Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η Ρίκη Ματαλλιωτάκη, απαντά στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


«Για να συγχωρήσεις χρειάζεται μεγάλη δύναμη, πολύ πιο μεγάλη από το να εκδικηθείς...» μας είπε μεταξύ άλλων η Ρίκη, για να μας ταξιδέψει με το λόγο της «Στον κόκκινο παράδεισο της αγάπης», το δικό της συγγραφικό παράδεισο…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Οι μυρωδιές της αθωότητας... που μπορεί να μεταφράζονται στο ψητό της Κυριακής, στο γιασεμί της καλοκαιρινής αυλής, στις ευωδιές του επιταφίου αλλά και στο φιλί του πρώτου έρωτα....
Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Δεν ήταν ήρωας, ήταν ηρωίδα, και δεν πρωταγωνιστούσε σε παραμύθι αλλά σε ένα εφηβικό μυθιστόρημα. Σας μιλώ για την "Μικρή πριγκίπισσα" της Φράνσις Μπαρνέτ που ήταν ένα βιβλίο το οποίο με σημάδεψε και καθόρισε πολλά από την μετέπειτα πορεία της ζωής μου.
Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει;
Για να συγχωρήσεις χρειάζεται μεγάλη δύναμη, πολύ πιο μεγάλη από το να εκδικηθείς... αυτή την δύναμη λοιπόν μερικές φορές την βρίσκω, άλλες πάλι δυστυχώς όχι.
Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Την ευχέρεια που μου έδωσε ο Θεός ώστε να μπορώ να γράφω.... αυτή είναι η μεγάλη δωρεά της ζωής μου!
Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Ο αυθορμητισμός μου.... δεν μπορώ να ελέγξω καθόλου, μα καθόλου, το συναίσθημα μου, είτε καλό είναι αυτό είτε κακό... με προδίδει πάντα.
Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε;
Μου την έχει γυρίσει πολλές φορές... αλλά κι εγώ με την σειρά μου προσπαθώ να την ξεγελώ και να της ξεγλιστρώ... εξάλλου είναι γνωστό πως μοίρα μας είναι σαν την σκιά μας, όσο τρέχεις πίσω της τόσο εκείνη απομακρύνεται.
Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας;
Με κάθε τρόπο, πληθωρικά πάντα όμως... είπαμε, τον αυθορμητισμό δεν μπορώ να τον ελέγξω και να κρατήσω μέτρο στο συναίσθημα.
Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Άλλοτε ναι, άλλοτε όχι, προσπαθώ όμως, άσχετα αν δεν τα καταφέρνω πάντα, να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο.
Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Με τη συγγραφή του καινούργιου μου βιβλίου, χαλαρά όμως γιατί είναι και καλοκαίρι και η θάλασσα με καλεί...
Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας;
Την επιθυμία να εμπιστεύομαι τον συνάνθρωπο μου.
Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία;
Ο "Μπακαλόγατος"! Όσε φορές και αν τη δω, σκάω από τα γέλια.
Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Δεν είμαι προληπτική οπότε δεν πιστεύω σε αντικείμενα- γούρια... τύχη μπορεί να σου φέρει ένας άνθρωπος, όχι ένα αντικείμενο
Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
Χμ... μάλλον δεν έχω αγαπημένη ατάκα.
Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε;
Από χλωμό έως ανύπαρκτο... ο κόσμος έχει αρχίσει και ξυπνά, οπότε μόνο όσα ΜΜΕ φωνάζουν την αλήθεια θα επιβιώσουν.
Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Η εξουσία είναι η Κίρκη που μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε γουρούνι, στην τέχνη θα κάνει πίσω; Σαφώς και η εξουσία φοβάται την τέχνη, όχι την οποιανδήποτε τέχνη όμως αλλά εκείνη που θα την στηλιτεύσει, οπότε, ότι είναι εναντίον της το σκοτώνει... δεν το αφήνει καν να αναπτυχθεί.
Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων;
Οι προσλαμβάνουσες του... από γεννήσεως του Ελληνικού κράτους τον Έλληνα τον κυβερνούν ανθέλληνες, δοσίλογοι και προδότες. Εφιάλτες με δυο λόγια... πως να έχει φωνή ο έρμος λαός;;;;
Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Αν με όριζαν νομοθέτη για λίγα λεπτά της ώρας θα καταργούσα όλους τους ήδη υπάρχοντες νόμους και θα έφτιαχνα καινούργιους. "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε, και να φτιάξω μια καινούργια κοινωνία άλληνε..."
Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους;
Την υποκρισία...
Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Όχι ζώο, πουλί... θα ήθελα να γινόμουν αετός... γιατί ο αετός για μένα συμβολίζει την περηφάνια και την ελευθερία,
Πιστεύετε στα όνειρα;
Αν εννοείται στα όνειρα της νύχτας όχι, αν πάλι εννοείται στα όνειρα της μέρας, ναι, όχι απλώς πιστεύω αλλά δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά.
Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Ν' αγαπας... ν' αγαπάς... ν' αγαπάς...



Η Ρίκη Ματαλλιωτάκη γεννήθηκε, ζει και εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Ηράκλειο Κρήτης.
Είναι μητέρα ενός παιδιού, την αφορούν τα κοινά, ζωγραφίζει, αγαπά τα ζώα, τους ανθρώπους, και ονειρεύεται ένα καλύτερο κόσμο τον οποίο κατά το δυνατόν προσπαθεί να τον δημιουργήσει μέσα στις σελίδες της.
Από τις εκδόσεις ΔΩΡΙΚΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία της "Ο πρωτογόνατος της καρδιάς μου", "Η αγάπη νίκησε το χρόνο", "Το τρενάκι", "Δια χειρός ζωής", "Γλυκό βύσσινο" "Στων μελτεμιών τις ράχες", "Δε θέλω να ξοδευτώ άλλο", "Αχ πως της αρέσει να μιλά...", "Στον κόκκινο παράδεισο της αγάπης"
Από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ κυκλοφορούν τα βιβλία «Η ακαμψία του αίσχους» και η «Σμυρνιά» ένα ιστορικό μυθιστόρημα- αληθινή ιστορία, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Για το συγγραφικό της έργο έχει βραβευτεί επανειλημμένως από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Με την συγγραφέα επικοινωνείτε εδώ: rikimatal@yahoo. gr


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)