Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Το φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου αλλά δεν το παίρνουν όλοι…



Αναρίθμητες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένα...
φθηνό και ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης μπορεί να προλάβει το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τον θάνατο στους μεσήλικες.
Αλλά 28 μεγάλες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ όσων λαμβάνουν στατίνες, μόνο το 2% είναι 75 ετών και άνω. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου, ελάχιστα είναι τα κλινικά δεδομένα για το εάν πρέπει να τους συνταγογραφούνται στατίνες για την πρόληψη του θανάτου ή των καρδιακών νοσημάτων.
Η νέα ανασκόπηση δημοσιεύεται στο JAMA και έγινε από ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women και του Συστήματος Υγείας Βετεράνων Πολέμου στη Βοστόνη. Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από την εθνική βάση του υγειονομικού συστήματος με στόχο να ρίξουν περισσότερο φως στον ρόλο των στατίνων σε ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλων καρδιαγγειακά επεισόδια.
Η αναδρομική ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν μικρότερος κατά 25% μεταξύ των βετεράνων που λάμβαναν στατίνες συγκριτικά με εκείνους που δεν έπαιρνα τα εν λόγω φάρμακα. Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακό επεισόδιο (όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο) ήταν 20% μικρότερος.
Όταν όμως η Δρ. Ariela Orkaby και οι συνεργάτες της εστίασαν σε βετεράνους που είχαν κάνει χρήση υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2002-2012 και ήταν 75 ετών και άνω χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών συμβαμάτων, παρατήρησαν ότι από τους 300.000 και πλέον βετεράνους, 57.000 και περισσότεροι έπαιρναν στατίνες το συγκεκριμένο διάστημα.
Οι επιστήμονες συνέκριναν τα άτομα που άρχισαν να παίρνουν στατίνες με εκείνα που είχαν την ίδια πιθανότητα να συνταγογραφηθούν στατίνες με βάση κλινικά χαρακτηριστικά αλλά δεν έλαβαν συνταγή για το φάρμακο.
Εν τέλει, διαπίστωσαν ότι η λήψη στατίνων συσχετιζόταν άμεσα με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό επεισόδιο ή από οποιαδήποτε αιτία. Και το όφελος διατηρούνταν ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, περιλαμβανομένων και αυτών 90 ετών και άνω.
Το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας επεκτεινόταν και σε άτομα με άλλες παθήσεις, όπως άνοια.
Η περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι στατίνες συσχετίστηκαν με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο… (aftodioikisi.gr)