Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Η Λίνα Σωτηροπούλου απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Η Λίνα, αν και πολλές φορές μπήκαμε στον πειρασμό να τη ρωτήσουμε...
που κρύβει το «θησαυρό» της, φρόντισε με το καλησπέρα να μας οδηγήσει εκεί που αυτή έκρινε ότι έπρεπε να πάμε… Και ναι, πήγαμε.
Πήγαμε στο κρησφύγετό της, εκεί που με προσοχή και άριστη επιμέλεια οργανώνει κάθε της κίνηση, εκεί που καταθέτει την ψυχή της πάνω στο γραπτό της και κερδίζει όποιον επιλέγει ν’ ασχοληθεί με τη γραφή της…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Η ανεμελιά! Οι βόλτες με το ποδήλατο με τους φίλους μου και οι σκανταλιές με τον αδερφό μου.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών ποιος ήταν; Ο Πινόκιο, γιατί είχε φτιαχτεί με πολλή αγάπη και δεν μπορούσε να κρυφτεί κάθε φορά που έλεγε ψέματα.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας; Όλοι οι ήρωές μου προδίδουν στοιχεία του εαυτού μου. Μνήμες και σκέψεις που δραπετεύουν στο χαρτί.

Ποιο θεωρείτε ως θείο δώρο στον χαρακτήρα σας; Η διαρκής μου ανησυχία για αλλαγές.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Ελάττωμα;;; Αν είναι δυνατόν!

Τη μοίρα τη θεωρείτε γραφιά της ζωής σας; Ποτέ δεν πίστεψα ότι μπορεί κάποιος άλλος εκτός από εμάς να ορίζει τη ζωή μας. Η ζωή μας είναι οι επιλογές μας. Αν αφεθούμε στη μοίρα, τότε δεν έχει και ενδιαφέρον να αγωνίζεσαι για οτιδήποτε, εφόσον εκ των προτέρων έχεις δεχθεί ότι κάποιος άλλος έχει επιλέξει πριν από εσένα για εσένα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας; Το «Αν» του Χρ. Παπακαλιάτη. Για όλα τα «αν» που μας βασανίζουν, για όλα τα ερωτήματα που δεν έχουμε απαντήσεις.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Δεν έχω αγαπημένο αντικείμενο, το γούρι μου είναι μόνο η θετική μου σκέψη.

Πώς φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Θα πρέπει να σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι απασχολούνται στα ΜΜΕ και θέλουν πραγματικά και μπορούν να προσφέρουν σημαντικό έργο και ουσιαστική πληροφόρηση. Θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουν αυτά που προσφέρουν ουσιαστική ενημέρωση και αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση όσο το δυνατόν χωρίς μιζέρια.

Η εξουσία, πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Οι τέχνες είναι ελευθερία και η ελευθερία δεν εξουσιάζεται.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων; Το γεγονός ότι δεν έχουμε μάθει να αναλαμβάνουμε ευθύνες και να στεκόμαστε κρινόμενοι απέναντί τους.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Έναν νόμο που θα υπαγόρευε ένα μακροπρόθεσμο και σύγχρονο σχέδιο για την παιδεία και θα εμπόδιζε τις συνεχείς αλλαγές που δεν έχουν καμιά σχέση με τις παιδαγωγικές ή μορφωτικές ανάγκες.

Αν μια κακιά μάγισσα σας έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Γίνεται να είναι καλή μάγισσα, να με κάνει γοργόνα και να μένω σε ένα θαλάσσιο παλάτι;

Πιστεύετε στα όνειρα; Πιστεύω στα όνειρα γιατί εκεί γεννιούνται και ζουν οι πιο μεγάλες αλήθειες.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να μη φοβάται τη δύναμη που έχει μέσα του.


Η Λίνα Σωτηροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας. Σπούδασε λογιστική και στη δουλειά της ασχολείται καθημερινά με τους αριθμούς. Μια μέρα όμως μέσα από τα λογιστικά βιβλία –που μόνο πονοκέφαλο φέρνουν– άρχισαν να ξεπετάγονται γράμματα και να πλέκουν ιστορίες και παραμύθια. Κάπως έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με βιβλία που φέρνουν χαμόγελα σε παιδικά πρόσωπα.
ΒΙΒΛΙΑ


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)