Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

21η Ιανουαρίου: η χειρότερη ημέρα του 2013!!!



Τα κακά νέα είναι ότι απομένουν μόλις λίγες ημέρες έως τη χειρότερη ημέρα του χρόνου. Τα καλά ότι διαρκεί μόνο ένα 24ωρο. Το γεγονός ότι αυτή η ημέρα...

πέφτει Δευτέρα δεν αποτελεί έκπληξη – για πολλούς, η Δευτέρα είναι η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση, όμως, είναι ότι η χειρότερη ημέρα του χρόνου υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο. Κι εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο μαθηματικός τύπος δεν είναι προϊόν της δουλειάς ενός θεράποντος της επιστήμης των μαθηματικών αλλά ενός ψυχολόγου.
Σύμφωνα με τον Βρετανό Κλιφ Αρναλ, λοιπόν, η χειρότερη ημέρα του χρόνου για το 2013 είναι η 21η Ιανουαρίου. Ποιοι είναι οι παράγοντες που έλαβε υπόψη του ο ψυχολόγος, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Ντέιλι Νιουζ»; Πρώτον, οι καιρικές συνθήκες. Δεύτερον, το επίπεδο χρέους, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στα χρέη μας και στη δυνατότητα αποπληρωμής που διαθέτουμε. Ακολουθεί το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τα Χριστούγεννα, αλλά και το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις διακηρύξεις που κάνουμε και τους στόχους που θέτουμε ενόψει του νέου χρόνου.
Στη μαθηματική φόρμουλα λαμβάνεται επίσης υπόψη η ανάγκη μας να αναλάβουμε δράση. Με άλλα λόγια, την 21η Ιανουαρίου έχουμε αφήσει οριστικά πίσω τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις ελπίδες που γεννά η έλευση του νέου χρόνου.
Η λίστα των υψηλών στόχων που καταρτίζουμε για το νέο έτος πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων του μυαλού μας και τη θέση της παίρνει η αίσθηση της ανηφόρας που μας περιμένει. Κάπως έτσι, προκύπτει η Μαύρη Δευτέρα. Ο μαθηματικός τύπος πρωτοδιατυπώθηκε το 2005. Η Μαύρη Δευτέρα εκείνης της χρονιάς ήταν η 24η Ιανουαρίου, το επόμενο έτος η 23η του ίδιου μήνα. Η μέθοδος του βρετανού ψυχολόγου τοποθετείται από ορισμένους μαθηματικούς στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης. Πώς μετράται, για παράδειγμα, η ανάγκη να αναλάβει κανείς δράση;
Εκείνος, όμως, επιμένει. Και προτείνει διάφορες λύσεις. Μια βόλτα στον καθαρό αέρα βοηθάει στην εξορία της μελαγχολίας, μια εκδρομή – για όποιον έχει τη δυνατότητα – είναι πάντα μια καλή διέξοδος. Ο Κλιφ Αρναλ προτείνει επίσης την άσκηση σε ανοικτούς χώρους και γενικά την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως που θεωρείται σωτήρια. Κάτι που επιτυγχάνεται, επισημαίνει, εάν κοιμάται κανείς με τις κότες και ξυπνάει με τα κοκόρια... (ΤΑ ΝΕΑ)