Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

6 τύποι πεθεράς που κυκλοφορούν εκεί έξω…


Από τη Μαρία Κωνσταντοπούλου


Διευκρινίζουμε το εξής: δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν...
καλές και κακές πεθερές, αλλά πιστεύουμε ότι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά τους επηρεάζει τη σχέση που έχουν με τη νύφη ή τον γαμπρό τους. Σύμφωνα με την προσωπική μας εμπειρία, αλλά και τις σχετικές συζητήσεις που έχουμε κάνει με φίλους και γνωστούς, καταλήξαμε στους 6 πιο αντιπροσωπευτικούς τύπους πεθεράς που μπορείς να συναντήσεις. Και για να σας προλάβουμε, εννοείται ότι, ανάμεσά τους, υπάρχουν και πεθερές που κάθε νύφη θα ήταν τυχερή να έχει.

Η πεθερά που ανακατεύεται…
… πάντα και παντού. Πρώτον, νομίζει ότι πρέπει να έχει λόγο και γνώμη για το οτιδήποτε- από το φαγητό που θα φτιάξετε στο κυριακάτικο τραπέζι μέχρι το πώς θα διαπαιδαγωγήσετε τα παιδιά σας. Δεύτερον, όχι μόνο δεν το ‘χει σε τίποτα να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στο ζευγάρι για τους δικούς της ανεξήγητους λόγους, αλλά το έχει βάλει σκοπό και το χαίρεται. Την ώρα που θα της ζητήσουν τον λόγο, μάλιστα, εννοείται ότι θα βγάλει την ουρά της απ’ έξω και θα ψελλίσει «εγώ; Τι έκανα;». Είναι ο ορισμός του τοξικού ανθρώπου που σε κάνει να σκέφτεσαι «ούτε στον εχθρό μου να μην τύχει να ‘χει τέτοια τύχη».

Εκείνη που… μιλάει πολύ
Δεν είναι κακιά, δεν της αρέσει να ανακατεύεται απλώς και μόνο για ν’ ανακατευτεί ούτε θέλει να σας κάνει βούκινο στο σόι της. Απλώς έχει τη συνήθεια να σας «κουτσομπολεύει». Μπορεί για παράδειγμα να ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη σας σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς πριν την ανακοινώσετε εσείς παραέξω (και παρά τις σαφείς οδηγίες να μην πει κουβέντα) ή μπορεί να ενημέρωσε όλες τις φίλες της για ένα μικροκαβγαδάκι που είχατε με τον γιο της. Καταλαβαίνουμε απόλυτα τη δυσαρέσκειά σας- κανένας δεν θα ήθελε να μαθαίνουν τα προσωπικά του τρίτοι και χωρίς συγκατάθεσή του. Ωστόσο, μην το παίρνετε τοις μετρητοίς- το πιθανότερο είναι ότι το κάνει με όλους, απλώς κι εσάς σας πήρε η μπάλα λόγω της στενής συγγενικής σχέσης. Η συμβουλή μας:  προσπαθήστε να είστε φειδωλοί σε αυτά που της λέτε και μην το παίρνετε προσωπικά.

«Δεν υπάρχει άλλη σαν κι εμένα»
Από αυτή την πεθερά θα ακούσετε (μεταξύ άλλων) τις εξής ατάκες: «ωραία τα γεμιστά σου αλλά σαν τα δικά μου δεν είναι», «το σπίτι δεν το ξεσκονίζεις συχνά ε; Εγώ το έκανα κάθε 2 μέρες, γι’ αυτό έλαμπε πάντα» κ.ο.κ. Νομίζουμε ότι καταλάβατε τι εννοούμε. Μιλάμε για την πεθερά που χρησιμοποιεί μόνο α’ ενικό και που σε κάθε σας συνάντηση, συγκρίνει εσάς με τον τέλειο εαυτό της μόνο και μόνο για να σας υποτιμήσει και να σας δείξει πόσο υπερτερεί. Πίσω από κάθε της πρόταση κρύβεται η πεποίθηση πως δεν υπάρχει σαν κι εκείνη καμία, όπως λέει και το γνωστό τραγούδι. Με τον τρόπο σας, μπορείτε να της δείξετε ότι η κριτική είναι ευπρόσδεκτη μόνο εφόσον γίνεται με καλή διάθεση κι ευγένεια.

Το θύμα
Είναι η πεθερά που νιώθει προδομένη και αδικημένη γιατί πιστεύει ότι η νύφη της της «έκλεψε» τον γιο της. Συνήθως θα κάνει τα πάντα για να τραβήξει την προσοχή του ζευγαριού, είτε αυτό σημαίνει να παίρνει δεκάδες τηλέφωνα μέσα στη μέρα για να υπενθυμίσει σε γιο και σε νύφη πόσο μόνη έχει μείνει είτε να μοιράζεται τις κακεντρεχείς σκέψεις της με όλους τους συγγενείς και φίλους σας με σκοπό να σας διαβάλλει.

Η πεθερά που θα θέλαμε όλες να έχουμε
Μας αρέσει να λέμε και τα καλά γι’ αυτό θέλουμε να αφιερώσουμε μια παράγραφο στην τέλεια πεθερά, η οποία υπάρχει- την έχουμε γνωρίσει και την έχουμε ζήσει. Είναι η πεθερά που δεν θα ανακατευτεί ποτέ στα προσωπικά του ζευγαριού, θα σας βοηθήσει όποτε της το ζητήσετε, θα είναι πάντοτε διακριτική και θα έχει πάντα ανοιχτό το σπίτι της για εσάς και τα εγγόνια της. Καταλαβαίνει ότι το παιδί της έχε κάνει πλέον τη δική του οικογένεια, δεν πλάθει σενάρια ότι θέλετε να την απομονώσετε και χαίρεται με τη χαρά σας. Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν αρκετά καλά λόγια για να την περιγράψεις!

Η δεύτερη μάνα σου
Αν «πέσεις» σε τέτοια πεθερά, είσαι πολύ τυχερή. Εκτός του ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά της τέλειας πεθεράς που περιγράψαμε πάνω, είναι εκείνη η γυναίκα που βλέπεις σαν δεύτερη μάνα σου. Είναι η γυναίκα που θα σε δεχτεί από την πρώτη στιγμή σαν κόρη της, που θα σου δώσει την πιο ζεστή αγκαλιά και που δεν θα σε ξεχωρίσει ποτέ από παιδί της. Έχετε τόσο στενή σχέση που θα της εκμυστηρευτείτε ό,τι σας προβληματίζει και θ’ ακούσετε τη συμβουλή της. Είναι η γυναίκα που θα σας κάνει να σκεφτείτε «μακάρι να γίνω κι εγώ τόσο καλή πεθερά για τη νύφη μου». Να ξέρετε ότι είστε πολύ τυχερή αν την έχετε στη ζωή σας! (www.msn.com)