Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Αυτά που μας κάνουν χαρούμενους, σύμφωνα με την επιστήμη…


Ένα ερώτημα που ταλανίζει φιλοσόφους από την αρχαιότητα, έρχεται να απασχολήσει και την επιστήμη. Ψυχολόγοι και ερευνητές, αναζητούν σε βάθος την πηγή της ευτυχίας...

Η συνεργασία της ψυχολόγου Σόνια Λιουμπομίρσκι και του ειδικού σε θέματα ηθικής, Στέφεν Ποστ, βοήθησε για καλύτερη μελέτη του θέματος, σε άτομα από όλο τον κόσμο και τις επιρροές τους. Σας παρουσιάζουμε έναν 10λογο πραγμάτων που μπορούν να μας κάνουν χαρούμενους.
1. Ζούμε την κάθε μέρα έντονα
Οφείλουμε να σταματάμε στο παρόν και να βιώνουμε κάθε στιγμή της ημέρας μας ξεχωριστά. Όσοι από τους συμμετέχοντες της μελέτης ανάλωσαν χρόνο σε απλές στιγμές της ημέρας και ανέτρεξαν σε ευχάριστα γεγονότα, εμφάνιζαν μεγαλύτερη τάση χαράς και ευτυχίας.
2. Αποφεύγουμε τις συγκρίσεις
Η σύγκριση με άλλους, μπορεί να καταστρέψει την ευτυχία και την αυτοεκτίμησή μας. Αντίθετα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην προσωπική μας πρόοδο και επιτεύγματα, για να νιώσουμε καλύτερα.
3. Βάζουμε τα χρήματα χαμηλά
Τα άτομα που έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους τα λεφτά, είναι πιο επίφοβοι για τάσεις κατάθλιψης, άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όσο περισσότερο αναζητούμε την ευτυχία σε υλικά αγαθά, τόσο πιο σπάνια τη βρίσκουμε εκεί.
4. Διατηρούμε στόχους με νόημα
Όσοι αναζητούν να επιτύχουν κάτι αξιόλογο και σημαντικό, είναι πολύ πιο ευτυχείς από όσους δεν έχουν δυνατά όνειρα ή φιλοδοξίες. Σύμφωνα με αρμόδιους καθηγητές του Χάρβαρντ, «Η ευτυχία, βρίσκεται μεταξύ ευχαρίστησης και νοήματος. Στη δουλειά ή στο σπίτι, στόχος είναι να πετύχετε κάτι τόσο σημαντικό όσο και ευχάριστο».
5. Παίρνουμε πρωτοβουλίες στην εργασία μας
Όταν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε πρωτοβουλίες σε σχέση με την εργασία μας, εμφανίζουμε περισσότερα στοιχεία χαράς. Βοηθώντας άλλους, προτείνοντας βελτιώσεις ή κάνοντας επιπλέον καθήκοντα, η εργασία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και αισθανόμαστε σημαντικότεροι.
6. Φίλοι και οικογένεια
Τα ευτυχέστερα άτομα έχουν δυνατές φιλίες, καλές σχέσεις με την οικογένεια και σχέσεις που τους υποστηρίζουν.
7. Χαμογελάμε
Ακούγεται αρκετά απλό και είναι ιδιαίτερα αποδοτικό. Οι χαρούμενοι άνθρωποι εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες για επιπλέον ευκαιρίες και επιτυχίες. Είναι αισιόδοξοι όταν σκέπτονται το μέλλον και βλέπουν μόνο τα θετικά σκεπτόμενοι το παρελθόν.
8. Λέμε «ευχαριστώ», εννοώντας το
Οι άνθρωποι που λένε ευχαριστώ και ευγνωμονούν ειλικρινά είναι πιο υγιείς, πιο αισιόδοξοι και πιο πιθανό να σημειώσουν πρόοδο προς την επίτευξη προσωπικών τους στόχους.
9. Γυμναζόμαστε
Η γυμναστική μπορεί να γίνει όσο αποτελεσματική για την κατάθλιψη όσο τα φάρμακα αποφεύγοντας παρενέργειες και έξοδα. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, η γυμναστική προσφέρει αίσθηση πληρότητας και δίνει ευκαιρία για κοινωνική επαφή και βελτίωση αυτοεκτίμησης.
10. Αλτρουισμός

Οφείλουμε να προσφέρουμε συνεχώς κάνοντάς το σκοπό της ζωής μας. Βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη, είτε λεκτικά είτε με πράξεις νιώθουμε και οι ίδιοι καλύτερα. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως όσοι ξοδεύουν για άλλους, νιώθουν καλύτερα από ότι θα ένιωθαν εάν ξόδευαν για τον εαυτό τους… (Άκης Αδαμόπουλος, flowmagazine.gr)