Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η αθόρυβη επιστροφή των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο



Οι αριθμοί μιλούν: Όταν μια χρηματιστηριακή αγορά έχει καταγράψει άνοδο 53% το τελευταίο εξάμηνο και άνω του 100% από τα χαμηλά της τον...

περσινό Ιούνιο, δεν μπορείς να την αγνοήσεις, εάν επιθυμείς να θεωρείσαι σοβαρός διαχειριστής κεφαλαίων. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Η έμπρακτη -πολιτικά και οικονομικά- στήριξη της Αθήνας από τους Ευρωπαίους εταίρους της οδήγησε στη μείωση του ρίσκου αναφορικά με την πορεία της χώρας ως μέλους της Ευρωζώνης και αποτέλεσε τον καταλύτη για την αναστροφή της πορείας δεικτών και μετοχών.
Όσα αποτυπώνονται το τελευταίο διάστημα στη Λεωφόρο Αθηνών είναι αποτέλεσμα κυρίως της υπερβολικής απαξίωσης των τιμών στη διάρκεια της χρηματιστηριακής κατάρρευσης (2008-2012), που οδήγησε σε συντριπτικές απώλειες, άνω του 90%, σχεδόν το σύνολο των μετοχών και έφερε τον λόγο κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ κάτω από το 10%. Κατ΄ άλλους, ορόσημο για τη μεταστροφή του κλίματος αποτέλεσε η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και όσα θετικά, σε πολιτικό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο, επακολούθησαν. Ο συνδυασμός «εξαιρετικά υποτιμημένες, λόγω της παρατεταμένης πτώσης, μετοχικές αξίες», «συρρίκνωση του country risk» και «πολιτική σταθερότητα» αποτέλεσε τη «μαγιά», η οποία στα χέρια των εγχώριων επενδυτών «ζυμώθηκε» για να φέρει το Χ.Α. ένα βήμα πριν από τις 1.000 μονάδες, σε επίπεδα, δηλαδή, Αυγούστου 2011.
Πράγματι, όπως αναφέρουν στο «Κ» έμπειρα χρηματιστηριακά στελέχη, μέχρι σήμερα η άνοδος της αγοράς κατά κύριο λόγο ήταν αποτέλεσμα κινητοποίησης ελληνικών κεφαλαίων, ακόμα και εάν αυτά τοποθετήθηκαν στην αγορά μέσω ξένων κωδικών. Το τελευταίο διάστημα, όμως, υπάρχει πλήθος σαφών ενδείξεων που σηματοδοτούν τη σταδιακή επιστροφή των ξένων θεσμικών στο Χ.Α. Αυτά είναι:
* Η παραμονή του Χρηματιστηρίου στη λίστα των ανεπτυγμένων αγορών του οίκου FTSE, κάτι που διατήρησε τη σύσταση των κεφαλαίων που τοποθετούνται σε αυτό.
* Η δημοσιοποίηση ευνοϊκών reports από μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους για σειρά ελληνικών μετοχών που ουσιαστικά λειτουργούν ως τροχιοδεικτικές βολές για τις τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν.
* Το εκτενές rerating που ακολουθεί στις αποτιμήσεις της ελληνικής αγοράς, o επί τα βελτίω επαναπροσδιορισμός, δηλαδή, του ρίσκου και των προοπτικών της.
* Η ενεργοποίηση των prop desks (των διαχειριστών, δηλαδή, των ιδίων κεφαλαίων τους) ξένων μεγάλων επενδυτικών εταιρειών αναφορικά με ελληνικές μετοχές.
* Η συναλλακτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί σχεδόν 50% από πέρυσι κι έχει φτάσει να διαμορφώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ, με περίπου 50 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια.

Πρέπει, σε αυτό το σημείο, να καταστεί σαφές ότι αυτή η κινητοποίηση δεν αποτελεί παρά μόνο το πρώτο βήμα μιας διαφαινόμενης μακράς πορείας για την αγορά, που, για να συνεχιστεί, απαιτούνται ακόμα πολλές προϋποθέσεις. Η πορεία των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα κρίνει πολλά για τη διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, ενώ η ολοκλήρωση της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να κλείσει ένα μεγάλο παράθυρο ανησυχίας και προβληματισμού στην αγορά.
Σε περίπτωση, δε, που ευοδωθούν σημαντικά επιχειρηματικά deals που βρίσκονται σε στάδιο προεργασίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, τότε θα αποτυπωθεί ακόμα εντονότερα η διαπίστωση πως ξένα κεφάλαια είναι διατεθειμένα έμπρακτα να «ρίξουν χρήμα» στην Ελλάδα.
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση: Η συμφωνία εξαγοράς του 51% των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (FF Group) από τον ελβετικό κολοσσό Dufry, η απόκτηση του 67% της Eurodrip από την αμερικανική Paine & Partners, του 20% της Εurobank Properties από την καναδική Fairfax Financial Holdings και η συνεργασία Cosco - ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Hewlett-Packard αποτελούν σημαντικές παρακαταθήκες για τη συνέχεια… (capital)