Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Το νόημα των Χριστουγέννων...

Της Μαρίας Πέττα*


Μπορεί το ταξίδι μας να έφτασε στο τελευταίο σκαλοπάτι αυτού του χρόνου, μα συνεχίζεται! Όπως κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, η μόνη ευχή που βγαίνει μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας, είναι πως, όπως φεύγει ο παλιός ο χρόνος να πάρει...

μαζί του όλες τις στεναχώριες και τα λάθη, ό,τι μας πίκρανε και ό,τι μας πόνεσε!! 
Για τη νέα χρονιά πάντα σκεφτόμαστε ένα νέο ξεκίνημα, καινούριες ελπίδες και αναζωογονημένα όνειρα! Αλήθεια, υπάρχει κάποιος ή κάποια που στο άκουσμα των λέξεων «Χριστούγεννα» και «Πρωτοχρονιά», να μην του έρχεται στο μυαλό το όμορφα στολισμένο σπίτι με το δέντρο, τα υπέροχα πολύχρωμα στολίδια, τα πολύχρωμα λαμπιόνια και η εικόνα ενός χιονισμένου μα συνάμα ζεστού τοπίου; Τον Άγιο Βασίλη με την άσπρη γενειάδα και την κόκκινη φορεσιά που για τα παιδιά αντιπροσωπεύει την αθωότητα, τα δώρα, το παιχνίδι, την χαρά και την διέξοδο από την καθημερινότητα; 
Τον υπέροχο μύθο που ποτέ δεν χάθηκε και ποτέ δεν θα χαθεί στο πέρασμα των χρόνων; Την αγωνία και την προσμονή των παιδιών; Μέρες χαρούμενες και γιορτινές, μέρες με δώρα, ευχές και χαμόγελα! Πολλά χαμόγελα!! Μέρες γεμάτες ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη χρονιά! Μέρες υπέροχες, μαγικές!! Μέρες που όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας υπάρχει μια μαγική και παραμυθένια εικόνα! 
Δρόμοι και βιτρίνες στολισμένες με όλους τους χρωματισμούς της αγάπης! Μέρες που θυμίζουν Χριστό! Γιατί τα Χριστούγεννα έχουν πολύ βαθύτερο αλλά και πνευματικό νόημα, θυμίζουν την ένωση μας με τον Θεό! Πως πρέπει να ήμαστε ταπεινοί, όπως ήταν κι ο Θεάνθρωπος. Να έχουμε αγάπη στη καρδιά μας γιατί αυτό ήρθε να μας διδάξει! Να έχουμε πίστη στον εαυτό μας πως όλα τα μπορούμε! 
Ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός άσχετα με την κοινωνική του θέση. Ας μην ξεχνάμε πως ο Χριστός κείτονταν ταπεινά σε μια απλή φάτνη κι ας ήταν βασιλική η γέννηση Του! Ο Χριστός ήρθε για να μας φέρει φως, γνώση και να μας διδάξει πως ο καθένας από εμάς μπορεί να πετύχει τα πάντα φτάνει να έχει πίστη και να εξυπηρετεί το καλό! 
Κάθε Χριστούγεννα γεννιέται ο Χριστός και φέρνει πάντα το ίδιο μήνυμα, αλληλεγγύη, αγάπη και προσφορά! Χρυσός, Σμύρνα, και Λίβανος είναι τα δώρα που έφεραν στον Χριστό οι τρεις μάγοι και συμβολίζουν τη Βασιλική Του προέλευση, τη Θεϊκότητα και τη θνησιμότητα. Κάτι που κρύβει ο καθένας από εμάς μέσα στην ψυχή του! 
Γι αυτό κι αυτές οι όμορφες εικόνες που έρχονται στο μυαλό μας είναι τόσο αθώες, γεμάτες αγάπη και ζεστασιά. Γιορτάζουμε την γέννηση του Χριστού με τον πιο μαγικό τρόπο! Είναι η ευκαιρία για να θυμηθούμε αυτά που πραγματικά αξίζουν στην ζωή μας, όπως ο ενθουσιασμός, το γέλιο, η χαρά, η πίστη στον εαυτό μας και η ζεστασιά στην ψυχή μας! 
Μια ευκαιρία για να ξανανιώσουμε παιδιά και να θυμηθούμε πως τα πιο απλά πράγματα είναι αυτά που μπορούν να μας δώσουν την μεγαλύτερη ευτυχία! Μπορεί να μην ξέρουμε τι θα μας συμβεί στην πορεία της ζωής μας, μα εμείς ήμαστε αυτοί που αποφασίζουμε πως θα αντιδράσουμε. Τι θα κρατήσουμε από μία κατάσταση και τι θα αφήσουμε να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Μια γιορτή τόσο σημαντική για όλους τους χριστιανούς έστω κι αν δεν συμμετέχουμε όλοι ενεργά στις εκκλησιαστικές λειτουργίες. 
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το νόημα των Χριστουγέννων έχει χαθεί κάπου στην πορεία της ανθρωπότητας και πως πλέον έχει γίνει μια ακόμα εμπορική γιορτή. Μέγα λάθος, ο καταναλωτισμός μπορεί να ανήκει στον σύγχρονο άνθρωπο μα το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι διαχρονικό! Βαθιά μέσα μας αυτό το γνωρίζουμε. Ξέρουμε πως κάθε χρόνο αυτές τις μέρες μια νέα αισιοδοξία κατακλύζει το είναι μας. Μια γλυκιά προσμονή πως κάτι υπέροχο θα συμβεί πλημμυρίζει τις καρδιές μας. Ένα νέο άστρο στον ορίζοντα μας δίνει ελπίδα και φως! 
Εύχομαι σε όλο τον κόσμο το 2015 να είναι μια τυχερή χρονιά. Να μας χαρίσει υγεία! Μακάρι ο καινούριος χρόνος να φέρει ωστόσο και χαρά, αγάπη, ευτυχία, ευημερία και σιγουριά σε όλους. Να περάσετε τις πιο όμορφες και ευχάριστες στιγμές μαζί με τους αγαπημένους σας! Καλή χρονιά, όμορφη και δημιουργική! 
Ας είναι η καινούργια χρονιά καλύτερη και ας μπορέσουμε όλοι μας να ζήσουμε πιο ανθρώπινα ώστε να μπορούμε να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή. Ας υπάρχει υγεία και ας επανέλθει το χαμένο χαμόγελο στα χείλη όλων! Αυτά τα Χριστούγεννα ας είναι η ζωή γεμάτη όμορφα λαμπερά και χαρούμενα χρώματα. 
Ας μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες που αποκτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, ας γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, ας κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας, ας αγαπήσουμε τον κόσμο γύρω μας και ας μας αγκαλιάσει η χαρά και η καλοσύνη! 
Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης! Ας κρατήσουμε μέσα μας την αγάπη σαν φυλακτό για όλη μας την ζωή! Ευλογημένα Χριστούγεννα! (anazitiseis news)

* Η Μαρία Πέττα κατάγεται από την Αμμόχωστο και ζει στη Λεμεσό. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως διευθύνων σύμβουλος σε δική της επιχείρηση στη Λεμεσό. Σπούδασε ξένες γλώσσες και λογοτεχνία. Εν συνεχεία παρακολούθησε τεχνικές δημιουργικής γραφής και σεναρίου. Είναι αρθρογράφος σε δύο περιοδικά και συγγραφέας των μυθιστορημάτων «Η συνοδεία των ψυχών» και «Εκεί που τελειώνουν τα όνειρα»