Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Νεκρός εκδότης εφημερίδας των Σκοπίων!!!



Το πτώμα του Νικόλα Μλαντένοφ, εκδότη της ανεξάρτητης εφημερίδας των Σκοπίων «Fokus» βρέθηκε σήμερα μέσα στα συντρίμμια του αυτοκινήτου του κοντά σε αυτοκινητόδρομο στην είσοδο της πόλης των Σκοπίων...


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μλαντένοφ έχασε τη ζωή του 12 ώρες πριν εντοπιστεί νεκρός, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος, επικεφαλής της μοναδικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας των Σκοπίων βρέθηκε έπειτα από εντοπισμό του κινητού του τηλεφώνου.
Ο 49χρονος Μλαντένοφ ήταν εκδότης της εφημερίδας «Fokus», που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2011, διατηρούσε ένα λαϊκό προφίλ και ήταν η μοναδική εφημερίδα των Σκοπίων με σαφώς αντιπολιτευόμενη στάση.
Η «Fokus» πλαισιώθηκε από δημοσιογράφους που εργάζονταν στα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης του Βέλια Ράμκοβσκι, ο οποίος προφυλακίστηκε το Δεκέμβριο του 2010 από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο Νικόλα Μλαντένοφ, του οποίου ο θάνατος δεν έχει διευκρινιστεί υπό ποιες συνθήκες προήλθε στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ασκούσε κριτική στην πολιτική του καθεστώτος Γκρούεφσκι. «Θέλουμε μια κοινωνία από ελεύθερους ανθρώπους, θέλουν ένα σωρό από ασπόνδυλους συκοφάντες. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε!», έγραφε ο Μλαντένοφ.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Γκρούεφσκι έχει καταφέρει να ελέγξει το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης των Σκοπίων φυλακίζοντας όσους του ασκούν κριτική και αντιπολιτεύονται την κυβέρνησή του (όπως ο Ράμκοβσκι) ή ενισχύοντας οικονομικά τις εφημερίδες που τηρούν φιλική στάση απέναντί του. Σχολιάζοντας τα περιθώρια ελεύθερης λειτυουργίας του Τύπου στην πΓΔΜ, Σκοπιανοί δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για προσπάθεια «στραγγαλισμού» της δημοσιογραφίας και κατηγορούν την κυβέρνηση Γκρούεφσκι ότι διαχωρίζει τους δημοσιογράφους σε φίλα προσκείμενους και αντιπολιτευόμενους.
Οι τρεις σημαντικότερες εφημερίδες των Σκοπίων, με όρους ιστορικής παρουσίας και απήχησης, δηλαδή η «Dnevnik», η «Utrinski Vesnik» και η «Vest», ανήκουν στον Όρτσε Κάμτσεφ, στενό φίλο του πρωθυπουργού της FYROM Γκρούεφσκι… (yahoo)