Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η Ελλάδα... φουμάρει αδιάφορα!!!


Με ελλείψεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μικρότερη του αναμενόμενου μείωση των καπνιστών, βρίσκει τη χώρα μας, η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Πολλές και γενναίες αποφάσεις θα πρέπει να λάβει η Ελληνική πολιτεία προκειμένου...

να περιορίσει το κάπνισμα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.
Η γενναία απόφαση να επιβληθεί και στην Ελλάδα η απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ, δημόσιους χώρους και υπηρεσίες, ότι δεν βρήκε ουσιαστικά ποτέ εφαρμογή και σκόνταψε στην απροθυμία ορισμένων παραγόντων, την αναβλητικότητα των Αρχών αλλά και την οικονομική κρίση.
Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπάρχει δραματική μείωση των ελέγχων κατά του καπνίσματος και της επιβολής προστίμων για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους,
Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που δίνονται για το πρώτο τρίμηνο του 2013, στο οποίο διενεργήθηκαν από δημοτικές αστυνομίες, περιφερειακές ενότητες και λιμεναρχεία περίπου 3.500 έλεγχοι στην Ελλάδα, όταν το νούμερο για το αντίστοιχο διάστημα του 2012 ήταν 13.450.
Στην Ελλάδα λειτουργεί γραμμή για το κάπνισμα με το νούμερο 1142 και παρέχει ενημέρωση και υποστήριξη για τη διακοπή του.
Ωστόσο οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι οι πιο φανατικοί καπνιστές σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχοντας τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά κατανάλωσης προϊόντων καπνού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης κάθε χρόνο περισσότεροι από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος. Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά.
Τα κυριότερα και συχνότερα είναι στεφανιαία νόσος (εμφράγματα), καρκίνος (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ.), χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου (εγκεφαλικά επεισόδια), ενώ αυξάνει τη βρεφική θνησιμότητα και προκαλεί εμβρυικές επιπλοκές κατά την κύηση. Για παράδειγμα, ένα άτομο 25 ετών που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα θα ζήσει 4,6 χρόνια λιγότερο από το προβλεπόμενο, αν καπνίζει δύο πακέτα τη μέρα θα ζήσει λιγότερο 8,3 χρόνια, ενώ η έναρξη του καπνίσματος στην ηλικία των 15 μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά οκτώ χρόνια.
Τα οφέλη πάντως από τη διακοπή του καπνίσματος είναι πολλά και επιστήμονες πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση αλλά και η επιθυμία όλο και περισσότερων ατόμων να κάνουν μια πιο υγιεινή ζωή, θα οδηγήσει τελικά στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών στη χώρα μας... (vipnews)