Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

10 τρόποι με τους οποίους κάνετε κακό στα μάτια σας...


Θεωρούμε δεδομένο πως θα πρέπει να δουλεύουν… ρολόι αλλά μάλλον κάνουμε τα πάντα για να μπλοκάρουμε τις λειτουργίες τους. Ο λόγος για τα μάτια μας που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα...


Κάθε φορά που τρίβετε τα μάτια σας με βρώμικα χέρια και κάθε φορά που φοράτε γυαλιά ηλίου με χαμηλής ποιότητας φακό κάνετε κακό στους οφθαλμούς σας, προκαλώντας ζημιά ή φλεγμονή, ενώ το πιθανότερο είναι να αγνοήσετε αργότερα τα συμπτώματα της ζημιάς και να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό.
Επειδή όμως έχουμε μόνο ένα ζευγάρι μάτια και καλό είναι να τα προσέχουμε.... «σαν τα μάτια μας» διαβάστε παρακάτω και αν ανακαλύψετε ότι ακολουθείτε κάποιες από τις παρακάτω συνήθειες, φροντίστε να τις διακόψετε, προτού να είναι αργά.

1. Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου
Η προστασία των ματιών δεν επιβάλλει μόνο καλά γυαλιά ηλίου, αλλά και καπέλο. Βεβαιωθείτε ότι ο φακός των γυαλιών προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς η έκθεση σε αυτήν, είναι που προκαλεί τη ζημιά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καταρράκτη. Αυξάνεται ακόμα και η πιθανότητα να εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος στα βλέφαρά σας όταν δεν προστατεύετε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Εγκαύματα στα μάτια προκαλούνται ακόμα και από τον θάλαμο του τεχνητού μαυρίσματος (solarium) αν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.

2. Η υπερβολική χρήση σταγόνων για τα μάτια
Οι σταγόνες που χρησιμοποιείτε για να απαλύνετε τα κόκκινα μάτια, προσωρινά ανακουφίζουν, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά η φλεγμονή που έχει προκαλέσει εξαρχής τον ερεθισμό επανέρχεται. Μετά από λίγες ώρες παύει η δράση του φαρμάκου, τα αγγεία διαστέλλονται και δείχνουν πιο κόκκινα απ’ότι έδειχναν εξαρχής.

3. Ακατάλληλη θεραπεία της ξηροφθαλμίας
Οι λιπαντικές σταγόνες που χορηγούνται συνήθως στις περιπτώσεις ξηροφθαλμίας, όταν χρησιμιποιούνται εκτεταμένα καταλήγουν να βλάπτουν τα μάτια παρά να τα ωφελούν. Μια άλλη λύση, πιο ακριβή ωστόσο, είναι τα τεχνητά δάκρυα, αν πρόκειται μάλιστα να  τα χρησιμοποιήσετε πάνω από 4 φορές τη μέρα. Τέλος, αν έχετε και συμπτώματα φαγούρας, διατηρείστε τις σταγόνες στο ψυγείο και αποφεύγετε να τρίβετε τα ξερά μάτια.

4. Κοιτάτε για ώρα την οθόνη
Όταν ανοιγοκλείνετε τα μάτια βοηθάτε την κυκλοφορία του υγρού σε αυτά. Όταν όμως συγκεντρώνεστε σε μια οθόνη, «ξεχνάτε» και δεν ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας τόσο συχνά. Συνεπώς τα δάκρυα των ματιών εξατμίζονται, η όρασή σας γίνεται θολή, τα μάτια σας καταλήγουν να καίνε και να δακρύζουν. Για να μην ξεχνιέστε κοιτάζοντας επίμονα την οθόνη φροντίζετε να κοιτάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκτός οθόνης και σε μακρινή απόσταση. Τέλος, έρευνες έχουν υπονοήσει πως η συχνή εστίαση στη μικρή οθόνη του κινητού ενεργοποιεί το γονίδιο της μυωπίας.

5. Είστε απερίσκεπτοι με τους φακούς επαφής
Όσοι φορούν φακούς επαφής γνωρίζουν, ή θα έπρεπε να γνωρίζουν, πως πρέπει να χρησιμοποιούν καθαρό υγρό φακών καθημερινά και να μην ξεπλένουν ποτέ σε νερό τους φακούς. Αυτό που προτείνουν, ακόμα, οι περισσότεροι οφθαλμίατροι είναι ημερήσιοι φακοί και να μην κάνετε χρήση των φακών ποτέ όταν είστε στο μπάνιο, τη σάουνα ή την θάλασσα. Ακόμα, αποφεύγετε να κοιμάστε με τους φακούς επαφής, ώστε τα μάτια σας να λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τέλος, είστε πάντα προσεκτικοί στο πως αφαιρείτε τους φακούς από τα μάτια, καθώς τυχόν αμυχές στον κερατοειδή, θα αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονής.

6. Χρησιμοποιείτε πολυκαιρισμένο make-up και κοιμάστε με αυτό
Για να αποφύγετε την επιπλέον έκθεση σε μολυσματικά βακτήρια, πετάτε τα καλλυντικά όταν περάσουν τρεις μήνες από την ημέρα που τα ανοίξατε και να θυμάστε, όσο κουρασμένες και να είστε, να αφαιρείτε το μακιγιάζ πριν πέσετε για ύπνο.

7. Δεν φοράτε προστατευτικά γυαλιά
Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε χορτοκοπτικό μηχάνημα, βάφετε τον τοίχο της αυλής ή ασχολείστε με μερεμέτια στο σπίτι μην αμελείτε να φοράτε προστατευτικά γυαλιά για την κακή στιγμή που θα πέσει στο μάτι σας κομμάτι από ο,τιδήποτε. Καλό είναι να φοράνε προστατευτικά και όσοι βρίσκονται στο χώρο, όσο υπερβολικό και αν σας ακούγεται.

8. Καπνίζετε
Το κάπνισμα βλάπτει γενικά και ειδικά. Συγκεκριμένα και όσον αφορά στην οφθαλμολογική υγεία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταράκτη και της νόσου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Το κάπνισμα, επιπλέον, αποδυναμώνει την ικανότητα του οργανισμού να τροφοδοτεί με θρεπτικά συστατικά  και οξυγόνο τους ιστούς του ματιού και όχι μόνο.

9. Παραβλέπετε τις οφθαλμολογικές σας εξετάσεις
Μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας σε τακτική βάση, ιδιαιτέρως αν πάσχετε από παθήσεις, όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτης που επηρεάζουν άμεσα την υγεία των ματιών.

10. Αγνοείτε τα συμπτώματα

Μην αγνοείτε συμπτώματα όπως είναι η θολή όραση και τα κόκκινα μάτια, θεωρώντας πως είναι κάτι περαστικό. Μην υποθέτετε πως τα συμπτώματα είναι ασήμαντα και να θυμάστε πως το συντομότερο αντιμετώπισετε κάτι τόσο καλύτερα για εσάς και τα μάτια σας... (briefingnews)