Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Η Ιθάκη… ένα πιάτο γεύσεων!!! Με την πένα της Ελένης Παπαδοπούλου


«Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής- Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ», ο τίτλος του βιβλίου της δημοσιογράφου Ελένης Παπαδοπούλου που μόλις κυκλοφόρησε, ένα βιβλίο που σύμφωνα με την ίδια ενισχύει τους δεσμούς της με τον τόπο καταγωγής της και τους ανθρώπους του...

 
Ένα γαστρονομικό ταξίδι  στην πολυτραγουδισμένη από τον Όμηρο και τους ποιητές, Ιθάκη, το σμαράγδι του Ιονίου, ένα βιβλίο πλημμυρισμένο μυρωδιές και διηγήσεις, αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια και την εφηβεία της  σε συνδυασμό με τοπικές συνταγές. Μια αφορμή, για να γνωρίσει καλύτερα τους γλυκύτατους ανθρώπους της πατρίδας της, που είναι και οι ήρωες και πρωταγωνιστές του βιβλίου της και που τους συνάντησε ξανά περιδιαβαίνοντας τις κουζίνες της Ιθάκης. Πολλοί από τους ντόπιους, παλιές και νέες νοικοκυρές, μαγείρεψαν μαζί της και αποκάλυψαν τα μυστικά της κουζίνας τους, σε ένα βιβλίο που διαθέτει μια ιδιαίτερη λογοτεχνική χροιά. 
Το βιβλίο της Ελένης Παπαδοπούλου θα παρουσιαστεί στο Δημαρχείο του Πύργου, σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρων και Νήσων και του βιβλιοπωλείου «Κορκολής» στον Πύργο. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση γίνεται στην Ηλεία, όπου η δημοσιογράφος ζει στον Πύργο  και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως δημοσιογράφος τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, θέλοντας το βιβλίο αυτό να γίνει ο συνδετικός κρίκος,  μια γέφυρα ζωής ανάμεσα στις δύο πατρίδες της. Την Ιθάκη και τον Πύργο. Γιατί πατρίδα είναι και ο γενέθλιος τόπος, πατρίδα και ο επίκτητος που επέλεξες να ζήσεις. 
Γιατί όμως "μικρές ιστορίες μαγειρικής" και όχι κάτι άλλο; Η ίδια απαντά σ’ αυτό το εύλογο ερώτημα των φίλων και αναγνωστών που έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, να διαβάζουν διαφορετικά κείμενα γραμμένα από την ίδια στις εφημερίδες, στον πρόλογο του βιβλίου της, όπου λέει: 
«Γιατί όταν έχεις μεγαλώσει μέσα σε ένα ζεστό σπιτικό γεμάτο ευωδιές και γεύσεις όπου η μαγειρική ήταν δημιουργία, ήταν σχεδόν ιεροτελεστία σε καθημερινή βάση, δεν μπορεί, κάτι θα έχεις πάρει και εσύ. Δεν διεκδικώ βεβαίως με τούτο το βιβλίο τον τίτλο της μαγείρισσας, ξέρω όμως να ξεχωρίζω το καλό φαγητό, "ψάχνομαι"  και μαγειρεύω πάντα με αγάπη για τους δικούς μου ανθρώπους όπως ακριβώς έκανε και η μάνα μου, η Χαρίκλεια,  που όλοι είχαν να το λένε, ήταν  μια από τις καλύτερες μαγείρισσες της Ιθάκης. 
Ο τρόπος που επέλεξα να παρουσιάσω ένα ανθολόγιο τοπικών παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων συνταγών, γιατί η μαγειρική εξελίσσεται, λόγω της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας, είναι ακριβώς δημοσιογραφικός.  Θέλησα λοιπόν , να δώσω βήμα στη Θιακιά νοικοκυρά, να ανοίξει τα κιτάπια της, να μας βάλει στον κουζίνα της και να μας μαγειρέψει όπως εκείνη μόνο ξέρει, το φαγάκι που κάνει για την οικογένειά της. Η ανταπόκριση ήταν θερμή, αγκάλιασαν με αγάπη αυτό μου το εγχείρημα και ευχαριστώ από την καρδιά μου όλες τις νοικοκυρές της Ιθάκης, αλλά και τους άντρες που ασχολούνται με την κουζίνα, που μαγείρεψαν μαζί μου και μου εξομολογήθηκαν τα μυστικά της μαγειρικής τους. Και έτσι, μπορώ πλέον να τα μοιραστώ και μαζί σας... 


Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραφε ότι "αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, θα δεις ότι στο τέλος σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι". Αυτός είναι ο τέλειος προσδιορισμός για την Ιθάκη, αφού δεν είναι ο πλέον παραγωγικός, ο πλέον γόνιμος τόπος. Όμως όσο έχει τις ελιές και τα αμπέλια της και βεβαίως το καράβι για να μην αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, οι άνθρωποι της θα είναι ζωντανοί και παραγωγικοί…» (ilialive)