Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί λένε ότι τα πέταλα φέρνουν καλή τύχη;

 


Τα πέταλα των αλόγων είναι από τα αρχαιότερα...

σύμβολα καλής τύχης που γνωρίζει η ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, όχι μόνο φέρνουν καλοτυχία, αλλά κρατάνε μακριά τα προβλήματα και τις αναποδιές, παρά το ότι είναι ένα απλό κομμάτι μέταλλο του οποίου ο αρχικός σκοπός είναι να προφυλάσσει τις οπλές των αλόγων από τη φθορά.

Πως όμως γεννήθηκε η πίστη ότι τα πέταλα φέρνουν καλοτυχία;

Ας πούμε αρχικά ότι οι πρώτοι άνθρωποι κοιτούσαν με δέος τα ουράνια σώματα, τον ήλιο, τη σελήνη, τα αστέρια, στα οποία απέδιδαν μαγικές ιδιότητες. Ειδικά το φεγγάρι θεωρείτο ότι φέρνει καλή τύχη και γονιμότητα στις γυναίκες, ίσως λόγω του ότι ο γυναικείος κύκλος διαρκεί όσο και ο σεληνιακός μήνας.

Καθώς λοιπόν το πέταλο έχει σχήμα μισοφέγγαρου, του αποδόθηκαν οι ίδιες ιδιότητες με τη σελήνη. Τα πέταλα έγιναν γνωστά όταν ο άνθρωπος εξημέρωσε το άλογο και οι αρχαίοι Έλληνες είναι αυτοί που διέδωσαν την χρήση των πετάλων.

Είτε πιστεύετε στα γούρια, όπως τα πέταλα, είτε όχι, αν θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στο διαδικτυακό καζίνο της net bet που σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για να διασκεδάσετε με κορυφαίας ποιότητας νόμιμο online παιχνίδι, τόσο στο σπίτι όσο και εκτός σπιτιού, μέσω της συσκευής που προτιμάτε.

Ο θρύλος του Αγίου Ντάνσταν

Στη δυτική Ευρώπη οι άνθρωποι άρχισαν να κρεμάνε πέταλα έξω από το σπίτι τους για να το προφυλάξουν από την κακή ενέργεια μετά τον 10ο αιώνα μ.Χ. και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στον Άγιο  Ντάνσταν, έναν ταπεινό σιδερά που έγινε Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι.

Ο θρύλος λέει ότι μια μέρα ο Ντάνσταν δέχτηκε την επίσκεψη ενός ανθρώπου που του ζήτησε πέταλα, όχι όμως για κάποιο άλογο ή μουλάρι, αλλά για τα δικά του πόδια, που έμοιαζαν πολύ με πόδια ζώου. Τότε ο Ντάνσταν κατάλαβε ότι είχε μπροστά του τον διάβολο και αποφάσισε να τον αντιμετωπίσει με την πονηριά του.

Δέχτηκε να ικανοποιήσει το αίτημά του, χωρίς να δείξει ότι κατάλαβε ποιος είναι. Είπε στον επισκέπτη όμως ότι ο μόνος τρόπος για να φορέσει τα πέταλα ήταν να τον κρεμάσει στον τοίχο. Έτσι και έγινε, και τον περιποιήθηκε τόσο σκληρά, ώστε ο Σατανάς εκλιπαρούσε για έλεος. Ο Ντάνσταν άφησε τον Διάβολο να φύγει, υποχρεώνοντας τον να υποσχεθεί ότι ποτέ ξανά δεν θα έμπαινε σε μέρος όπου κρεμόταν ένα πέταλο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η ιστορία έγινε γρήγορα γνωστή στους κύκλους των πιστών, που άρχισαν να κρεμάνε πέταλα στις πόρτες τους για να προφυλαχθούν από τον Σατανά. Πολλοί μάλιστα φορούσαν δακτυλίδια σε σχήμα πέταλου, θεωρώντας ότι τους προφυλάσσει από τη βασκανία.

Ο μαγικός αριθμός επτά

Ένα άλλο στοιχείο που ορισμένοι θεωρούν σημαντικό έχει σχέση με τον αριθμό 7, στον οποίο αποδίδονται μαγικές ιδιότητες. Πράγματι, τα πέταλα στερεώνονται στις οπλές των αλόγων με 7 καρφιά και αυτό… σίγουρα κάτι σημαίνει.

Τον Μεσαίωνα οι άνθρωποι άρχισαν να κουβαλάνε μαζί τους πέταλα για να προφυλαχθούν από τη μαγεία, υποστηρίζοντας ότι οι μάγισσες πετούσαν από εδώ και από εκεί, καβαλώντας τις σκούπες τους, για να προφυλαχθούν από τα άλογα, τα οποία φοβόνταν πολύ. Με αυτό το σκεπτικό, τα πέταλα τους θύμιζαν τα μισητά τετράποδα και προτιμούσαν να μείνουν μακριά… (mykosmos.gr)