Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Αρχαία Ολυμπία: "Οι ξυπόλητοι κομπάρσοι"... αποκαλύφθηκαν!!! (video)


«Οι ξυπόλητοι κομπάρσοι», το  νέο βιβλίο του Ηλείου συγγραφέα Παύλου Ανδριά, παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα του Δ.Σ του δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, σε μια ζεστή εκδήλωση που διοργάνωσαν...

οι εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ και το βιβλιοπωλείο «ΔΩΡΑ» με την στήριξη του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που παραχώρησε την αίθουσα. Την παρουσίασε συντόνισε η εκπαιδευτικός Αλεξία Λιάγκουρα, για το βιβλίο μίλησε ο φιλόλογος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και για τον συγγραφέα η δημοσιογράφος της ‘Πρωϊνής’ Ελένη Παπαδοπούλου, ενώ αποσπάσματα διάβασε με ένα πολύ ωραίο θεατρικό τρόπο η δασκάλα Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου.

Τον συγγραφέα προλόγισε ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος που τόνισε ότι θεωρεί τιμητικό και ελπιδοφόρο την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων στον παγκόσμιο αυτό χώρο του Πολιτισμού και αθλητισμού, στην Ολυμπία. 
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που έναν δικός μας άνθρωπος, ένας συνδημότης και συγχωριανός μας κι ένας αγαπημένος φίλος που γεννήθηκε και ανδρώθηκε σε αυτόν τον τόπο, ο Παύλος Ανδριάς βρήκε εδώ και χρόνια τον τρόπο να εκφραστεί, να πει τις απόψεις του και να επικοινωνήσει με τον κόσμο. Γιατί το βιβλίο ήταν  ανέκαθεν  και συνεχίζει να είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Είναι το ίδιο ένας κόσμος…»
Παράλληλα ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στην παρότρυνση του Παύλου Ανδριά πριν κάποια χρόνια να διοργανώσουν μια έκθεση βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία, πράγμα που έγινε. « Η έκθεση βιβλίου Αρχαίας Ολυμπίας, μια ιδέα δική του που εμείς απλώς υλοποιήσαμε.» Τέλος ευχήθηκε στον συγγραφέα να αντέχει να δίνει, να μοιράζεται και να εμπνέει ανθρώπους να σκέφτονται.

Η Ελένη Παπαδοπούλου μίλησε για τον συγγραφέα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι  «ο Παύλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πλάτανο κι από δω άνοιξε τα φτερά του για να κυνηγήσει το όνειρό του. Μια διαδρομή που θαρρώ δεν ήταν εύκολη, γιατί  όλοι εμείς που είμαστε παιδιά της επαρχίας έχουμε έναν κρυφό πόθο, μια λαχτάρα. Να γνωρίσουμε και να γευτούμε με την μία, όλα όσα θεωρούμε ότι μας στερεί στην πρώτη νιότη μας η κλειστή κοινωνία στην οποία έχουμε μεγαλώσει. Και αυτό συχνά μπορεί να αποδειχθεί μια πλάνη, μια παγίδα γιατί  εύκολα χάνεις τον προσανατολισμό σου, αν το πέταγμα είναι άτσαλο. Όμως στην περίπτωση του Παύλου,  που είναι ένας άνθρωπος με  μια συγκροτημένη προσωπικότητα και  τα βήματά του ήταν προσεκτικά και μελετημένα και με οδηγό πάντα την ευαισθησία που τον διακρίνει,  αυτός ο κρυφός πόθος, ήταν εφόδιο και παρακαταθήκη για το μέλλον…»


Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Ηλείας κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος που έχει κάνει και την φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου, ανέλυσε την υπόθεση του βιβλίου ενώ παράλληλα η Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου διάβαζε αποσπάσματα:
«O Παύλος Ανδριάς με τους ‘ξυπόλυτους κομπάρσους’ πετυχαίνει να καταγράψει την ατμόσφαιρα μιας εποχής στη χώρα μας, πριν από λίγες δεκαετίες, κατά την οποία κυριαρχούσαν τα πολιτικά μίση, ο κομματισμός, ο δημαγωγικός λόγος των εθνοσωτήρων και το βρώμικο χρήμα. Σκιαγραφεί την προσωπικότητα ατόμων δέσμιων στα πάθη τους, δεμένων στις ύπουλες στρατηγικές κομματικών σχηματισμών και καταγγέλει τον νεοπλουτισμό και την στενόμυαλη θεώρηση των πραγμάτων. Επισημαίνει ότι οι καθαρά ελληνικές λέξεις φιλότιμο, φιλοξενία και αξιοπρέπεια, αντικαταστάθηκαν από άλλες, όπως συμφέροντα, ρουσφέτια, μέσον και πελατειακές σχέσεις…».

Τελευταίος μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας τονίζοντας ότι είναι τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται στην Ολυμπία, σε έναν χώρο με τόσους αγαπημένους ανθρώπους, με τους οποίους μεγάλωσαν μαζί και ονειρεύτηκαν και  ο καθένας στην πορεία τράβηξε το δικό του δρόμο. 

«Εγώ επιλέγοντας το δρόμο της γραφής, έχω αν θέλετε ένα παραπάνω συν, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορώ να γίνω ο εαυτός τους μέσα από τους ήρωες του βιβλίου μου. Έτσι, «Οι ξυπόλητοι κομπάρσοι» εύκολα θα διακρίνει κανείς ότι είναι ένα μπουλούκι ανθρώπων που θέλησαν και θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αυτοί που έντεχνα κάποιοι τους ποδοπάτησαν και εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του κόσμου να απολαύσει τη ζωή την μετονόμασαν σε κομματική ταυτότητα…». 


Την εκδήλωση έκλεισε η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου ΔΩΡΑ κ. Δώρα Ευσταθοπούλου που ευχαρίστησε όλον τον κόσμο που παρευρέθηκε και με λόγια καρδιάς μίλησε για την σχέση της με τους παλιούς της συμμαθητές που κρατάει χρόνια, τον Παύλο Ανδριά και την Αλεξία Λιάγκουρα ενώ  πολλοί άλλοι ακόμα από τα μαθητικά χρόνια εκεί ανάμεσά τους. 




Ο Παύλος Ανδριάς στη συνέχεια δέχθηκε συγχαρητήρια και υπέγραψε τα βιβλία του…

Ελένη Παπαδοπούλου

(αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πρωινή τον www.ilialive.gr)