Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Επίδομα παιδιού: Οι νέες αιτήσεις, το Α21 και η νέα πληρωμή της δεύτερης δόσης…



Το επίδομα παιδιού είναι στο επίκεντρο, καθώς έρχεται...
η πληρωμή της δεύτερης δόσης για το 2020. Οι νέες αιτήσεις, το Α21 και η νέα πληρωμή.
Λίγες ώρες μένουν για τις αιτήσεις για το επίδομα παιδιού. Συγκεκριμένα για τις αιτήσεις που γίνονται τώρα το επίδομα παιδιού θα πληρωθεί στις 29 Μαΐου.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην απόφαση θα πληρωθούν στις 29 Μαΐου εκτός από την δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού και κάποιες περιπτώσεις επιδόματος παιδιού που αφορούν εκκρεμείς αιτήσεις προηγούμενων ετών.
Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού, είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr). Η είσοδος γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.
Το Επίδομα Παιδιού χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Το επίδομα παιδιού είναι ακατάσχετο και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Το Επίδομα Παιδιού καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.
Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:

Για την Α κατηγορία:
70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Β κατηγορία:
42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Γ κατηγορία:
28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ
Ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει τους δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού ότι την Πέμπτη 14/05/2020 και ώρα 00.00΄ (μεσάνυχτα) θα κλείσει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2020, όπως καθιερωμένα συμβαίνει πριν από κάθε πληρωμή.
Μετά τις 00.00΄ τα μεσάνυχτα της 14ης Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της 2ης διμηνιαίας δόσης για το 2020. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις.
Προσοχή: Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Η 2η διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο) θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα όπως έχει καθιερωθεί)… (ieidiseis.gr)