Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Κουβέντα στην «αυλή», με τη συγγραφέα Βενετία Πιτσιλαδή Σούαρτ



Η Βενετία ήρθε στην αυλή μας και έτσι μας δόθηκε...
η ευκαιρία να μιλήσουμε για όλες εκείνες τις  πρωτοτυπίες, τις υπερβολές και τις εκκεντρικότητες, που αριστοτεχνικά «ντύνει» τους χαρακτήρες των ηρώων της, αλλά και για το «κλειδί»…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Δεν μου έχει λείψει κάτι , διότι οι παιδικές αναμνήσεις είναι γραμμένες στην ψυχή μου και έγιναν κομμάτι του εαυτού μου. Μεγαλώνοντας κράτησα τον ενθουσιασμό, τον αυθορμητισμό, την φαντασία και το όνειρο… μέρος της εφηβικής ηλικίας.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Ήρωας μου ήταν ο κακός ο ‘’Λύκος‘’… με την ‘’αθώα’’ κοκκινοσκουφίτσα. Και σήμερα ο κακός Λύκος είναι ήρωας... Κατακτητής και σύμβολο του ανδρισμού…

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;
Κάθε ήρωας των βιβλίων μου είναι πλασμένος από εμένα, οπότε έχει τις πρωτοτυπίες του, τις υπερβολές του, τις εκκεντρικότητες του... όπως εγώ.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Το πάθος μου για την ζωή! Έχω πολλά ενδιαφέροντα και ασχολούμαι με πολλά πράγματα συγχρόνως… πάντα με φλογερό πάθος.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Είμαι ανυπόμονη καθώς και τελειομανής, ελάττωμα αλλά και προτέρημα συγχρόνως…

Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας;
Μοίρα , Τύχη , Επιλογές… εμείς αποφασίζουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε.

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας;
Είμαι πολύ εκδηλωτική, δοτική, πληθωρική στις εκφράσεις μου γενικά, υπερβολική σε όλες τις μορφές, με λόγια, χάδια, βλέμματα, ερωτισμό.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Είμαι πολύ αισιόδοξη από επιλογή! Αγαπώ την ζωή και τον άνθρωπο αφάνταστα, νιώθω έντονα πολλά συναισθήματα και πιστεύω ότι η ζωή μας αξίζει!

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Με το καινούργιο μου βιβλίο το οποίο μόλις κυκλοφόρησε, με συνεντεύξεις, οργανώνω παρουσιάσεις κ.λ.π

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας;
Δεν έχω καμία ταινία συνοδοιπόρο, ενώ υπήρξαν πολλές ταινίες που με συγκίνησαν. Θυμάμαι από πολύ μικρή πήγαινα πολύ συχνά στον κινηματογράφο και όσο πιο πολύ έκλαιγα… τόσο πιο πολύ αγαπούσα αυτή την ταινία!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Αγαπημένο μου αντικείμενο είναι τα ‘’κλειδιά‘’, νιώθω ότι μπορώ να ανοίξω παντού όπου θέλω να πάω… Το ‘’κλειδί‘’ συμβολικά ξεκλειδώνει τα μυστήρια, της καρδιές, τα μυστικά...

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
Ότι δεν με σκοτώνει, με δυναμώνει!

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Καμία εξουσία δεν έχει την δύναμη να φιμώσει τις Τέχνες. Η Δημιουργία ανοίγει δρόμους και είναι Κυρίαρχος!

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δυσκολεύεται να αγκαλιάσει το βιβλίο;
Ο Έλληνας αγκαλιάζει το βιβλίο, αγαπά την λογοτεχνία και η αγάπη του για μάθηση και καλλιέργεια είναι γραμμένες στα κύτταρα του.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Θα εφάρμοζα ένα νόμο ενάντια της ‘’Αδικίας‘’… ουτοπία βέβαια αυτό…

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Θα ήθελα να είμαι γλάρος, ώστε να πετάω πάνω στο κύμα, να συνοδεύω τα πλοία στα μαγικά τους ταξίδια και να γεύομαι την αλμύρα της θάλασσας…

Πιστεύετε στα όνειρα;
Πιστεύω στα όνειρα και έμαθα να ερμηνεύω τα δικά μου. Βεβαίως με βοήθησαν οι σπουδές μου στην συμβουλευτική ψυχολογία καθώς και ο αγαπημένος μου Σίγκμουντ Φρόιντ…

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Θα τον συμβούλευα να δοθεί στην ζωή με πάθος, να μελετήσει, να αγαπήσει και να συμφιλιωθεί με τα πιστεύω, τα θέλω και τα πρέπει του, αγαπόντας τον εαυτό του…




Η Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, αλλά από μικρή μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Δημοσιογραφία, Δημόσιες και Κοινωνικές Σχέσεις. Στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σπούδασε Συμβουλευτική Ψυχολογία. Εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης σπούδασε Ψυχολογία και Επιστήμες της Εκπαίδευσης.
Παντρεύτηκε Ελβετό και απέκτησε δυο παιδιά. Ζει μόνιμα στην Γενεύη όπου εργάστηκε ιδιωτικά κάνοντας Συμβουλευτική Ανθρωπίνων Σχέσεων. Είναι ενεργό Μέλλος πολλών Συλλόγων φιλανθρωπικών, πολιτιστικών, κοινωνικών, καθώς και λογοτεχνικών. Είναι μέλος του Συμβουλίου της «Ελβετικής Επιτροπής για την Επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα».
Εκπρόσωπος στην Ελβετία των «Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca» τα όποια δίνονται κάθε χρόνο στο Βατικανό της Ρώμης. Μέλος της «Εθνικής Εταιρίας Των Ελλήνων Λογοτεχνών».
Το 2015 βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, με το Χρυσό Μετάλλιο για την συμβολή της στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Συνεργάζεται ως ανταποκρίτρια από την Γενεύη με την ελληνική εφημερίδα Έγκυρος Ανταποκριτής.
Από το 1996 είναι Υπεύθυνη-Συντονίστρια- Οργανώτρια του Ελληνικού «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης ». Είναι Ελληνίδα της Διασποράς όπου με το έργο της, τη συνεχή φροντίδα της για τα Ελληνικά Γράμματα και την Λογοτεχνία προσπαθεί να τιμά την χώρα μας στο εξωτερικό.
Το πάθος της για την ζωή και τον άνθρωπο την οδήγησαν στη συγγραφή ποιημάτων και στίχων από νεαρή ηλικία. Η μελέτη και η ανάλυση του ψυχικού κόσμου των ανθρώπων, την παθιάζει από πάντα και αυτό αποτυπώνεται στα βιβλία της.
Το μυθιστόρημα «Θύελλα στη Βενετία» είναι το τρίτο της. Έχει προηγηθεί το «Η θεατρίνα της ζωής» (εκδόσεις Σαββάλας 2011) και το «Ολόγυμνη με Ψυχικές Χειροπέδες»,(εκδόσεις Ωκεανός 2015).

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)