Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

2014… ακόμα ένας χορός του Ζαλόγγου!!!


«Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από ένα στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα».

Να πω την μαύρη- άσπρη μου αλήθεια ποτέ δεν έκατσα να γράψω τον απολογισμό κάθε χρονιάς που πέρασε…


Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, οι ουρές σε τράπεζες, ΟΑΕΔ, οι επαίτες μέσα στα τρένα, έξω από τα σούπερ μάρκετ, τα γράμματα του Αϊ Βασίλη που χάθηκαν… η πείνα, η εξαθλίωση, η παράνοια των ανθρώπων, οι αναρίθμητες καθημερινές αυτοκτονίες, οι παιδοφιλία, οι ψυχολογικοί και σωματικοί βιασμοί των παιδιών μας και των εαυτών μας…
Στο μυαλό μου οι σκέψεις μου χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου. Κάθε χρόνο παρατηρώ τόσες αλλαγές γύρω μου, ραγδαίες, ξαφνικές, αναπάντεχες, ευχάριστες αλλά κυρίως δυσάρεστες που για να τις απαριθμήσω θέλει πολλά κείμενα…

Με το καλημέρα του νέου έτους, τσουπ ξεπετάγεται ο Έμπολα!!! Τι είναι τούτο πάλι? Η επιδημία του νέου ιού ξεκινά από τη Δυτική Αφρική και εξαπλώνεται ραγδαία σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και με το πέρασμα του χρόνου σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για 16.000 περιστατικά και περισσότερους από 7.000 θανάτους.
Λίγο πριν βγει ο πρώτος μήνας, η Κεφαλονιά κουνιέται όχι σε ρυθμούς σάλσα και μάμπο, αλλά ρίχτερ! Ούτε ένα, ούτε 1, ούτε 2, ούτε 3, αλλά 6,1 ρίχτερ παρακαλώ…

Ο Φεβρουάριος μπαίνει δυναμικά με Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. Σημειώνεται ότι η εν λόγω τελετή έναρξης είναι η πιο δαπανηρή στην ιστορία του θεσμού. Το δε συνολικό κόστος της διοργάνωσης άγγιξε το αστρονομικό ποσό των 37 δισ. ευρώ.
Κατά τ’ άλλα ο κόσμος πεινάει και πεθαίνει καθημερινά απ’ αυτό το λόγο.

Ο Μάρτης μπήκε λίγο άγαρμπα… Πούνε, πούνε το αεροπλάνο, ψάξε- ψάξε δε θα το βρεις… δε θα το βρεις το αεροπλάνο της πτήσης ΜΗ370 της Malaysian Airlines. Πέρα του άσματος, το θέμα είναι ότι οι οικογένειες 329 επιβατών ακόμα περιμένουν απαντήσεις, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί τα συντρίμμια του αεροσκάφους…

Τον Απρίλιο έχουμε μια ομαδική, όχι εκδρομή, αλλά απαγωγή, 276 μαθήτριες σ’ ένα χωριό της Νιγηρίας απήχθηκαν από οπλισμένους μαχητές μιας Ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο Μάης μας, ο μήνας των εκλογών. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα ξεχνά τα πάντα και πηγαίνει… σαν τα ζώα για σφαγή… για ψήφο. Τριπλέτα αυτές οι εκλογές Ευρωεκλογές - Περιφερειακές και δημοτικές.  Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ιστορική πρωτιά για κόμμα της Αριστεράς, η ΝΔ ήρθε δεύτερη στις ευρωεκλογές, η Χρυσή Αυγή αναδείχθηκε σε τρίτο κόμμα και η Ελιά κατέλαβε την τέταρτη θέση.


Τον Ιούνιο αντί να βλέπουμε καλλίγραμμα κορμιά να πλατσουρίζουν στα γαλάζια μας νερά, κουβαδάκια, κεφτεδάκια και τα συναφή… δεν χορταίνουμε να βλέπουμε αποκεφαλισμούς! Οι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου έγιναν θέμα συζήτησης στα κανάλια και στα σπίτια μας!
Κι ενώ το καλοκαίρι προχωρά κανονικά, εμείς συνεχίζουμε αντί για μπικινάκια και παίδαρους με φέτες να βλέπουμε και να συζητάμε για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας που καλά κρατεί… περίπου 2200 νεκροί!

Βέβαια για να μην κάνουμε όλα παράπονα είχαμε και το Μουντιάλ… με νικητές τη Γερμανία!
Και τα δικά μας παλικάρια μια χαρά κλωτσάνε την μπάλα αλλά… Η εμφάνιση της εθνικής μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ήταν πολύ καλή.
Και όσο οι Έλληνες κάνουν διακοπές και ξεροψήνουν τα κορμιά τους… εμφανίζεται ο  τάφος της Αμφίπολης… Η ανακάλυψη τάφου στον λόφο Καστά έπεσε ως κεραυνός εν... αυγουστιάτικη αιθρία.

Και έρχεται και η Lady Gaga το Σεπτέμβριο να κάνει το κερασάκι στην τούρτα!
Και από αυτό το λαμπερό αστέρι, μεταφερόμαστε δυο μήνες μετά στο πραγματικό μας διάστημα… καθώς με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση προσεδάφισης του ρομποτικού διαστημικού σκάφους «Rosetta» σε έναν κινούμενο κομήτη, τον 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο (Tchouri). Πρόκειται για μια μη επανδρωμένη αποστολή, την οποία διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. 

Και φτάνουμε κάπου στο τέλος του χρόνου, εκεί που όλοι ξεχνάμε τι έγινε όλο το χρόνο και ζούμε τη γιορτινή Ελλάδα, με τα λαμπιόνια και τα χριστουγεννιάτικα πάρκα με τις εξωφρενικές τιμές και τις ατελείωτες ουρές… Που κατά τα άλλα πεινάει ο Έλληνας!

Εκεί κάπου στα λαμπιόνια και στα δέντρα… σκάει το πιο φρικτό μαζικό έγκλημα της χρονιάς! Εννέα ισλαμιστές, φορώντας στολές αστυνομικών, εισέβαλαν σε σχολείο της Πεσαβάρ, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του πακιστανικού στρατού. Ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης ανέρχεται σε 141 νεκρούς, εκ των οποίων οι 121 είναι παιδιά ηλικίας 10 έως 20 ετών.

Και πιστεύω και εύχομαι τελευταίο για αυτή τη χρονιά το καραβάκι. Ήταν ένα μικρό καράβι, ήταν ένα μικρό καράβι που ήταν α, α , ακυβέρνητο οε, οε, οε, οε… κι έκανε ένα φλογερό ταξίδι, κι έκανε ένα φλογερό ταξίδι, μέσα εις στο Ιόνιο…

Μέσα σε όλα αυτά τα ωραία γεγονότα έκλεισαν για πάντα τα μάτια σ’ αυτόν τον όμορφο και αγγελικά πλασμένο κόσμο οι πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, ο καθένας στον τομέα του… Αντίο σας αγαπημένοι…

Σάκη Μπουλά
Τζένη Βανου
Αντώνη Βαρδη
Κώστα Λινοξυλάκη
Μένη Κουμανταρέα
Σεραφείμ Φυντανίδη
Μάγια Μελάγια

Τα όνειρα, οι επιλογές και οι αναμνήσεις μας… μένουν πάντα χαραγμένες!  Μη το ξεχνάτε.
Πέρασα και όμορφες και άσχημες στιγμές… όπως όλοι μας άλλωστε. Για μία ακόμη χρονιά έμαθα πως όσα χρόνια και να περάσουν, κάποιοι δε μαθαίνουν και δεν εκτιμούν ανθρώπους και καταστάσεις… καθώς η αδιαφορία των ανθρώπων για το συνάνθρωπο είναι πλέον δεδομένη και πρέπει ή θέλουμε να την αποδεχτούμε?

Καλή και Αισιόδοξη Χρονιά

Καλλιόπη Γραμμένου

Παιδαγωγός-Δημοσιογράφος