Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Το Σύνδρομο Μινχάουζεν by Proxy…


Η Χριστίνα, μια τριανταπεντάχρονη ιδιωτική υπάλληλος ήταν παντρεμένη και ζούσε επί χρόνια με τον σύζυγο της σε προάστιο των Αθηνών. Η δουλειά της πήγαινε καλά, οι γονείς της την λάτρευαν και οι φίλοι της επίσης. Η ζωή κυλούσε ήρεμα μέχρι που...

ο άντρας της ζήτησε να χωρίσουνε αφού η σχέση είχε γι αυτόν τελειώσει από καιρό. Οι συζητήσεις, τα δάκρυα και οι εκρήξεις δεν άλλαξαν την απόφαση του συζύγου της και έτσι η Χριστίνα μετακόμισε στο πατρικό της.
Η ιστορία μπορεί να θύμιζε δακρύβρεχτη ελληνική ταινία αν δεν είχε συνέχεια με απρόβλεπτες εξελίξεις. Μετά από μερικούς μήνες η Χριστίνα ανακοίνωσε σε φίλους και γονείς ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιβεβαίωση ουσιαστική δεν υπήρχε εκτός από κάποια δυσκολία στο βάδισμα και μια γενική κατάπτωση. Όλοι όσοι το έμαθαν έδειξαν συμπάθεια, τρυφερότητα και αγάπη, αλλά επειδή χειροτέρευε μέρα με την μέρα κυρίως ψυχολογικά, την έπεισαν να μπει σε κάποια ομάδα ψυχολογικής στήριξης. Κάποια στιγμή η υπεύθυνη της ομάδας αναζήτησε τον γιατρό της για να μιλήσουνε αλλά ο γιατρός δεν την ήξερε και ούτε και ήξερε το όνομα της, ούτε βέβαια και οι βοηθοί του, ούτε φυσικά και το νοσοκομείο.
Το ψέμα τελικά απεκαλύφθη, η Χριστίνα δεν έπασχε ποτέ από σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά από « Τεχνητή Διαταραχή »και συγκεκριμένα από το« Σύνδρομο Μυνχάουζεν » .
Η περίπτωση της Χριστίνας δεν είναι βέβαια η μοναδική και το σύνδρομο αυτό είναι αρκετά διαδεδομένο κυρίως σε άτομα τα οποία έχουν διαταραγμένη προσωπικότητα ή έχουν κακοποιηθεί στην παιδική ηλικία.Οι πάσχοντες εφευρίσκουν ή προκαλούν ασθένειες, αυτοτραυματίζονται μόνο και μόνο για να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος. Έτσι ξαναβρίσκουν την ισορροπία τους που έχει «διαταραχτεί».
Ένας απλός Μυνχάουζεν είναι από 40 έως 60 ετών, συνήθως μοναχικό άτομο με λίγους φίλους, όπου η ζωή του παίρνει νόημα όταν εξαπατά τους γιατρούς και πηγαινοέρχεται στα νοσοκομεία

Τό Σύνδρομο Μυνχάουζεν byProxy έχει ως συνέπεια τον θάνατο ή τον τραυματισμό των άλλων. Οι πάσχοντες τραυματίζουν επίτηδες κάποιο παιδί ή του μεταδίδουν μια ασθένεια και στην συνέχεια προσπαθούν να το κάνουν καλά Η περίπτωση της νοσοκόμας Μπ.Άλιτ, κατατάσσεται στις πλέον ακραίες τις βαριές περιπτώσεις ΚΑΙ ΤΟΥ συνδρόμου Μυνχάουζεν byProxy.   Τι έκανε? Επετέθη σε 13 παιδιά του θαλάμου της όταν είχε βάρδια στο νοσοκομείο, σκότωσε 4 και τραυμάτισε σοβαρά άλλα 9 με στόχο να τα κάνει καλά ... (verysorry.gr)