Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Πώς να διατηρήσετε ασφαλή τα τρόφιμα στον καύσωνα…



Καθώς ο υδράργυρος σκαρφαλώνει ελλοχεύει...
ο κίνδυνος της γρηγορότερης αλλοίωσης των τροφίμων. Ο  Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού το καλοκαίρι:

Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα
Διατηρήστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) όλα τα μαγειρεμένα φαγητά
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, καταναλώστε το μαγειρεμένο φαγητό σε λιγότερο από δύο ώρες από την προετοιμασία του
Διατηρήστε ξεχωριστά τα μαγειρεμένα από τα ωμά φαγητά, πουλερικά και θαλασσινά
Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι μία ώρα μετά την απόψυξη
Πλύνετε τα χέρια σας πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα
Πλύνετε και απολυμάνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στην προετοιμασία του φαγητού
Προστατέψτε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητών
Πλύνετε προσεχτικά φρούτα και λαχανικά, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
Μη χρησιμοποιείτε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους
Οδηγίες για ασφαλές νερό
Καταναλώστε πάντα ασφαλές νερό.

Στην περίπτωση που ενημερωθείτε να μην χρησιμοποιείτε το νερό στο κέντρο φιλοξενίας:
Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό
Εναλλακτικά, βράστε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)
Μην αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό στον ήλιο
Αποθηκεύστε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
Καταναλώστε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές… (ygeiamou.gr)