Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

«Το κασελάκι»… στο γραφείο της Κάλλης


Από τις Εκδόσεις Εντύποις κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο...
«Το κασελάκι… και άλλες τρεις ιστορίες για ξυλοκόπους και παράδες» του Θεόδωρου Ίντα σε εικονογράφηση Μελίτας Αντωνιάδου. Το βιβλίο προλογίζει με παραμυθολογικά σχόλια ο Δημήτρης Β. Προύσαλης.
Το κασελάκι κουβαλάει τέσσερις ξεχωριστές λαϊκές ιστορίες προφορική λογοτεχνίας,  της παγκόσμιας παραμυθιακής παράδοσης που ακούστηκαν στις άκρες του κόσμου και σε γωνιές του τόπου μας. Άξιες να διαβαστούν, να ακουστούν και να διασωθούν.  
Απλή γραφή, με στοιχεία  προφορικής αφήγησης, έντονες εικόνες και συναισθήματα, τέσσερα διαφορετικά παραμύθια που διαβάζονται από παιδί αλλά και από ενήλικα, που προβληματίζουν , δημιουργούν εικόνες, αφυπνίζουν, χαλαρώνουν, σε ταξιδεύουν…
Στο «Κασελάκι» του Θεόδωρο Ίντα , θα συναντήσουμε μια ιστορία από το νησί της Νάξου της κατηγορίας θρησκευτικών παραμυθιών «Ο ξυλοκόπο και τα γρόσια», από την Τήνο το μαγικό παραμύθι «Τα κακάκια της κούκλας», από την Κόνιτσα μια ιστορία από νεότερη κατηγορία των Νοβελιστικών- Ρεαλιστικών ιστοριών «Τρεις συμβουλές ζωής» και από την Ανατολική Θράκη μια ιστορία ευτράπελων –ανεκδοτολογικών παραμυθιών «Το κασελάκι».
Τι ρόλο μπορεί να παίξουν τρεις συμβουλές στη ζωή ενός ανθρώπου; Ποια είναι η ιστορία μιας κούκλας ξεχωριστής; Ισχύει άραγε η παροιμία «Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες»; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πολυλογία;
Ένα βιβλίο που ενώ το διαβάζεις νομίζεις ότι το ακούς… Η μαγεία της προφορικής αφήγησης.

Καλλιόπη Γραμμένου

by Aylogyros News