Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Μια στις 20 ιατρικές διαγνώσεις είναι λάθος!!!


Ανησυχητικές οι προειδοποιήσεις Αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο στο ιατρικό περιοδικό "BMJ Quality & Safety", 1 στις 20 ιατρικές διαγνώσεις (ποσοστό 5%) είναι λάθος. Και μάλιστα...

οι μισές από αυτές τις παραπλανητικές διαγνώσεις μπορούν να έχουν ως συνέπεια κάποια σοβαρή επίπτωση στην υγεία, π.χ. στην περίπτωση που ο γιατρός αποτυγχάνει να διαγνώσει καρκίνο.
Οι ερευνητές επεσήμαναν πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (δημόσιες Αρχές, νοσοκομεία, γιατροί) πρέπει "να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να διαπιστώνονται και να μειώνονται τα διαγνωστικά σφάλματα".
Προηγούμενες μελέτες για την ασφάλεια των ασθενών είχαν εστιάσει στα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Η νέα έρευνα αναδεικνύει γενικότερα το πρόβλημα των λανθασμένων διαγνώσεων από τους γιατρούς (ιδιώτες, κλινικούς και άλλους).
Οι ερευνητές μελέτησαν δειγματοληπτικά διάφορα ιατρικά αρχεία και, στη συνέχεια, έκαναν στατιστική εκτίμηση πιθανών διαγνωστικών λαθών για το σύνολο του πληθυσμού, με δεδομένο ότι περίπου το 80% των ενηλίκων επισκέπτονται κάποιο γιατρό κάθε χρόνο.

Για ορισμένες ασθένειες, όπως οι καρκίνοι των πνευμόνων και του εντέρου, το εκτιμώμενο ποσοστό διαγνωστικού λάθους είναι πολύ κάτω από το 5%. Από την άλλη, λόγω πιθανών κενών στα ιατρικά αρχεία, οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι για το σύνολο των ασθενειών το ποσοστό διαγνωστικών λαθών μπορεί και να υπερβαίνει το 5%... (news)