Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με τη Λίνα Σωτηροπούλου



Σκανδαλιάρα, γεμάτη ανησυχίες, κάνοντας πάντα...
μεγάλα όνειρα, πιστεύοντας ότι μόνο έτσι γίνονται σπουδαία πράγματα. Όπως κάθε κορίτσι της γενιάς της, διάβαζε «Κατερίνα» και «Μανίνα», αλλά παράλληλα ήθελε να γίνει τερματοφύλακας!!!  Κάτι που ίσως πέτυχε κατά κάποιο τρόπο, πιάνοντας πολλά «γκολάκια» = «έξυπνα και καλογραμμένα βιβλία» στα χέρια της…


Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Λεύκωμά μας».

Εσείς, είχατε λεύκωμα;
Και βέβαια είχα. Θυμάμαι ήταν κάθε σελίδα και μια ερώτηση, «Ποιον αγαπάς; ποιον μισείς; ποιο είναι το μυστικό σου; Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Πολλές ερωτήσεις , άλλες αθώες και άλλες όχι τόσο. Το μοιραζόμασταν και το κάθε παιδί έγραφε ότι ήθελε, άλλες φορές υπογράφοντας με ψευδώνυμο και άλλες όχι . Πολύ θα ήθελα να είχα κρατήσει κάποιο από αυτά.   

Που το κρύβατε συνήθως;
Συνήθως ανάμεσα στα σχολικά βιβλία ή κάτω από το μαξιλάρι μας. Όχι και πολύ ασφαλής κρυψώνες…

Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;
Μοιραζόμουν το δωμάτιό μου με την αδερφή μου και καθόλου δεν μου άρεσε αυτό. Η μια μεριά είχε μια βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία και πράγματα της αδερφής μου που μονίμως τα σκάλιζα, και οι τοίχοι ήταν γεμάτοι από αφίσες ποδοσφαιριστών και τραγουδιστών . Η μεριά η δική μου ήταν ο εφιάλτης κάθε γονιού.

Ποια περιοδικά διαβάζατε;
Μανίνα και Κατερίνα – τα θυμάσαι; Και φυσικά όλα τα κόμικς με αγαπημένο τον Τιραμόλα.

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον;
Πάντα πίστευα ότι θα γίνω τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό και μετά θα έκανα μια μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα χα χα.


Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;
Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο «Εγώ και η αδερφή μου» και αναφέρεται στην αιώνια σύγκρουση της μεγάλης με τη μικρή αδερφή.

Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;
Ξεχνιούνται αυτά; Ένοιωθα μεγάλο πανικό. Φοβόμουν και λίγο. Αλλά οι φατσούλες των παιδιών και το χαμόγελό τους είναι αρκετά για να τα ξεχάσεις όλα στα πρώτα λεπτά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;
Θα μπορούσα να πω εύκολα το "Μικρό πρίγκηπα".


Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;
Ο ψαλιδοχέρης. Είχα κλάψει πάρα πολύ…

Σινεμά ή θέατρο;
Θέατρο.

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;
Τηλεόραση βλέπαμε συνήθως όλη η οικογένεια μαζί , εγώ και τα αδέρφια μου ήμασταν το τηλεκοντρόλ. Οι αγαπημένες μου σειρές ήταν ο Μαγκάιβερ και οι Ντιουκς.



Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;
Τα όνειρα προηγούνται. Ξυπνάς , τα κάνεις πραγματικότητα και μετά γίνονται αναμνήσεις. Αυτή είναι η σειρά. Αλλά χωρίς μεγάλα όνειρα δεν μπορείς να κάνεις σπουδαία πράγματα.

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;
Συνήθως προσευχόμουν να μην με εξετάσει η δασκάλα ιστορία και γεωγραφία…

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;
Τι να πρωτοθυμηθώ… σκανδαλιές και πάλι σκανδαλιές.
Θυμάμαι μια φορά που ήμουν μόνη στο σπίτι με την αδερφή μου και αποφασίσαμε να βάψουμε το σπίτι… Πήραμε λευκή λαδομπογιά και βάψαμε τα τζάμια στην αυλή , ένα ξύλινο τραπέζι , μια πόρτα αλλά όταν προχωρήσαμε προς το σαλόνι και ετοιμαζόμασταν να βάψουμε τον καναπέ, επέστρεψαν οι γονείς και …. Μάλλον δεν είχαν την ίδια άποψη με εμάς . Ήταν το μοναδικό βράδυ που κοιμηθήκαμε νηστικές και οι δύο.
Αυτή η ιστορία δεν είναι σε κάποιο βιβλίο αλλά πολλές άλλες σκανδαλιές αναφέρονται με τρόπο χα χα..



Η Λίνα Σωτηροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας. Σπούδασε λογιστική και στη δουλειά της ασχολείται καθημερινά με τους αριθμούς. Μια μέρα όμως μέσα από τα λογιστικά βιβλία –που μόνο πονοκέφαλο φέρνουν– άρχισαν να ξεπετάγονται γράμματα και να πλέκουν ιστορίες και παραμύθια. Κάπως έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με βιβλία που φέρνουν χαμόγελα σε παιδικά πρόσωπα.

 (Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου)