Καθώς ο υδράργυρος
σκαρφαλώνει ελλοχεύει...
ο κίνδυνος της γρηγορότερης αλλοίωσης των τροφίμων.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας
(ΕΟΔΥ) έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα που
αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού το καλοκαίρι:
Οδηγίες για ασφαλή
τρόφιμα
✔ Διατηρήστε σε κατάλληλη θερμοκρασία
(ιδανικά κάτω από 5°C) όλα τα μαγειρεμένα φαγητά
✔ Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η
δυνατότητα χρήσης ψυγείου, καταναλώστε το μαγειρεμένο φαγητό σε λιγότερο από
δύο ώρες από την προετοιμασία του
✔ Διατηρήστε ξεχωριστά τα μαγειρεμένα από
τα ωμά φαγητά, πουλερικά και θαλασσινά
✔ Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται
μέχρι μία ώρα μετά την απόψυξη
✔ Πλύνετε τα χέρια σας πριν το χειρισμό
των τροφίμων και μετά την τουαλέτα
✔ Πλύνετε και απολυμάνετε επιμελώς όλες
τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στην προετοιμασία του
φαγητού
✔ Προστατέψτε τα τρόφιμα και την περιοχή
της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
✔ Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό εξοπλισμό και
σκεύη, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητών
✔ Πλύνετε προσεχτικά φρούτα και λαχανικά,
ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
✔ Μη χρησιμοποιείτε τρόφιμα μετά την
ημερομηνία λήξης τους
Οδηγίες για ασφαλές
νερό
✔ Καταναλώστε πάντα ασφαλές νερό.
Στην περίπτωση που
ενημερωθείτε να μην χρησιμοποιείτε το νερό στο κέντρο φιλοξενίας:
Χρησιμοποιήστε
εμφιαλωμένο νερό
Εναλλακτικά, βράστε το
νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)
✔ Μην αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο
νερό στον ήλιο
✔ Αποθηκεύστε το εμφιαλωμένο νερό στο
ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
✔ Καταναλώστε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα,
ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές… (ygeiamou.gr)