλάματα. Χαρούμενη πάντως δεν είναι.
Μια μέρα ρωτάει τον παππού της: Παππού, τι είναι χαρά; κι εκείνος για απάντηση της χαρίζει ένα κουτί με μια άδεια κουβαρίστρα. Έτσι ξεκινά η Αλίκη να ανακαλύπτει τη χαρά. Τι είναι αυτό, όμως, που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους; Ποια αόρατη κλωστή δένει τις χαρούμενες στιγμές και τις τυλίγει σε μια άδεια κουβαρίστρα;


«ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑΚΙ»
ΜΑΡΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το νέο παραμύθι της συγγραφέως Μάρως Θεοδωράκη. Μια τρυφερή ιστορία για την πιο αγνή αγάπη, την αδελφική! Για όλα τα παιδιά που περιμένουν αδελφάκι.
Η ζωή του μικρού Λεωνίδα αλλάζει όταν εμφανίζεται ένα πολύτιμο δώρο για εκείνον: μέσα σε ένα ασπρόμαυρο χαρτάκι αποκαλύπτεται ένα μικροσκοπικό κουβαράκι-αδερφάκι. Ο ρόλος του μεγάλου αδερφού τον βάζει σε διλήμματα. Θα είναι αγόρι ή κορίτσι;
Θα πρέπει να μοιράζεται το δωμάτιό του; Και η αγάπη της μαμάς και του μπαμπά; Θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει;


«ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ»
Μια περιπέτεια δραστηριοτήτων
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΡΚΑΚΗ
Γνώσεων

Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν πολύ την ελιά και πάρα πολύ παλιά, από την προϊστορική εποχή, τη χρησιμοποιούσαν στην ιατρική, τη μαγειρική, τη θρησκεία και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας. Μέχρι σήμερα ειδικοί επιστήμονες, βοτανολόγοι, γεωπόνοι και αρχαιολόγοι, σπουδάζουν και εργάζονται για να ανακαλύψουν τη σημασία και τις πολλαπλές χρήσεις της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα.
Μέσα από κείμενα, ζωγραφιές και παιχνίδια στο βιβλίο αυτό θα μάθεις πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την ελιά στη θρησκεία, τη διατροφή, την ιατρική και αλλού, αλλά και θα ανακαλύψεις ότι οι τρόποι χρήσης της ελιάς παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις ίδιοι ακόμα και σήμερα!


Κυκλοφορεί παράλληλα και σε αγγλική έκδοση.


«ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΘΑΛΑΣΣΑ»
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ
Θέμα: Ταξίδια στην Ελλάδα – Λέσβος

Το νέο βιβλίο του Κώστα Στοφόρου Ένα κουτί θάλασσα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας στη σειρά «Ερευνητές Μυστηρίων», με θέμα Ταξίδια στην Ελλάδα-Λέσβος. Όπως και κάθε ιστορία της σειράς, έτσι κι αυτή έχει σκοπό να φέρει τους μικρούς αναγνώστες σε επαφή με τις ομορφιές, τις ιδιαιτερότητες, την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας.
Όταν ο πατέρας του Μάριου και της Λυδίας παίρνει ξαφνικά μετάθεση για το Πλωμάρι της Λέσβου, τα δυο αδέρφια αντιδρούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο: το αγόρι χαίρεται αλλά το κορίτσι οργίζεται! Ωστόσο, είναι καλοκαίρι και οι εκπλήξεις στο νησί, που έχει υμνηθεί από τόσους ποιητές και πεζογράφους, διαδέχονται η μία την άλλη.
Σύντομα θα ανακαλύψουν τη φύση και την ιστορία της Λέσβου, θα μάθουν για τη Σαπφώ, τον Αλκαίο, τον Θεόφιλο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ηλία Βενέζη και θα βαδίσουν στα χνάρια του Δάφνι και της Χλόης. Με σημείο αναφοράς την Παναγιά τη Γοργόνα του Στρατή Μυριβήλη, ξετυλίγεται μια σύγχρονη ιστορία γεμάτη μυστήριο και περιπέτεια.
Ποιοι εκμεταλλεύονται τη θάλασσα, καταστρέφοντας το περιβάλλον; Τι είναι η ήπια αλιεία και το πρόγραμμα της Greenpeace «Ένα κουτί θάλασσα»;
Είναι δυνατόν μέσα στο σκοτάδι να ανθίσει και η πρώτη αξέχαστη αγάπη;


«Ένα μυστήριο για τον… Μπούφο»
Η μυστική φόρμουλα
Γιώργος Κωνσταντινίδης & Σωτήρης Μητρούσης

Πόσο «Μπούφος» είναι ο Στέλιος; Ανακαλύψτε το διαβάζοντας όλες τις περιπέτειες του καλυτεροχειρότερου ντετέκτιβ στον κόσμο!
Το 8ο βιβλίο της σειράς «Ένα μυστήριο για τον… Μπούφο», με τίτλο Η μυστική φόρμουλα μόλις κυκλοφόρησε και διαβάζεται κυριολεκτικά… μονορούφι! Μια σειρά που μέσα σε έναν χρόνο από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου κατάφερε να κερδίσει τα παιδιά με τις απίθανες ιστορίες και τα μοναδικά μυστήρια του Στέλιου.
Η επίσκεψη του σχολείου μου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης ήταν επεισοδιακή. Ευτυχώς βρισκόμασταν εκεί εγώ και οι φίλοι μου! Ένα κυνήγι αλήθειας, μια νέα μάχη με το έγκλημα μόλις ξεκίνησαν. Να τρέμετε, εγκληματίες, γιατί θα… ανακαλύψω πρώτος τον κλέφτη!


«Ο Λύκος και η Πεταλούδα»
Χριστίνα Αποστολίδη
Εικονογράφηση: Σεραφείμ Στρουμπής
Σύγχρονο παραμύθι

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το πρώτο παραμύθι της Χριστίνας Αποστολίδη, σε μια  μοναδική εικονογράφηση του Σεραφείμ Στρουμπή. Μια ιστορία για τα θαυμαστά πράγματα που προσπερνάμε καθημερινά και τα οποία, αν σταματήσουμε για να τα προσέξουμε, θα κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο πλούσια!
Ήταν κάποτε ένας λύκος σαν όλους τους λύκους, που περνούσε τον χρόνο του παραμονεύοντας τα άλλα ζώα. Ώσπου μια μέρα, κυνηγώντας μια πεταλούδα, άρχισε να προσέχει όλα εκείνα τα εκπληκτικά πράγματα που μέχρι τότε προσπερνούσε. Για πρώτη φορά θαύμασε το δάσος από ψηλά κι άκουσε το τραγούδι του ποταμιού. Η καινούρια ξεχωριστή του φίλη του έδειξε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνει στη ζωή του από το να κυνηγά.
Το βιβλίο προσφέρεται για πολλές δράσεις εικαστικές, STEM κ.λπ., τόσο για το σπίτι όσο και το σχολείο, που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία. Ενδεικτικά προτείνουμε γνωριμία με: ζώα που ζουν στο δάσος/στο ποτάμι/σε σπηλιές, φυσικά φαινόμενα (χειμερία νάρκη, σταλαγμίτες και σταλακτίτες, ουράνιο τόξο, φάσεις του φεγγαριού), επαγγέλματα που σχετίζονται με τη φύση (π.χ. βοτανολόγος, γεωλόγος, ζωολόγος, σπηλαιολόγος, παλαιοντολόγος), προϊστορικούς ανθρώπους και τοιχογραφίες σε σπηλιές κ.λπ.