Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Πόσο επικίνδυνο είναι να κάνουμε «κρακ» στα δάχτυλά μας;


Παλιότερα υπήρχε η πεποίθηση πως, όποιος έκανε «κρακ»...
στα δάχτυλα των χεριών του, κινδύνευε να προκαλέσει πρόβλημα στις αρθρώσεις (οστεοαρθροπάθεια). Πλέον οι περισσότεροι ορθοπεδικοί συμφωνούν ότι, εφόσον δεν αισθανόμαστε πόνο όταν το κάνουμε, δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε, καθώς καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει μέχρι στιγμής συνδέσει άμεσα αυτή τη συνήθεια με την εκδήλωση οστεοαρθροπάθειας.
Πώς προκαλείται το «κρακ»;
Για τη δημιουργία αυτού του χαρακτηριστικού ήχου που ακούγεται, όταν κάνουμε «κρακ» στα δάχτυλα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη άποψη. Ωστόσο δύο είναι οι πιθανές εκδοχές:
1. Ανάμεσα στις αρθρώσεις υπάρχει αρθρικό υγρό, που μειώνει την τριβή των οστών. Αυτό το υγρό περιέχει αέρια (οξυγόνο, άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα). Εκεί, λόγω της συνεχούς κίνησης των αρθρώσεων, δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες που, όταν συμπιεστούν, σκάνε και παράγουν αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πρέπει να περάσουν 20 λεπτά για να ξανακούσουμε το «κρακ», αφού τόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργηθούν νέες φυσαλίδες.
2. Γύρω από τις αρθρώσεις υπάρχουν πολλοί μικροί και μεγάλοι τένοντες και σύνδεσμοι, οι οποίοι με την πίεση που ασκούμε στα δάχτυλά μας μετατοπίζονται στιγμιαία δίνοντας το συγκεκριμένο ηχητικό αποτέλεσμα.

[Φωτό: © Depositphotos.com/Benis Arapovic], bimag