Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Μεγάλη Τετάρτη: Η μετάνοια της αμαρτωλής πόρνης!!! «Του Δείπνου Σου του Μυστικού...»


Σε συνέχεια της ακολουθίας του όρθρου της Μεγάλης Τρίτης, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη Μεγάλη Τετάρτη τη μεταμέλεια και τη μετάνοια της αμαρτωλής πόρνης, η οποία άλειψε τα πόδια του Ιησού με μύρο και τα σκούπισε με τα μαλλιά της, ζητώντας συγχώρεση αμαρτιών...


Η παράδοση της Εκκλησίας χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο περιστατικό, συγκρίνοντας τη μετάνοια της πόρνης  με το φοβερό ολίσθημα του Ιούδα και παραλληλίζει τις δύο ψυχικές καταστάσεις. 
Η πόρνη ελευθερώνεται από την αμαρτία και μετανοεί, ενώ ο Ιούδας αιχμαλωτίζεται από τη φιλαργυρία και αποχωρίζεται απ’ το Θεό.
Το περιστατικό της μετάνοιας της πόρνης
Την Τετάρτη, μετά την θριαμβευτική είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα, ο Ιησούς βρισκόταν στο σπίτι του λεπρού Σίμωνα για να τον θεραπέυσει. Η πόρνη πληροφορήθηκε αυτό και πήγε στο σπίτι του λεπρού, για να συναντήσει τον Κύριο.
Εκεί, έριξε ενα μπουκάλι από πανάκριβο μύρο στα μαλλιά και τα πόδια Του και παράλληλα τα σκούπιζε με τα μαλλιά της.
Οι μαθητές του Ιησού, θεώρησαν την πράξη αυτή μεγάλη σπατάλη, αφού θα μπορούσαν να πουλήσουν το μύρο και με τα χρήματα που θα έπαιρναν να βοηθούσαν τους φτωχούς. 
Ο Ιησούς παίρνοντας το μέρος της γυναίκας, επίπληξε τους μαθητές του, λέγοντάς τους ότι η γυναίκα αυτή του έκανε καλό, αφού με αυτό το μύρο τον ετοίμασε για την ταφή. Τους θύμισε ότι τους φτωχούς θα μπορούν να τους βοηθούν καθ' όλη την διάρκεια της ζωής τους, ενώ Εκείνον θα τον έχουν για λίγο ακόμα. 
Την συγχώρησε για τις αμαρτίες της και, προφητικά μιλώντας, είπε ότι η πράξη της αυτή θα αναφέρεται στο Ευαγγέλιο που θα κηρυχθεί σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας, αυτή η αναφορά, ένα μνημόσυνο γι' αυτήν. 
Η αρχή της προδοσίας του Ιούδα
Μετά το τέλος αυτού του περιστατικού στο σπίτι του Σίμωνα, ο Ιούδας έφυγε και πήγε να συναντήσει τους Αρχιερείς των Ιουδαίων. 
Τους ρώτησε τι θα του δώσουν για να τους παραδώσει τον Χριστό, και αυτοί του υποσχέθηκαν τριάντα αργύρια.
Το Μυστήριο του Ευχελαίου
Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, τελείται στις Εκκλησίες μας το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου, κατά τη διάρκεια του οποίου διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Ευλογείται με αυτό το τρόπο το λάδι με το οποίο ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες, προσφέροντας έτσι τη Χάρη και την Ευλογία του Ιησού και του Αγίου Πνεύματος. Το Ευχέλαιο θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες 
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο, έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα.

Το τροπάριο της Μεγάλης Τετάρτης
Το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης με κεντρικό θέμα τη νίψη των ποδών των Αποστόλων από τον Ιησού, τον Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στον Κήπο της Γεσθημανή και την προδοσία του Ιούδα. 
Από τα πιο γνωστά τροπάρια της ημέρας είναι το «Του Δείπνου Σου του Μυστικού, σήμερον Υιέ Θεού...» και το  «Ότε οι ένδοξοι μαθητές…» που έχει γραφτεί από τον Ρωμανό τον Μελωδό… (iefimerida)