Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Προσλήψεις 1.000 άνεργων με πλήρη απασχόληση...


Ξεκινά αύριο Δευτέρα 1η Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την επιχορήγηση «επιχειρήσεων για την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και πολύ μειονεκτική θέση».
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας...

πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και σε πολύ μειονεκτική θέση, από ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους πραγματικής απασχόλησης για τους ωφελούμενους (μισθωτούς και ημερομίσθιους) ανέρχεται στο 50% του συνόλου των i. ακαθάριστων πραγματικών μηνιαίων αποδοχών (καθαρές αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου) και ii. των αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), με ανώτερο ποσό τα 24 ευρώ ημερησίως ή τα 600 ευρώ μηνιαίως.
Ωφελούμενοι

Τα ωφελούμενα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει:
• Να είναι άνεργοι οι οποίοι ανήκουν σε μειονεκτική και σε πολύ μειονεκτική θέση και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξη τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2.
• Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

i. Ως άνεργοι μειονεκτικής θέσης θεωρούνται οι άνεργοι που:
• είτε κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υπόδειξή τους δεν είχαν απασχοληθεί για ένα (1) τουλάχιστον μήνα, σε κανονικά αμειβομένη θέση εργασίας, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης,
• είτε είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν
την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή δεν παρακολούθησαν επαγγελματική κατάρτιση,
• είτε είναι άνω των 50 ετών,
• είτε είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.

ii. Ως άνεργοι πολύ μειονεκτικής θέσης θεωρούνται οι άνεργοι που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 24 μηνών


Εξαιρέσεις

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή:

• Για τα άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα από την επιχείρηση, είχαν απασχοληθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας. Για τα άτομα που απασχολούνταν στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις μπορούν να επιχορηγηθούν μόνο για όσο επιπλέον προσωπικό προσλάβουν πέραν αυτού που κατά μέσο όρο απασχολήθηκε στην προηγούμενη επιχείρηση κατά το τελευταίο 12μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, σύμφωνα με την παρ. 4, του Άρθρου 40, του Κανονισμού (ΕΚ) 800/2008.

• για εργαζόμενους που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου).

• για άτομα που είναι ομόρρυθμοι εταίροι σε Ο.Ε. και Ε.Ε.

• για άτομα που είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε.

• για άτομα που είναι εταίροι στις Ε.Π.Ε και τις Ι.Κ.Ε.

• για άτομα που είναι μέλη σε συνεταιρισμούς.

• Για άτομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν. 2643/1998.

• για άτομα που θα προσληφθούν για την κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων της επιχείρησης όπως της δημιουργίας θέσεων εργασίας από επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται σε άλλο καθεστώς ενίσχυσης, που αφορά σε μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των προσληφθέντων.
• για άτομα που θα προσλάβουν οι έμμεσοι εργοδότες, δηλαδή οι (αρχικοί) εργοδότες προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης).
• για άτομα που θα απασχοληθούν με μίσθωση - σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.


Ποσό επιχορήγησης
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους πραγματικής απασχόλησης για τους ωφελούμενους (μισθωτούς και ημερομίσθιους) ανέρχεται στο 50% του συνόλου των i. ακαθάριστων πραγματικών μηνιαίων αποδοχών (καθαρές αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου) και ii. των αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), με ανώτερο ποσό τα 24 ευρώ ημερησίως ή τα 600 ευρώ μηνιαίως.
Ως ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη νοούνται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα.

Διάρκεια επιχορήγησης

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται:

i. σε δώδεκα (12) μήνες για τους ανέργους που θα προσληφθούν και ανήκουν σε μειονεκτική θέση σύμφωνα με το εδ.α του άρθρου 40.3 του Καν. 800/2008, και

ii. σε 12 έως 24 μήνες για τους ανέργους που θα προσληφθούν και ανήκουν σε πολύ μειονεκτική θέση, σύμφωνα με το εδ.β του άρθρου 40.3 του Καν. 800/2008 και το Ν. 3614/2007, ως εξής:

Για προσλήψεις ατόμων έως 31.10.2013, 24 μήνες,

Για προσλήψεις ατόμων από 1.11.2013 έως 30.4.2014, 18 μήνες,

Για προσλήψεις ατόμων από 1.5.2014 έως 31.10.2014, θα είναι 12 μήνες.


1. Δικαιούχοι – Επιχειρήσεις

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Για την υπαγωγή μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής της.
Ως αριθμός εργαζόμενων νοείται ο αριθμός των ετήσιων μονάδων εργασίας (ΕΜΕ), δηλαδή ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης της επιχείρησης. Η μερική και η εποχική απασχόληση υπολογίζονται στην καθαρή αύξηση και ισοδυναμούν με κλάσμα ετησίων μονάδων εργασίας.
Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική, η μείωση του χρόνου απασχόλησης, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε κάλυψη των ΕΜΕ του προηγούμενου δωδεκαμήνου έως τον μήνα υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία ή δημιουργία νέας επιχείρησης από τους ιδίους εταίρους στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.
Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού (μείωση ΕΜΕ), εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο καθώς και η καταγγελία σύμβασης εργασίας μετά από μήνυση για αξιόποινη πράξη. Επίσης δεν θεωρείται μείωση η οικειοθελής αποχώρηση, η αναπηρία και ο θάνατος.

1.1 Εξαιρέσεις

Δεν υπάγονται:
• Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του Ν. 3812/2009 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).

• Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 1, παρ. 3 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008.

• Όταν η πρόσληψη δεν αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 40, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008, και το εδ.β. του άρθρου 4.1. της παρούσης.

• Τα νυχτερινά κέντρα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης, οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου (telemarketing).

• Οι εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους.

• Τα υποκαταστήματα εταιρειών που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

• Εξωχώριες εταιρείες, όπως και επιχειρήσεις που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες.

• Σύλλογοι και σωματεία.
• Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του άνθρακα.
• Όταν το αντικείμενο εργασιών μίας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος.
• Επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμενων κρατικών
ενισχύσεων
• Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.

i. Μια μικρομεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ)1 θεωρείται προβληματική επιχείρηση όταν πληροί τους ακόλουθους όρους:
α) αν πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, εφόσον έχει απωλεσθεί πάνω από το μισό του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου και άνω του ενός τετάρτου του κεφαλαίου αυτού έχει απωλεσθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, ή
β) αν πρόκειται για εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας, εφόσον έχει απωλεσθεί πάνω από το μισό του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, και πάνω από το ένα τέταρτο αυτού του κεφαλαίου έχει απωλεσθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, ή
γ) ανεξάρτητα από τη μορφή της εταιρείας, εφόσον η σχετική επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις της εγχώριας νομοθεσίας ώστε να υπαχθεί σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία.

Οι ΜΜΕ που έχουν συσταθεί από χρόνο μικρότερο της τριετίας δεν θεωρούνται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι είναι προβληματικές αναφορικά με το εν λόγω διάστημα, εκτός εάν πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο στοιχείο (γ) της παρούσας παραγράφου.

ii. Μια μεγάλη επιχείρηση θεωρείται προβληματική στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) εάν πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, εφόσον έχει απωλεσθεί πάνω από το μισό του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου και άνω του ενός τετάρτου του κεφαλαίου αυτού έχει απωλεσθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, ή
β) εάν πρόκειται για εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας, εφόσον έχει απωλεσθεί πάνω από το μισό του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, και πάνω από το ένα τέταρτο του κεφαλαίου αυτού έχει απωλεσθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, ή
γ) ανεξάρτητα από τη μορφή της εταιρείας, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου που τη διέπει όσον αφορά την υπαγωγή της σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία.
Ακόμα και στην περίπτωση που δεν συντρέχει καμία από τις περιστάσεις που αναφέρονται παραπάνω, μια εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να θεωρείται προβληματική, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν οι συνήθεις ενδείξεις μιας προβληματικής επιχείρησης όπως αύξηση των ζημιών, μείωση του κύκλου εργασιών, διόγκωση των αποθεμάτων, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, φθίνουσα 1 Ο ορισμός της ΜΜΕ αναφέρεται στο παράρτημα Ι του Καν. 800/2008 της ΕΕ (ΕΕL214 της 9.8.2008, σελ. 3) ταμειακή ροή, αυξανόμενη δανειοληψία, αύξηση των οικονομικών επιβαρύνσεων καθώς και εξασθένιση ή εξαφάνιση της αξίας του καθαρού ενεργητικού. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, η επιχείρηση μπορεί να έχει ήδη κηρυχθεί σε πτώχευση ή να αποτελεί αντικείμενο συλλογικής πτωχευτικής διαδικασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του εθνικού δικαίου που τη διέπει.

Δεν μπορούν να επανενταχθούν επιχειρήσεις, οι οποίες δεν ολοκλήρωσαν το παρόν πρόγραμμα λόγω οικειοθελούς αποχώρησης του επιχορηγούμενου ατόμου, για ίσο αριθμό θέσεων με αυτόν που δεν ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα. Αντιθέτως εντάσσονται όσες επιχειρήσεις κατέθεσαν εντολή κενής θέσης και η αρμόδια Υπηρεσία δεν υπέδειξε άτομο λόγω έλλειψης ειδικότητας.

Υποβολή αίτησης για καταβολή της επιχορήγησης

Αξιώσεις των επιχειρήσεων για είσπραξη της επιχορήγησης για άτομα που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα ασκούνται εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη κάθε τριμήνου απασχόλησης.

Ειδικά για την πρώτη επιχορήγηση ως μήνας απασχόλησης θα υπολογίζεται ο μήνας πρόσληψης ανεξάρτητα από τον αριθμό ημερομισθίων που πραγματοποιήθηκαν. Τα δικαιολογητικά για την καταβολή της τελευταίας επιχορήγησης θα υποβάλλονται εντός δύο μηνών από το μήνα λήξης της επιχορήγησης.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση είναι πιστοποιημένη λαμβάνοντας κλειδάριθμο από την αρμόδια υπηρεσία ΚΠΑ 2, δύναται να υποβάλλει την αίτηση για καταβολή της επιχορήγησης βάσει διαδικασίας που θα προσδιορισθεί στην πρόσκληση του προγράμματος.

Για τη λήψη της επιχορήγησης η επιχείρηση οφείλει να υποβάλλει αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά προσδιορίζονται στη συνέχεια.

Δικαιολογητικά

α) Έντυπη Κατάσταση που θα περιλαμβάνει:

• το ονοματεπώνυμο των προσληφθέντων, βάσει του προγράμματος,

• τον Α.Μ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

• την ειδικότητα,

• τη χρονολογία πρόσληψης,

• την ημερομηνία γέννησης,

• τα ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν κατά μήνα,

• το ποσό της ημερησίας επιχορήγησης,

• το ποσό με το οποίο βαρύνεται ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με το πρόγραμμα,

• το συνολικό ακαθάριστο ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος το οποίο δεν θα είναι κατώτερο του προβλεπόμενου από την εργατική νομοθεσία,

• στη στήλη της υπεύθυνης δήλωσης, τις υπογραφές των προσληφθέντων μισθωτών ότι απασχολήθηκαν και πληρώθηκαν το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι υπογραφές των εργαζομένων στο υπόδειγμα Β είναι δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης αρκεί να συνυποβληθούν παραστατικά πληρωμής των εργαζομένων (υπογεγραμμένες μισθοδοτικές καταστάσεις, αντίγραφα λογαριασμών μισθοδοσίας κ.λπ.)
β) Μισθολογικές καταστάσεις ή Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και σε ηλεκτρονική μορφή, συνοδευόμενες με υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται είναι αληθή (για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
γ) Γραμμάτια είσπραξης ή βεβαίωση απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης
-Αντίγραφα των γραμματίων κατάθεσης (αν η καταβολή έγινε σε Τράπεζα) ή των προσωρινών γραμματίων είσπραξης (αν η καταβολή έγινε σε Υποκ/μα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ), που αντιστοιχούν στις μηνιαίες εισφορές, τις οποίες είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να καταβάλει για τους μήνες που αναφέρονται στην τρέχουσα τριμηνιαία χρονική περίοδο.)
-Σε περίπτωση που επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους εναλλακτικούς τρόπους συναλλαγής για την απόδοση των ασφαλιστικών τους εισφορών (π.χ. InternetBanking, PhoneBanking) τότε θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο συναλλαγής πληρωμής όπου αναγράφεται η ένδειξη «ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΙΚΑΕΤΑΜ», «ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΗ», «ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΕ» και Υπεύθυνη δήλωση ότι τα αναγραφόμενα είναι ακριβή και αληθή.

Στην περίπτωση ωφελουμένων οι οποίοι δεν υπάγονται στην κύρια ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η επιχείρηση θα προσκομίζει αντίγραφα γραμματίων είσπραξης από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα σύμφωνα με την κείμενη ασφαλιστική νομοθεσία.

Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς, ή τα επικουρικά ταμεία εκτός ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, για να είναι δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης θα πρέπει η ρύθμιση να έχει κατατεθεί εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός δύο μηνών από τη λήξη κάθε τριμήνου απασχόλησης και στην απόφαση ρύθμισης να συμπεριλαμβάνεται το κρίσιμο χρονικό διάστημα για το οποίο ζητά να επιχορηγηθεί η επιχείρηση και εφόσον οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται κανονικά.

Εάν η Υπηρεσία κρίνει ότι τα παραπάνω στοιχεία χρήζουν περαιτέρω έρευνας, ενδείκνυται να τα διασταυρώσει και με την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του οικείου ασφαλιστικού φορέα κύριας ή και επικουρικής ασφάλισης.

δ) Βεβαίωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωση οφειλής όπου απαιτείται. Σύμφωνα με τις υπ' αριθ. ΔΙΑΔΠ/Α/10067/2007 και ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.1.1/2407/26/01/2009 ΚΥΑ τα παραπάνω δικαιολογητικά αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία.

ε) Ακριβές αντίγραφο κατάστασης του προσωπικού και ωρών εργασίας που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ.

Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση δεν καταθέσει με την υποβολή της αίτησης για καταβολή της επιχορήγησης όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρονται ανωτέρω, τότε κάθε δικαιολογητικό που κατατίθεται στην αρμόδια Υπηρεσία εκ των υστέρων θα λαμβάνει ξεχωριστό αριθμό πρωτοκόλλου.

Όροι

Κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα επιχορηγείται από την ημερομηνία πρόσληψής του.
Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους, εφόσον υπάρχουν είκοσι πέντε (25) τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης.
Ως πλήρη απασχόληση νοείται η παροχή εξαρτημένης εργασίας που καλύπτει τόσο το ωράριο πλήρους απασχόλησης που ισχύει στην επιχείρηση, όσοι και στις αποδοχές της πλήρους απασχόλησης που προκύπτουν από τη σχετική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την Κλαδική, την Επιχειρησιακή, τον Κανονισμό Εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την επιχειρησιακή συνήθεια κ.λπ.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσον αφορά στο δεσμευόμενο (επιχορηγούμενο και προϋπάρχον) προσωπικό, δεν είναι δυνατή η μετατροπή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση κ.λπ. Οι ανωτέρω δεσμεύσεις ισχύουν και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης μέχρι και την έκδοση της εγκριτικής απόφασης.


Οι αποδοχές των εργαζομένων (επιχορηγούμενου και μη προσωπικού) καθορίζονται από τις οικείες συμβάσεις εργασίας (Εθνική, Κλαδικές, Επιχειρησιακές κ.λπ.) και την εργατική νομοθεσία.

Χρόνος υποχρεωτικής απασχόλησης – Δεσμεύσεις

i. Οι επιχειρήσεις (δικαιούχοι) υποχρεούνται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων (προϋπάρχον προσωπικό) που απασχολούσαν τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες, που προηγούνταν της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δηλαδή:

1. δώδεκα (12) μήνες για τους ανέργους που θα προσλάβουν οι δικαιούχοι και ανήκουν σε μειονεκτική θέση σύμφωνα με το εδ. α του άρθρου 40.3 του Καν. 800/2008, και

2. από 12-24 μήνες για τους ανέργους που θα προσλάβουν οι δικαιούχοι και ανήκουν σε πολύ μειονεκτική θέση, σύμφωνα με το εδ.β του άρθρου 40.3 του Καν.800/2008 και το Ν. 3614/2007, ως εξής:

a. Για προσλήψεις ατόμων που ανήκουν σε πολύ μειονεκτική θέση και πραγματοποιηθούν έως 31-10-2013, η συνολική διάρκεια υποχρέωσης της διατήρησης των θέσεων εργασίας θα είναι 24 μήνες,

b. Για προσλήψεις ατόμων που ανήκουν σε πολύ μειονεκτική θέση και πραγματοποιηθούν από 11-1-2013 έως 30-4-2014, η συνολική διάρκεια υποχρέωσης της διατήρησης των θέσεων εργασίας θα είναι 18 μήνες,

c. Για προσλήψεις ατόμων που ανήκουν σε πολύ μειονεκτική θέση και πραγματοποιηθούν από 1-5-2014 έως 31-10-2014, η συνολική διάρκεια υποχρέωσης της διατήρησης των θέσεων εργασίας, θα είναι 12 μήνες.

Ως αριθμός εργαζόμενων (προϋπάρχον προσωπικό) νοείται ο αριθμός των ετήσιων μονάδων εργασίας (ΕΜΕ), δηλαδή ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής της επιχείρησης. Η μερική και η εποχική απασχόληση υπολογίζονται στην καθαρή αύξηση και ισοδυναμούν με κλάσμα ετησίων μονάδων εργασίας.

ii. Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το επιχορηγούμενο προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας, κατά τριάντα (30) ημέρες, μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2).

Σε περίπτωση μη αντικατάστασης λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) σε επιχορηγούμενη θέση θα διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη.
Ως μείωση του επιχορηγούμενου προσωπικού θεωρείται η καταγγελία σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.
Δεν θεωρείται μείωση, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης (επιχορηγούμενου και προϋπάρχοντος προσωπικού), η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου (προϋπάρχον προσωπικό) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο καθώς και η καταγγελία σύμβασης εργασίας μετά από μήνυση για αξιόποινη πράξη.
Επίσης δεν θεωρείται μείωση (επιχορηγούμενου και προϋπάρχοντος) προσωπικού η οικειοθελής αποχώρηση, η αναπηρία, ο θάνατος.

 Ακόμη σε περίπτωση στράτευσης, ασθένειας, κυοφορίας-λοχείας του προσωπικού (επιχορηγούμενου και προϋπάρχοντος), δεν απαιτείται αντικατάσταση, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται, εφόσον η επιχείρηση προσκομίσει στην αρμόδια Υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά... (fpress)