Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

H πλανητική σκέψη του Κώστα Αξελού



Ο Κώστας Αξελός, όπως και ο Κορνήλιος Καστοριάδης ανήκει στο είδος των στοχαστών που αφού έγιναν πρώτα γνωστοί στο εξωτερικό, μετά έγιναν γνωστοί και στην Ελλάδα. ’Έζησαν και οι δυο στη Γαλλία και με την θεωρία τους, ανανέωσαν την ευρωπαϊκή σκέψη...

 
Ο Κώστας Αξελός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 και στην διάρκεια του εμφυλίου εντάχθηκε στο ΚΚΕ από το οποίο διαγράφηκε και το 1949 έφυγε στη Γαλλία με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου. Πέθανε το 2010.Πέρα απόν πλούσια βιβλιογραφία του ήταν αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Αrguments”. 
To πρώτο του βιβλίο είναι «Το Ηράκλειτος και η Φιλοσοφία» στο οποίο εκθέτει τη σκέψη του μεγάλου προσωκρατικού φιλόσοφου. Η συνάντηση με τους προσωκρατικούς, αποτελεί καθοριστικό σταθμό για τη σκέψη του, καθώς από αυτή εμπνέεται για να αναπτύξει τη δική του σκέψη, με βάση τους όρους που πρωτοδιατύπωσαν ο Ηράκλειτος, ο Παρμενίδης κά.
Η σκέψη του Κώστα Αξελού περιστρέφεται γύρω από τον ορισμό της έννοιας κόσμος και η σχέση του ανθρώπου με αυτόν. Ο Κώστας Αξελός ορίζει τον κόσμο ως το σχήμα εκείνο που περιλαμβάνει το φυσικό περιβάλλον,τον άνθρωπο και τον χρόνο. Βασικό συστατικό του είναι του κόσμου και κινητήρια δύναμη του, αποτελεί ο χρόνος, που είναι το συστατικό εκείνο που κάνει τον κόσμο να υπάρχει. Η σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο, αποτελεί ένα είδος παιχνιδιού, με τον άνθρωπο να προσπαθεί να καταλάβει και να κατακτήσει τον κόσμο, αλλά παράλληλα να χάνεται και να συντρίβεται μέσα στο γίγνεσθαι του κόσμου που ταυτόχρονα αποτελεί και είναι του κόσμου. Η μοίρα του ανθρώπου είναι προδιαγεγραμμένη και πλανητική ,προορισμένη να λάμψει αλλά και να σβήσει ,όπως και καθετί που βρίσκεται μέσα σε αυτήν αδιάκοπη λειτουργία του κόσμου. Ο Κώστας Αξελός ασχολήθηκε και με την σκέψη του Καρλ Μαρξ που τον ορίζει ως τον στοχαστή της τεχνικής. 
Η σκέψη του Κώστα Αξελού έδωσε νέα ώθηση στον φιλοσοφικό στοχασμό και άνοιξε νέους δρόμους στην κατανόηση του κόσμου, έτσι όπως την συναντήσαμε στους προσωκρατικούς, αλλά και σε νεότερους στοχαστές όπως στον Μάρτιν Χάιντεγκερ.

Βιβλιογραφία
Αυτοβιογραφικές σημειώσεις 
Από το εργαστήρι της σκέψης
Το άνοιγμα στο επερχόμενο και το αίνιγμα της τέχνης
Συζητήσεις
Η εποχή και το ύπατο διακύβευα 
Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας
Το σπασμένο παιχνίδι
Γράμματα σε ένα νέο στοχαστή 
Για μια προβληματική ηθική 
Ανοιχτή συστηματική
Αυτή η διερώτηση
Αυτό που επέρχεται
Ο Ηράκλειτος και η φιλοσοφία
Αινιγματικές απαντήσεις
Κώστας Αξελός: βιός στοχαστικός-βιωμένη σκέψη 
Μεταμορφώσεις
Ο Μαρξ στοχαστής της τεχνικής 
Προς την πλανητική σκέψη 


Βιβλιογραφία και βιογραφικά στοιχεία 
εδώ. (24-ores)