Κυριακή 27 Απριλίου 2014

«ΟΚ» για πιλοτική δημιουργία της βιομετρικής κάρτας...


Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων σχετικά με τη δημιουργία βιομετρικής κάρτας στην οποία θα καταγράφονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου έδωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα...

του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, η Αρχή έδωσε την άδεια για τη δημιουργία της βιομετρικής κάρτας. Το έργο έχει αναλάβει το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας και μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ.
Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο διαβατήριο, το οποίο θα χρησιμοποιείται από πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε χώρους υψίστης ασφαλείας. Η νέα αυτή βιομετρική κάρτα θα στηρίζεται στο συνδυασμό βιομετρικών δεδομένων που εξάγονται μέσω πολλαπλών φυσικών χαρακτηριστικών του ατόμου, όπως για παράδειγμα μορφασμοί, γκριμάτσες προσώπου, τρόπος βαδίσματος, καθώς και φυσικά ή άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εξωτερική του εμφάνιση (π.χ. ύψος, βάρος, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών, μουστάκι, γυαλιά κλπ).

Η παραπάνω μέθοδος εξετάζεται πειραματικά ως εναλλακτική/συμπληρωματική των συνήθων βιομετρικών πρακτικών (π.χ. δακτυλοσκόπηση, ιριδοσκόπηση ή γεωμετρία προσώπου) με στόχο την αποδοτικότερη και ακριβέστερη εξαγωγή και χρήση βιομετρικών δεδομένων κατά την χρήση τους ιδίως σε συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε κρίσιμες εγκαταστάσεις με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας. Οι «βιομετρικές υπογραφές» θα αποθηκεύονται, αφού πρώτα κρυπτογραφηθούν, σε ηλεκτρονικές κάρτες, καθώς και σε βάση δεδομένων, μαζί με τα κωδικοποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης των συμμετεχόντων... (iapopsi)