Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Συμβουλές για οικονομικές καλοκαιρινές διακοπές…


Αν και ο Ιούνιος φαίνεται να διατηρεί αμφιβολίες, το καλοκαίρι έχει μπει και η ανάγκη να ξεφύγουμε λίγο από την ρουτίνα της καθημερινότητας αρχίζει και γίνεται εντονότερη. Η εποχή που διανύουμε όμως δεν επιτρέπει...

πολυέξοδες διακοπές, με αχρείαστες και περιττές δαπάνες. Γι 'αυτό και σήμερα, σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για οικονομικές καλοκαιρινές διακοπές. 

Προϋπολογισμός
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να υπολογίσετε πόσα χρήματα μπορείτε να δαπανήσετε σε διακοπές. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται προβλέποντας τα σίγουρα έξοδα στα οποία θα προβείτε στο εγγύς μέλλον, όπως είναι το ενοίκιο, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού και τηλεφωνίας, οι φόροι ή οι οποιεσδήποτε δόσεις πρέπει να εξοφληθούν κ.α.

Διαμονή
Αφού δεσμεύσετε ένα ποσόν για διακοπές, θα πρέπει να φροντίσετε να το κατανείμετε αναλογικά στα έξοδα που συμπεριλαμβάνονται στις διακοπές, ένα εκ των οποίων είναι η διαμονή.
Ελέγξετε πρωτίστως το ενδεχόμενο να φιλοξενηθείτε από κάποιον γνωστό ή συγγενή και να αναλάβετε να εξοφλήσετε τα βασικά έξοδα συντήρησης του σπιτιού. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε τις διάφορεςιστοσελίδες που παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής. Μην παραλήψετε να δείτε τα σχόλια άλλων χρηστών για την καθαριότητα, την εξυπηρέτηση κ.λπ.
Επίσης, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να τρέχουν προσφορές / εκπτώσεις που δεν φαίνονται στα sites. Τέλος, εκμεταλλευτείτε τυχόν κουπόνια ή εκπτωτικούςκωδικούς που προσφέρουν τα sites κατά την εγγραφή και ελέγξτε εάν συμφέρουν τα πακέτα (ημι) διατροφής του ξενοδοχείου.

Εισιτήρια / Έξοδα μετακίνησης
Για όσους από εσάς επιλέξετε αεροπορική ή ακτοπλοοική μετακίνηση, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε όλα τα γνωστά ταξιδιωτικά site. Η διαφορά από το site σε ιστοσελίδα μπορεί να φτάσει και το 25% -30%. Επίσης, αφού καταλήξετε σε ένα χώρο, φροντίστε να ελέγξετε εύρος ημερομηνιών αναχώρησης και επιστροφής, διότι από μέρα σε μέρα η τιμή μπορεί να είναι μέχρι και 60% μειωμένη, κυρίως στα αεροπορικά εισιτήρια (στα περισσότερα sites, αφού καταχωρηθούν ημερομηνίες, υπάρχει ένας πίνακας ημερομηνιών με την αντίστοιχη τιμή). Σε ό, τι αφορά στην οδική μετακίνηση, καλό θα ήταν να γεμίσετε το αυτοκίνητό σας σε κάποιο πρατήριο εντός Αθηνών (ή άλλης πόλης), γιατί τα πρατήρια των επαρχιακών πόλεων έχουν αυξημένες τιμές ανά λίτρο, και να ελέγξετε τα πακέτα που προσφέρονται για ενοικιάσειςαυτοκινήτων.

Αναλώσιμα και είδη πρώτης ανάγκης
Αφού έχετε κανονίσει το πού, το πότε και το πώς, μεγάλη σημασία πρέπει να δώσετε και στα αγαθά που μπορεί να χρειαστείτε όσο θα είστε εκεί. Αναλόγως τι σας παρέχει το ξενοδοχείο ή ο άνθρωπος που θα σας φιλοξενήσει, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε από την Αθήνα είδη καθαριότητας καιφάρμακα, επειδή οι τιμές στις επαρχιακές πόλεις τείνουν να ξεφεύγουν, και περιορίστειτε στα απολύτως απαραίτητα - έχετε όμως υπόψιν σας ότι κάποιοι νομοί ( κυρίως οι παραμεθόριοι) έχουνμειώμενο ΦΠΑ 13% και ενδεχομένως οι διαφορές εκεί να μην είναι τόσο μεγάλες (όλα αυτά δεναφορούν τις αλυσίδες, οι οποίες έχουν ενιαίο τιμολόγιο).
Σε ό, τι αφορά στα ταξιδιωτικά γραφεία, προτού κλείσετε κάποια συμφωνία, υπολογίστε την προμήθεια που συμπεριλαμβάνεται στις τιμές. Επίσης, εφόσον διαθέτετε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και δεν θέλετε να κινηθείτε με μετρητά, εξετάστε το σύστημα εξαργύρωσης πόντων της τράπεζάς σας, γιατί κάποιες προσφορές είναι ιδιαίτερα συμφέρουσες. Τέλος, εάν το επιτρέπει το πρόγραμμα της δουλειάς σας, κλείστε εισιτήρια και δωμάτια αρκετά νωρίς, για να αποφύγετε τιςαυξημένες χρεώσεις που επιφέρει η πληρότητα (ειδικά από τα μέσα Ιουλίου έως και το Δεκαπενταύγουστο).

Καλές διακοπές! (Grizosgatos)