Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ο Επικούρειος Απόλλωνας… σκουπίδι των «σοφών» της σύγχρονης εποχής


Ο πλούτος αυτής της χώρας είναι ο πολιτισμός, τα λόγια των σοφών...
και τα μνημεία μας, λένε όσοι αγαπούν τούτο τον τόπο…
Υπάρχουν όμως και κάποιοι, οι «σοφοί» των ημερών μας… που όλα αυτά τα γράφουν στα παλιά τους υποδήματα, μιας και ούτε παιδεία έχουν, ούτε βρέθηκε ποτέ κάποιος να τους τραβήξει τ’ αυτί!!!
Αποτέλεσμα, ένας πλούτος πολιτιστικής κληρονομιάς να κινδυνεύει να εξαφανιστεί από μόνος του… από ντροπή.
Ο λόγος για τον Επικούρειο Απόλλωνα, εκεί που ο Ναός πλέον λειτουργεί πέντε μέρες την εβδομάδα 8-3 μ.μ σαν δημόσια υπηρεσία!
Και μετά, το χάος…
Αφύλακτος στις ορέξεις του κάθε «κλέφτη», επικίνδυνος  για τραυματισμούς μιας και οι επισκέπτες σκαρφαλώνουν από τα κάγκελα για να μπουν μέσα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί έκπληκτη τους «εισβολείς» και τους επαγγελματίες στην περιοχή της Ανδρίτσαινας να βρίσκονται σε απόγνωση, μιας και οι ακυρώσεις των γκρούπ… είναι σε ημερήσια διάταξη!


Όσο για την «πολιτεία»… απούσα και αδιάφορη σε κάθε φιλότιμη προσπάθεια και έκκληση του Εμπορικού Συλλόγου, για τακτοποίηση του θέματος και άμεση λύση.
Το «ΘΑ» δυστυχώς συνεχίζει να είναι μια εύγευστη καραμέλα για εκείνους και ένα πικρό βίωμα για όσους αγαπάνε τον τόπο τους και προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το ιερό «μέγεθος» του ναού…
Μια επίσκεψη στην περιοχή, ίσως κάνει πολλούς να πιστέψουν ότι το «χθες» για την κάθε μορφή εξουσίας είναι μια άχρηστη σακούλα σκουπιδιών, που βιαστικά φροντίζουν να την ξεφορτωθούν, πριν πληρώσουν πρόστιμο σ’ εκείνους που τους χάραξαν μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης!!!
Πόση δειλία θα αντέξει ακόμα τούτη η χώρα;
Πόσο θ’ αφήσουμε να μας κυβερνάνε, ανδρείκελα;
Πότε θα πούμε «ΟΧΙ» στον κάθε φερτό κυβερνήτη;
Πότε θα σεβαστούμε αυτά που μας άφησαν οι προγονοί μας;

Παύλος Ανδριάς