Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Νέο Πρόγραμμα Voucher ΟΑΕΔ… με 5.500 ευρώ για 6 μήνες!!!


Έως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει...
τις λεπτομέρειες εφαρμογής ενός νέου προγράμματος επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης (voucher), με στόχο έως 26.000 ανέργους – ωφελούμενους, ηλικίας 29-64 ετών. Εκτός από την κατάρτιση, τη συμβουλευτική και την πρακτική άσκηση που θα παρέχεται, με ταυτόχρονη οικονομική στήριξη προς τους ανέργους, θα προσφέρεται επίσης και εγγυημένη απασχόληση για ένα εξάμηνο στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε αυτό.
Το πρόγραμμα voucher, που αποτελεί προσωπικό «στοίχημα» της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με την αρχική δομή του. Προβλέπει αυξημένη επιδότηση για τους ανέργους και μειωμένη οικονομική στήριξη προς τους φορείς κατάρτισης, ενώ θα αφορά 10 κλάδους της οικονομίας και 44 ειδικότητες.
Από τα έως τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι οι άνεργοι που θα προσληφθούν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λάβουν, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, ποσό 5.500 ευρώ για το σύνολο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα voucher.
Σημειώνεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό ο άνεργος λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Ανάμεσα στους κλάδους της οικονομίας που θα απευθυνθεί το πρόγραμμα voucher είναι το εμπόριο, τα τεχνικά έργα υποδομής, ο τουρισμός, η πληροφορική και η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.
Με τον νέο σχεδιασμό οι άνεργοι θα λαμβάνουν ανά ειδικότητα πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων που για πρώτη φορά θα βασίζεται σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής, το οποίο είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
Το πρόγραμμα voucher αναμένεται να περιλαμβάνει 130 ώρες κατάρτισης και συμβουλευτική καθοδήγηση, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης 2014-2020 από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 112.000.000 ευρώ και είχε ανακληθεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου, καθώς διαπιστώθηκε ανεπαρκής σχεδιασμός.
Εγγυημένη απασχόληση
Στο εξής, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχεται εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνο για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων.

Στο νέο πρόγραμμα το 80% του προϋπολογισμού κατευθύνεται για ενίσχυση των ανέργων και μόλις το 20% στους φορείς κατάρτισης. Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος διέθετε το 75% του προϋπολογισμού στους φορείς κατάρτισης και πρακτικής κατάρτισης και μόλις το υπόλοιπο 25% στους ανέργους… (fimes)