Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

«ΔΡ. ΝΤΟΥΛΙΤΛ ή ο γιατρός που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων» του Χιου Λόφτινγκ … στην προθήκη της αυλής μας!



Ποιος είναι ο πιο ευφάνταστος τρόπος να γνωρίζουν...
τα παιδιά την κλασική παγκόσμια λογοτεχνία;
Τα «μικρά μεγάλα κλασικά» από τη σειρά των εκδόσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ γραμμένη και εικονογραφημένη από το πετυχημένο δίδυμο, Αντώνη Παπαθεοδούλου και Ίρις Σαμαρτζή.
 «Το ήξερες ότι τα ζώα μιλούν; Εγώ, που μιλώ τη γλώσσα των ανθρώπων, μπορώ να σου μάθω τη γλώσσα των ζώων…
Πως όταν η Πολυνησία λέει κα-κα-ουί-φι-φι εννοεί Γιατρέ, θέλω κρακεράκι, κι όταν ο Τζιπ κουνάει το ένα του ρουθούνι σημαίνει πως η μπόρα πέρασε. Βλέπεις, τα ζώα δεν μιλούν μόνο με λέξεις και ήχους αλλά και με νεύματα, με τα αυτιά τους, τα πόδια, την ουρά και τα μάτια»…
– Σίγουρα θα γίνεις ο καλύτερος γιατρός για ζώα, δρ. Ντούλιτλ.
– Μα υπάρχουν τόσοι κτηνίατροι, Πολυνησία.
– Ναι, αλλά θα σου πω ένα μυστικό. Το ήξερες ότι τα ζώα μιλούν; Εγώ, που μιλώ τη γλώσσα των ανθρώπων, μπορώ να σου μάθω τη γλώσσα των ζώων… Πως όταν η Πολυνησία λέει κα-κα-ουί-φι-φι εννοεί Γιατρέ, θέλω κρακεράκι, κι όταν ο Τζιπ κουνάει το ένα του ρουθούνι σημαίνει πως Η μπόρα πέρασε. Βλέπεις, τα ζώα δεν μιλούν μόνο με λέξεις και ήχους αλλά και με νεύματα, με τα αυτιά τους, τα πόδια, την ουρά και τα μάτια.
Ο δρ. Ντούλιτλ, που ήταν πολύ φιλομαθής και λάτρευε ό,τι είχε να κάνει με ζώα, ενθουσιάστηκε. Έφερε το χοντρό τετράδιό του και ένα μολύβι.
– Αρχίζουμε μάθημα, είπε στην Πολυνησία.

Περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ:
Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο εδώ:

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε κινούμενο σχέδιο και εργάζεται στη διαφήμιση. Από το 1999 γράφει και μεταφράζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά.
Βιβλία του έχουν βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω, το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY), το Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλών Public κ.ά.
Το βιβλίο Ένα Τελευταίο Γράμμα που δημιούργησε με την Ίριδα Σαμαρτζή απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016. Πολλά βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου επί σειρά ετών.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, σουηδικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλικικά, καταλανικά, κινεζικά, κορεατικά και ιαπωνικά, κι έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και το κουκλοθέατρο.
Περισσότερα για τον ίδιο και τα βιβλία του στο www.antonispapatheodoulou.com.

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφιστική και Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου-διακόσμηση στη Σχολή Βακαλό, από όπου αποφοίτησε με υποτροφία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παιδικής ζωγραφικής και δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση. Ασχολείται από το 2004 με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και πολλά βιβλία της έχουν βραβευτεί.
Το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές. Το 2014 το βιβλίο Οδύσσεια, η πολυμήχανη ιστορία της Μ. Αγγελίδου αναγράφηκε στους τιμητικούς πίνακες του ΙBBY HONOUR LIST για την εικονογράφησή του. Το 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για το βιβλίο της Α. Δαρλάση Το Παλιόπαιδο. To 2016 εικονογράφησε το βιβλίο Ένα Τελευταίο Γράμμα του Αντώνη Παπαθεοδούλου, το οποίο απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016, και το Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… της Αργυρους Πιπίνη, το οποίο κέρδισε Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου. Το 2017, βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο και Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για το βιβλίο του Σωτήρη Τριβιζά Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο. Παράλληλα, διδάσκει εικαστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Ίρις Σαμαρτζή είναι η υποψήφια Ελληνίδα εικονογράφος για το Παγκόσμιο Βραβείο Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους Hans Christian Andersen Award 2020.