Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Πόσο καλά πλένετε τα χέρια σας;


Πόσο καλά καθαρίζετε τα χέρια σας; Ακολουθείτε σωστά τους κανόνες υγιεινής; Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε πως κάνετε σωστά το πλύσιμο των χεριών, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε…


Και αυτό γιατί πρόσφατη αμερικανική έρευνα απέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν πλένει καλά τα χέρια του, με αποτέλεσμα να μένουν σε αυτά πολλά μικρόβια.

Πιο συγκεκριμένα απέδειξαν ότι ποσοστό περίπου 95% των ανθρώπων, δεν πλένει τα χέρια του όσο χρειάζεται ώστε να εξαφανιστούν οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρλ Μπορτσγκρέβινκ του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας Journal ofEnvironmental Health, παρατήρησαν τον τρόπο που 3.750 άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους στις τουαλέτες μπαρ, εστιατορίων και άλλων δημόσιων χώρων.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι απογοητευτικά και αρκούντως ανησυχητικά, καθώς όπως προέκυψε, μόνο δύο στους τρεις χρησιμοποιούν σαπούνι, ενώ ένας στους δέκα δεν πλένει καθόλου τα χέρια του.

Οι γυναίκες πάντως αποδεικνύονται πιο σχολαστικές, καθώς ενώ οι μισοί άνδρες χρησιμοποιούν σαπούνι και το 15% δεν πλένει καθόλου τα χέρια του, τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες είναι 78% και 7%.

Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης πως όσο πιο βρώμικος είναι ο νεροχύτης της δημόσιας τουαλέτας, τόσο πιο αραιά πλένει κανείς τα χέρια του, ενώ όσο πιο καθαρός είναι, τόσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει κανείς για το πλύσιμο.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βρώμικα χέρια συμβάλλουν κατά 50% περίπου σε όλες τις μολύνσεις των τροφίμων και συνιστούν για να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπτώσεις, να πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι για 15 έως 20 δευτερόλεπτα! (vipnews)