Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με τη Μαρίνα Γιώτη


Γεννημένη σε μια γειτονιά της Αθήνας, μέσα σε ένα ροζ...
δωμάτιο, ποτέ της δεν έκρυψε το λεύκωμά της. Ειλικρινής, ανοιχτή και αυθεντική μέχρι και τώρα στη ζωή της, πράγμα που  βγαίνει και στα βιβλία της. Όλα ξεκινάνε σε μια στιγμή και κατέληξαν σ΄ ένα ταξίδι συγγραφικό- εικονογραφικό… Ο διπλός της ρόλος στα βιβλία της είναι αυτό που δίνει μια διαφορετική μαγεία σ’ αυτό που κάνει…


Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Λεύκωμά μας».

Εσείς, είχατε λεύκωμα;
Ναι, ήταν της μόδας τότε να έχουμε όλα τα κορίτσια στο σχολείο. Όμως μέχρι και σήμερα κρατάω ένα sketchbook με ιδέες και σχέδια για ήρωες και ιστορίες.

Που το κρύβατε συνήθως;
Δεν το έκρυβα. Σαν άνθρωπος πάντα ήμουν πολύ ειλικρινής και ανοιχτός. Δεν είχα καλά κρυμμένα μυστικά γιατί όλα φαίνονται στο πρόσωπό μου, ακόμη και σήμερα.

Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;
Ροζ! Γι’ αυτό μέχρι που έκανα τη κόρη μου το είχα βγάλει εντελώς από τη ζωή μου.

Ποια περιοδικά διαβάζατε;
Τι είπες, τώρα! Μανίνα, Κατερίνα.  

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον;
Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Απλά θέλω να εξελίσσομαι συνεχώς. Οπότε θα έλεγα θα ήθελα να είμαι συγγραφέας και εικονογράφος, απλά καλύτερη.


Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;
«Η Στιγμούλα» ένα βιβλίο για μια μικρή σταγόνα που κάνει τον κύκλο του νερού και ανακαλύπτει πόσο μοναδική και πολύτιμη είναι.

Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;
Ναι! Η πρώτη επίσημη παρουσίαση μου με την Στιγμούλα είχε πάρα πολύ κόσμο και μίλησαν η Σταματίνα Τσιμτσιλή και η ψυχολόγος Σοφία Αντύπα. Όμως αυτό που θυμάμαι ως πρώτη δική μου παρουσίαση ήταν αυτή που έκανα εγώ στα παιδιά. Είχα την τεράστια τύχη να παρουσιάσω σε δυο σχολεία που αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν και άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την έννοια της παρουσίασης.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;
Έχω τόσα πολλά που δεν ξέρω από που να αρχίσω! «Τι μπορείς να κάνει με μια ιδέα» του Yamada, «Τα φτερά του Νόρμαν», «Το λαγουδάκι άκουγε», όλη η σειρά του “Harry Potter” , και άλλα πολλά!

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;
Από ότι θυμάμαι: Dirty Dancing, Top Gun, St. Elmos Fire


Σινεμά ή θέατρο;
Και τα δυο. Άλλη εμπειρία το καθένα

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;
Βλέπω πολλές ξένες σειρές. Τελευταία έχω κολλήσει, όπως όλοι οι έφηβοι, με το “stranger things”.

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;
Νομίζω ότι υπάρχει μια ισορροπία. Το παρελθόν μας είναι η βάση για το μέλλον μας και ότι ζήσαμε είναι τα εφόδιά μας, αλλά κοιτάω πάντα μπροστά και ονειρεύομαι.

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;
Να είμαστε όλοι καλά και να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε.


Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;
Έχω πολλές ιστορίες φιλίας από τα παιδικά μου χρόνια, γι’ αυτό και το θέμα έρχεται και επανέρχεται στα βιβλία μου. Όμως τα βιβλία μου, αν εξαιρέσεις το «Μια καρδιά», δεν είναι αυτοβιογραφικά. Χρησιμοποιούν τις αξίες που έχω από τα παιδικά μου χρόνια και όχι τα γεγονότα. Οι ιστορίες μου είναι πιο αλληγορικές.  



Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington. Μετά φοίτησε στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση.
Είναι συνέταιρος και δημιουργική διευθύντρια σε εταιρεία οπτικής επικοινωνίας και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο για παιδιά Sunny Sports Club.
Έχει τιμηθεί µε το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και µε τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα ιταλικά.

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου)