Τα έξι έφτασαν τα δείγματα τροφίμων στα οποία έχει
εντοπιστεί DNA αλόγου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας,
αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα...
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ έκανε γνωστό ότι
έως χθες είχαν ληφθεί 177 δείγματα από διάφορες κατηγορίες προϊόντων εκ των
οποίων έχουν εξεταστεί και αναλυθεί τα 78.
Από αυτά βρέθηκαν θετικά τα έξι. Το τελευταίο
δείγμα αφορά χωριάτικο λουκάνικο που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία
Nostima, με ημερομηνία παραγωγής 23/2/2013 και ημερομηνία ανάλωσης
25/3/2013.
Το συγκεκριμένο προϊόν, που αποσύρθηκε από την
αγορά, παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση Σταμπολίδης Ι. &
Αφοί Βασιλειάδη ΕΠΕ, με έδρα στο 6ο χιλιόμετρο Αλεξανδρούπολης - Μάκρης.
Νωρίτερα το μεσημέρι είχαν προηγηθεί δηλώσεις του
προέδρου του ΕΦΕΤ Γιάννη Τσιάλτα, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που
έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για επτά θετικά
δείγματα. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την περίπτωση κατεψυγμένου
κεμπάπ που παρασκευάζεται σε εταιρεία με έδρα την Αθήνα.
Ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί σήμερα, οπότε και θα
γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΦΕΤ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιάλτας τα
θετικά δείγματα θα ελεγχθούν και για την ύπαρξη αντιβιοτικών και της
αντιφλεγμονώδους ουσίας φαινυλοβουταζόνης. Ο κ. Τσάλτας πάντως εμφανίστηκε
καθησυχαστικός, λέγοντας ότι η ύπαρξη των δειγμάτων αυτών είναι σε ποσοστό κάτω
του 5% επί του συνόλου των ελέγχων που έγιναν.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, για να είναι επικίνδυνο ένα προϊόν για
την ανθρώπινη υγεία θα πρέπει να καταναλώνεται για πολύ καιρό και σε μεγάλες
ποσότητες, καθώς επίσης η πρόσμειξη με κρέας αλόγου να έχει γίνει σε υψηλά
ποσοστά... (epikaira)