Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Δάνειο "μαμούθ" για το Mega!!!



Στη σύναψη μεγάλου μακροπρόθεσμου δανείου από κοινοπραξία τραπεζών της οποίας ηγείται η Εθνική Τράπεζα προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Τηλέτυπος». Το δάνειο έχει...

ως στόχο την πλήρη αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων του «Μεγάλου Καναλιού» αλλά και την κάλυψη υποχρεώσεων προς τρίτους ώστε η εταιρεία να εξασφαλίσει την ομαλή της λειτουργία το προσεχές διάστημα. Το δάνειο λαμβάνεται μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν επί δίμηνο και η παροχή του είναι άμεσα συσχετισμένη με το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι «έβαλαν το χέρι στην τσέπη» και κάλυψαν πλήρως την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Mega κατά 10 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξάμηνο η εταιρεία είχε  σημαντικό ύψος βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και είχε εξαντλήσει τα όρια πίστωσης από τις τράπεζες. Ειδικότερα, η εταιρεία είχε υποχρέωση 10 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ομολογιακού δανείου του οποίου οι όροι δεν καλύπτονταν από τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις της «Τηλέτυπος». Επιπλέον είχε 70 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς προμηθευτές και άλλους πιστωτές ενώ το σύνολο των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων, περιλαμβανομένου του factoring, ανερχόταν σε πάνω από 75 εκατ. ευρώ. Για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες η επιχείρηση ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει επιτόκιο που έφτανε έως και 10,95%. Δεδομένων των μεγεθών αυτών και της αναχρηματοδότησης είναι προφανές ότι το επιτόκιο θα είναι αισθητά μειωμένο και η «Τηλέτυπος» θα έχει μικρότερες δαπάνες για τόκους, γεγονός που θα της δώσει περιθώριο βιωσιμότητας δεδομένων και των σημαντικών περικοπών κόστους που έχουν γίνει από την αρχή της φετινής χρονιάς (μειώσεις προσωπικού και μισθών, λιγότερες παραγωγές κ.λ.π.) (axiaplus)