Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Η Μάρω Παππά απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Η Μάρω, αν και πιστεύει ότι η μοίρα όλων μας είναι «γραμμένη», δεν παύει...
να δημιουργεί, ν’ αγαπά και να εκφράσει αυτό που έχει μες την ψυχή της και το μυαλό της. Λάτρης της τέχνης και της «θεωρίας του ωραίου», δηλώνει παρόν σε ότι έχει να κάνει με την δημιουργική παραγωγή «ιδεών».

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Η ανεμελιά και η αθωότητα της εποχής μου, τα παιχνίδια με τους φίλους μου στις γειτονιές μας.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο παιδικό ήρωα για να τον θαυμάζω. Μου άρεσαν από τις μικρές κυρίες της  Alcott Louisa-May η κεντρική ηρωίδα η Τζο. Η ζωηράδα και το πείσμα αυτής της ηρωίδας μου θύμιζαν πολύ εμένα γι’ αυτό και το διάβαζα πολύ συχνά.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας; Θα έλεγα ότι προδίδει όλα όσα θα ήθελα να πω στους μικρούς φίλους μου ως μητέρα και παιδαγωγός.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Καμιά φορά νιώθω ευγνωμοσύνη που η αθωότητα και η παιδικότητα μου παραμένουν χαραγμένα μέσα μου. Τα χρόνια μπορούν να αγγίζουν το σώμα μου αλλά ποτέ την ψυχή μου.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Θα έλεγα ο παρορμητισμός μου και το πείσμα μου. Βλέπετε έχω ποντιακή καταγωγή και εμείς φημιζόμαστε για το πόσο πεισματάρηδες είμαστε. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό το πείσμα μου δίνει δύναμη να κατακτώ τους στόχους και τα όνειρά μου.

Την μοίρα, την θεωρείται γραφιά της ζωής σας; Πιστεύω ότι η μοίρα έχει χαράξει την γραμμή την ζωής όλων των ανθρώπων, όχι μόνο την δική μου. Σίγουρα όμως, οι επιλογές μας καθορίζουν εκ των προτέρων την μοίρα μας.

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Δεν μου είναι εύκολο να εκδηλώνω  με λόγια την αγάπη μου λόγω του χαρακτήρα μου. Προσπαθώ να το δείχνω με τις πράξεις μου. Ευτυχώς η μητρότητα με έχει κάνει περισσότερο εξωστρεφή με τις κόρες μου!

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Ναι είμαι πολύ αισιόδοξη. Κάθε μέρα ονειρεύομαι ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Δεν μου αρέσει να συναναστρέφομαι με πεσιμιστές που το μυαλό τους περιορίζεται σε καταστροφές.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Με την συγγραφή μου. Επίσης κατά περιόδους  διδάσκω θεατρικό παιχνίδι, γι’ αυτό και στις παρουσιάσεις μου προσπαθώ να μεταφέρω στους μικρούς μου φίλους τις διαδράσεις του.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύεται ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας; Δεν είναι ελληνική. Αγαπημένη μου ταινία είναι η "Μαγεμένη" με την Έιμι Αντάμς και τον Πατρίκ Ντέμπσι. Λατρεύω τις ταινίες της Disney. Την συγκεκριμένη την έχω δει τόσες φορές και στο τέλος πάντα μου αφήνει μια νότα αισιοδοξίας ότι όλα θα πάνε καλά!

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Έχω δυο. Ένα ροζ λεπτοκαμωμένο κομποσκοίνι από την Τήνο, δώρο της μητέρας μου που την αγαπώ πάρα πολύ και ένα βραχιόλι, δώρο μιας αγαπημένης μου φίλης. Ακόμη και όταν δεν τα φοράω, τα κουβαλάω μέσα στην τσάντα μου.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Ο ξεπεσμός των ΜΜΕ ήταν αναμενόμενος γιατί κάποια στιγμή η συνεχόμενη προπαγάνδα κουράζει και προκαλεί χάος. Δεν μου αρέσει και κατακρίνω αυτά που κατά καιρούς προβάλλονται. Αισιοδοξώ ότι κάποια στιγμή οι τηλεθεατές θα εναντιωθούν κλείνοντας μια και καλή την τηλεόρασή τους, ώστε να αρχίζουν να προβάλλονται εκπομπές και ειδήσεις που προάγουν αξίες.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Η τέχνη εξευγενίζει και ξυπνάει την κριτική αντίληψη. Είναι ένα δυνατό όπλο για τον κάθε έναν από εμάς. Ποιος από τους κυβερνώντες του σήμερα, θα ήθελε ο λαός του να μάχεται και να διεκδικεί τα πιστεύω του; Δυστυχώς η τέχνη είναι ένα φονικό όπλο κατά του λαϊκισμού και της προπαγάνδας. Το έχει αποδείξει άλλωστε και η ιστορία των καιρών.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Την θανατική ποινή των παιδεραστών. Δεν μπορώ να διανοηθώ αγγελούδια να πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στα χέρια διεστραμμένων και ψυχικά νοσηρών ανθρώπων.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Ένα λευκό λιοντάρι. Είναι σπάνιο, και η ομορφιά του εξάπτει την φαντασία μου! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που τον αποκαλούν  βασιλιάς της ζούγκλας!

Πιστεύετε στα όνειρα; Πιστεύω στην θεωρεία του Φρόυντ ότι με τα όνειρα εισχωρούμε στο ασυνείδητο μας. Το υποσυνείδητό μας συγκρατεί τις καταπιεσμένες μας επιθυμίες και τους κρυφούς μας πόθους. Γι αυτό τα όνειρα μας υποδεικνύουν για το τι δεν θα θέλαμε να γίνει στην πραγματικότητα. Επειδή λοιπόν το υποσυνείδητο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λέξεις για να μας μιλήσει, χρησιμοποιεί σύμβολα ώστε να περάσει εμμέσως με αυτά κάποια μηνύματα.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να μην σταματήσει να είναι παιδί ακόμη και όταν μεγαλώσει.



Η Μάρω Παππά είναι συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και πτυχιούχος του Ε.Κ.Π.Α -Τμήμα Νηπιαγωγών. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι έγγαμος μητέρα δυο παιδιών. Είναι διπλωματούχος της Αγγλικής γλώσσας και Υπολογιστών με εξειδίκευση στο ECDL.
Έχει ασχοληθεί με το θέατρο και την υποκριτική και είναι πρώην μέλος της θεατρικής ομάδας του Δήμου Αιγάλεω όπου συμμετείχε στις παραστάσεις: «Ο καραγκιόζης και η παρέα του» και «Το αηδόνι του αυτοκράτορα».
Επαγγελματικές άλλες δραστηριότητες: Σχολή Ράδου στο τμήμα Νηπιαγωγείου
Tabula rasa (εργαστήρι σκηνοθεσίας, συγγραφής και υποκριτικής): σεμινάρια παραμυθοποίησης. Βιωματικό εργαστήρι (εργαστήρι θεατρικού παραμυθιού) ως βοηθός θεατρικού εμψυχωτή
Πρώτο της έργο συγγραφικό είναι το παιδικό βιβλίο «Οι τρεις αντευχές» από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη και «Ζιζάν το ζωηρό ξωτικό» από την Δυάς Εκδοτική που συνεργάζεται μέχρι σήμερα.
Επικοινωνία με την συγγραφέα e-mail-mpapad80@yahoo.gr

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)